4 ОПАСНИ БЕЗУМИЯ В ИМЕТО НА ОТСЛАБВАНЕТО

Съвременният живот ни изправя пред ежедневни предизвикателства, но може би най-стресиращото от тях е идеята, че всеки от нас трябва да знае и може всичко. Слоганите на 21-ви век – „Няма невъзможни неща“, „Просто го направи“, „бъди… стани… спечели…“ – целят да ни мотивират и покрай това да ни продадат нещо, но често ни карат да очакваме твърде много от себе си и да се чувстваме неспособни, неудовлетворени и нещастни. Медиите ни заливат с истории за тийнейджъри милионери, с формати, в които обикновени хора стават звезди, а социалните мрежи пращят от триумфални селфита. И всички изглеждат по-здрави, по-смели, по-богати, по-щастливи, отколкото са. И по-слаби.

Тази мания не е от вчера. Този омагьосан кръг – в който първо се тъпчем с всичко ново, модерно, често евтино и почти винаги вредно, а после търсим метод да се отървем от излишните килограми – тормози хората, откакто съществува история, или поне откакто съществува реклама. През вековете са опитвани много методи за спасяване от излишните мазнини, един от друг по жестоки.

Във викторианска Англия било модерно да се поглъщат малки тении (плосък чревен червей), които после порастват в храносмилателната система и да започват да се хранят от човека. Освен отвратителен, този метод бил и доста опасен, защото вредният паразит в крайна сметка се отстранявал с телена кука през гърлото. Да не говорим, че в много случаи наличието на тения в организма може да развие епилепсия или деменция. Администраторите на това „лечение“ със сигурност не са били медицински лица.

Французите по същото време приемали арсеник – за който днес знаем, че е отровен и в определени количества смъртоносен – но който, да, има ефект на отслабване. По това време се продавали множество медикаменти, чиито производители дори не смятали за нужно да опоменават, че съдържат арсеник.

В началото на 20-ти век, Хорас Флечър популяризира метода си за „Дъвчи и плюй“. Буквално, храната се сдъвква, за да се наситят вкусовите рецептори, а след това се изплюва. Освен безумното разхищение на храна – и доста гнусното съдържание, което можем да си представим в отпадъчната чиния на масата – опасността при този метод идва от факта, че така хранителните вещества не стигат до организма, а страничните ефекти включват стомашни язви, подути слюнчени жлези, проблеми със зъбите, хормонален дисбаланс и др.

И да не пропускаме най-голямата мистификация на маркетинга – цигарите. Реклама на Лъки страйк от декември 1924 г. гласи: „Ако ви се хапва нещо сладко, пресегнете се за цигара. Най-лесният начин да се пазите от надебеляване“. Едва ли е нужен по-нататъшен коментар.

Но това са методи от миналото, нали? Ние имаме късмета да живеем във време, в което разполагаме с високи технологии, хората са информирани, а институциите следят за шарлатани… Не съвсем.

Въпреки че днес е класифициран като хранително разстройство, методът “Дъвчи и плюй“, например, все още се практикува. Проучване на Анджела Гуарда от 2004г. показва, че сред пациентите с нарушено хранене, 34% процента са признали, че са опитвали метода поне веднъж в последния месец, 19% съобщават, че го практикуват редовно. Според д-р Филип Аоуад от Университета в Сидни (2017), тази практика е станала още по-популярна през последните 5 години, най-вече заради социалните мрежи. Тезата се подкрепя от научно изследване на Университета в Хайфа, в което се открива право-пропорционална зависимост между хранителните разстройства при момичета на възраст между 12 и 19 и времето прекарано във Фесйбук. Често жертвите на хранителни разстройства търсят интернет форуми за така нареченото „thinspiration” (вдъхновение за отслабване), където има съвети не как да се потърси помощ от лекар, а как да се скрият следите от тези опасни за здравето навици. В крайна сметка, няколко изследвания от последните години дори показаха, че в дългосрочен план „Дъвчи и плюй“ води до напълняване.

Но за това са виновни форумите, нали? Поне вече никой не гълта тении, нали? Грешка. И този „метод“ за отслабване все още се практикува. Най-известният случай може би е оперната звезда Мария Калас, за която се твърди, че е имала „паразит за домашен любимец“. Въпреки че е забранено в повечето държави, в Мексико свободно се продават хапчета, които съдържат яйце от кравешка тения и струват 1500 долара. По „медицинските“ форуми, под статии, които правят сравнение на плюсовете и минусите – сякаш изобщо може да се обсъждат такива – могат да бъдат открити множество запитвания на отчаяни хора, които искат да разберат как могат да се сдобият с такова хапче и може ли да се поръча по интернет.

Диетичната индустрия нараства през последните 200 години, като постоянно се адаптира към пазара и става по-разнообразна. Във Великобритания тя е на стойност 2 милиарда паунда, в САЩ е 81 милиарда долара, и продължава да расте. Тези цифри включват основно фармацевтични продукти, храни и др. Диетите с високо съдържание на протеини, като тези на Аткинс и Дюкан, имат милиони последователи. Знаменитостите продават диети като част от тази печеливша индустрия. Това включва книги, DVD, CD, кремове, лосиони, хапчета, пръстени и обеци, термо-клинове, телесни колани, вибро-масажори, фитнес центрове, клиники за отслабване, хранителни продукти и добавки.

В Западна Европа продажбите на продукти за отслабване, с изключение на медикаменти по лекарско предписание, достигат 1,25 милиарда евро през 2009 г. В САЩ се изразходват между 33 и 55 милиарда щатски долара годишно за продукти и услуги за намаляване на телесното тегло.

Около 70 процента от опитите за отслабване на американците са от естеството на така-наречената „само-помощ“ (self-help). Въпреки това 64% от възрастните са с наднормено тегло.

Помогни си сам? Може би помогни си сам не е най-добрият вариант. Казват, че човек се учи от грешките си, но това важи повече за маймуните. Развитата мозъчна кора ни дава уникалния шанс да се учим от грешките на другите. Да мислим критично. И да избираме.

Бичът на съвременното информирано общество е безбрежното море от информация, в което се губи простата истина и се замества с личен интерес, прикрит с анонимност.

Не е нужно всеки от нас да завърши медицина, кинезитерапия и дерматология, нито да изхарчи няколко стотин хиляди, за да си купи най-качествените апарати. Не е нужно да търсим съвет и подкрепа в анонимни форуми и страници, можем да се доверим на специалистите, с които да разговаряме лице в лице.

Ние в Body Aesthetics вярваме, че можем с общи усилия и с помощта на високите технологии заедно да се справяме с предизвикателствата пред съвременния динамичен човек. Предизвикателства, които стоят и пред нас самите. Препоръчваме да се ползват само процедури с доказан ефект чрез медицински проучвания и сертифицирани апарати от доказани производители. И отново напомняме, че иновациите могат да ни помогнат да наваксаме по-бързо, но нищо не може да замени здравословния начин на живот.