3 МИТА ЗА ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ, КОИТО НАУКАТА ОПРОВЕРГАВА

МИТ 1: Риск за рак на кожата

Лазерната епилация се предлага в световен мащаб като метод за отстраняване на нежелано окосмяване повече от 20 години и досега няма известен случай на рак на кожата в следствие третиране с лазер за епилация. Лазерната енергия като цяло се ползва в медицината от около 50 години и се е доказала като абсолютно безвредна.

Защо е невъзможно да се предизвика рак на кожата с лазер?

Ракът на кожата е следствие на мутация на някои клетки. Смята се, че UV лъчите от слънцето са един от възможните причинители на рак на кожата. UV лъчите са в късия спектър на светлината. Докато дължината на вълната на импулса на лазерите за епилация е в дългия спектър – варира от 755 нм до 1064 нм. Тоест тя е съвсем различен тип светлина. Импулсът на лазера свойството да се привлича от меланина (пигмента) в косъма, където светлината на импулса се превръща в топлина и унищожава луковицата на косъма. Не засяга околни тъкани. Ракът на кожата се причинява от малформации на бенки. При третиране с лазер бенките задължително се зачертават с бял молив, така че разпръснатата светлина от лазера да не ги засегне по никакъв начин. Така правим допълнителна защита на проблемните зони по кожата като бенките.

 

МИТ 2: При лазерна епилация на интим при жените може да се увредят яйчниците

Това е абсолютно невъзможно. Импулсът е толкова малък, че най-дълбокото мястото, на което може да проникне е на около 7 мм до 1 см в косъма. Той дори не може да достигне до луковицата. Затова технологията е измислена така, че светлината да се трансформира в топлина и всъщност топлината достига и унищожава луковицата на косъма. Невъзможно е импулсът да достигне, който и да било вътрешен орган.

Лазерната епилация, както и всевъзможни други процедури не се препоръчват на бременни жени, тъй като няма клинични проучвания върху бременни. Преди да се случила бременността обаче няма никакъв проблем да се прави лазерна епилация, в която и да е зона по тялото.

 

МИТ 3: Лазерната епилация може да попречи на забременяване

Няма доказателства в световен мащаб, които да сочат, че лазерната епилация може да причини пряко или косвено безплодие поради особеностите на технологията. Тъй като импулсът е изключително малък, той по никакъв начин не може да засегне яйчниците, матката или който и да било друг вътрешен орган.