9-те РЕАЛНИ РИСКА ПРИ ЛАЗЕРНО ОБЕЗКОСМЯВАНЕ

Всичко, което искате да знаете преди да започнете лазерна епилация

От години в интернет пространството се разпространяват неверни митове за лазерната епилация – от това, че не работи до това, че причинява рак на кожата. След дълго проучване ние не открихме събрани на едно място истинските опасности, които небрежното обезкосмяване крие. Тук сме се постарали да обединим съветите на експертите в областта и да разкажем за 9-те истински опасности, за които трябва да знаете преди да започнете лазерно обезкосмяване. И една причина защо задължително трябва да го направите.

 

1. ПОГРЕШЕН ИЗБОР НА ЛАЗЕРЕН АПАРАТ

Съществуват няколко различни типа лазерни апарати за обезкосмяване, разделени спрямо дължината на вълната, с която работят, а сред всеки тип има различен клас, спрямо това кой, как и къде ги е произвел. В предишната ни статия можете да откриете подробна информация и сами да прецените кой е апаратът за вас. Опасността тук се крие в това да нямате никакъв обезкосмяващ ефект или да получите нежелан ефект – изгаряне на кожата, стимулиране на окосмяването, пигментации и т.н.

 

2. ПОГРЕШЕН ИЗБОР НА КОЗМЕТИК

Тази професия се развива заедно стехнологиите. Ако за нашите баби и майки кварталните козметици с познания, натрупани основно с опита, са били задоволителни, то в наше време вече дори едногодишното курсово обучение на медицинските козметици не е напълно задоволително. Ние препоръчваме да изберете места, в които работят медицински лица, посветили 4-6 години от живота си на обучение за всички процеси, които протичат в човешкото тяло. Защо ли? Защото апаратурата и козметиката на днешния ден и бъдещето имат все по-големи възможности и как ще бъдат използвани зависи в най-голяма степен от диагностиката на клиента – т.е. от експертизата на вашия козметик, от неговите познания, опит и квалификация. Често срещана практика козметици да използват автоматичната настройка на иначе много добри лазерни апарати за всеки клиент – това води до добър резултат само при много малък процент от клиентите. Останалите остават с приятното преживяване и раздумката по време на процедурата, но и с окосмяването си. Всяка следваща грешка при лазерна епилация, която описваме в статията ни, би се дължала на погрешно избран козметик – помислете само колко много зависи от този ваш избор.

 

3. ПОГРЕШНО ИЗБРАНИ ПАРАМЕТРИ НА АПАРАТА ЗА ОБЕЗКОСМЯВАНЕ


Ще започнем отдалеч. Лазерната епилация работи на следния принцип – лазерът излъчва светлина, която се привлича от меланина в косъма, той провежда светлината до фоликула си, там тя се превръща в топлина и го унищожава. Кои параметри трябва да избере терапевтът ви правилно (ако използва александритен лазер GentleLase Pro, който има тези възможности), за да имате резултат:

Дължина на вълната: Tя е фиксирана за всеки лазер (можете да сбъркате лазера, но терапевта не може да сбърка дължината на вълната). При александритните лазери е 755 nm – оптималната дължина на вълната, която се поглъща максимално много от меланина в косъма и минимално от меланина в кожата, така позволява да достигнем до корена на косъма, без да подминава фоликула.

Диаметър на лъча: За различни зони се използва различен диаметър на лъча. Той има отношение не само за площта, която се покрива с един изстрел на лазера (т.е. колко бързо ще приключи процедурата), а и за дълбочината на проникване на лъча. Например, при лазерна епилация на лице при жени използваме по-малък диаметър, тъй като космените фоликули са по-плитко разположени, а при епилация на лице на мъже – скули, шия – използваме по-голям диаметър, тъй като техните фоликули са по-дълбоко разположени. Има и по-специфични случаи, в които преценката е изцяло на терапевта (мъжки тип окосмяване при жени, например).

Продължителност на импулса: Това е времето, за което импулсът въздейства върху косъма. Ще дадем пример с нашия лазер Gentle Lase Pro – той е лазерът с най-кратка продължителност на този импулс, т.е. – най-бързият лазер в света.
Това е от изключително значение. Ако имаме един плътен косъм с много меланин, той ще поеме много енергия и ще достави достатъчно количество до корена, за да се трансформира в топлина и да го унищожи. В този случай ако продължителността на импулса е по-къса, енергията няма да може да се предаде по цялата площ на косъма и да го загрее. Плътният косъм загрява бавно и бавно отделя топлината – има нужда от по-продължителен (по-дълъг) импулс. Обратно – ако имаме един тънък и светъл косъм с много малко меланин в себе си, то за да поеме достатъчно енергия не е достатъчно само да увеличим плътността на доставяната енергия, а и да въздействаме достатъчно бързо , да има достатъчно бърз импулс. Тънкият косъм ще загрее много бързо и ще отдаде много бързо поетата енергия (както знаем и от физиката в училище). За да достигне тя до корена на косъма и да се превърне в достатъчно силна топлина, трябва много бърз импулс. Освен това, ако имаме познанията, с по-дълъг импулс се можем да предпазим и по-тъмната кожа от изгаряния.

Честота на импулса: Този параметър няма отношение към резултата на процедурата, а само към комфорта на клиента и колко бързо ще завърши процедурата. Това е броят на импулсите за единица време при режим на продължителна работа на лазера.

Плътност на енергията – J/cm2: Това е количеството енергия, приложено на единица площ за един импулс. Каква енергия се използва по време на процедурата зависи от фототипа, от диаметъра на лъча и продължителността на импулса. Енергията се поема от пигмента в косъма и се доставя до корена му, където се превръща в топлина (62 градуса) , за да го унищожи. Винаги започваме с по-малка енергия, ако космите са по-плътни и съдържат повече меланин. С изтъняването на косъма увеличаваме енергията. Но ако кожата е по-тъмна, не можем да си позволим да повишаваме енергията, но пък и ако енергията не се съобразява правилно е възможно да не е достатъчна, за да се унищожи корена на косъма. Това е много специфична и сложна преценка, която зависи и от реакцията на кожата в момента на терапията. Погрешната преценка може да доведе до:

4.ПАРАДОКСАЛНО ОКОСМЯВАНЕ

Понякога при нас идват клиенти, които ни разказват как вече си правят 10-та или 12-та процедура, а ефектът е обратен на желания. Окосмяването им сякаш става повече. Това явление се нарича парадоксално окосмяване и е най-често резултат от човешка грешка или от употребата на апарат с ненадеждни параметри. Ако терапевтът ви не е достатъчно добре квалифициран и обучен може да не прецени правилно параметрите, които да използва спрямо вашата кожа, дебелина, цвят на окосмяването и параметри от предишно третиране на космите. В такива случаи понякога не се използват достатъчно силни параметри, които да унищожат косъма, а се използват такива, които да стимулират растежа му. Слабата топлина ще стимулира растежа на косми от “заспалите” в момента фоликули. За съжаление, има салони, в които това се прави не толкова от незнание, колкото от желание да задържим клиентите си по-дълго време и да ги накараме да идват по-често . Запомнете: лазерната епилация е правена правилно и ефективно само ако виждате резултата след всяка процедура и ако космите ви изчезнат след определения от терапевта брой процедури. Ако не е така, търсете грешката по веригата.

П.С. Ако години наред правите кола маска и след това пристъпите към лазерна епилация, между 2ра и 3та процедура ще ви се стори, че излизат повече косми. Причината е, че дори и 3-4 седмици след кола маска, когато можем да направим процедура лазерна епилация, все още има косъмчета, които са в друг етап на развитие и не са били засегнати при предишната процедура.

 

5. ПОГРЕШНО ОПРЕДЕЛЕН ФОТОТИП

Най-популярна и използвана класификация на типовете кожа е системата Фицпатрик, която класира кожата в 6 различни категории – фототипове от I до VI. Тази система ни позволява да определим количественото съотношение между меланина в косъма и този в кожата и да преценим с какъв лазер и какви параметри да третираме. Ето основни характеристики на типовете кожа:

Фототип I: очите са светлосини или светлосиви, косата е рижава или светло руса; кожата е в цвят слонова кост, бледа, луничкава, винаги изгаря на слънце, никога не хваща тен

Фототип II: сини или зелени очи, русолява коса, светла и бледа кожа, винаги изгаря на слънце, рядко хваща тен

Фототип III: светлокафяви очи, тъмноруса или светло кафява коса, светлокафява кожа, понякога изгаря на слънце, но хваща равномерен тен

Фототип IV: тъмнокафяви очи, тъмнокафява коса, умерено кафява кожа, винаги хваща тен, изгаря минимално на слънце

Фототип V: тъмнокафяви до черни очи и коса, тъмнокафява кожа, хваща изобилен тен и никога не изгаря

Фототип VI: черни очи и коса, дълбоко пигментирана тъмнокафява кожа, хваща изобилен тен и никога не изгаря

Важно е да кажем, че когато в космите вече няма пигментация (бели или т.нар. старчески косми), лазерната епилация е неефективен метод за обезкосмяване, защото няма какво да проводи неговата енергия до корена на косъма. За всички останали случаи съществуват подходящи лазери. Повечето българи са от фототип I-IV и са перфектни кандидати за лазерна епилация с александритен лазер. Но, както казахме вече – при всеки от тях параметрите са много различни.

6. ПОГРЕШНО ОПРЕДЕЛЕН БРОЙ ПРОЦЕДУРИ И ПОГРЕШНО ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД, ПРЕЗ КОЙТО СЕ ИЗВЪРШВАТ ПРОЦЕДУРИТЕ

Лазерната епилация НЕ е процедура, която се прави всеки месец цял живот или докато изчезнат космите. С правилната апаратура и експертиза ви трябват 6 процедури през различен период за различните зони от тялото и в следващите 15 години ще забравите за нежеланото окосмяване. Ето истината:

Само космите на косата растат постоянно и едновременно, но по тялото космите НЕ растат едновременно и постоянно. Във всеки един момент само около 20 % от космените фоликули са кръвоснабдени и от тях излизат косъмчета. Те растат до определен момент, след което опадат и на тяхно място излизат нова „порция” косми. Всички фоликули дават косми за около 6 цикъла на растеж. В различните зони растежът е с различна скорост. Епилацията се прави когато космите са в анагенна (активна) фаза на растеж и имат корен – защото него искаме да унищожим. Затова процедурите на лице се правят през 30-45 дни; в торса – на ръце, подмишници, гръб, кръст, корем, интим – на 45-60 дни; а на крака през 60-90 дни. Не се доверявайте на салони, които ви викат винаги през 30 дни. Епилацията всеки месец не е вредна, но не е ефективна и излиза много по-скъпо за вас и много по-изгодно за салона. Важно е с напредването на процедурите да се увеличава и периода, през който се прави лазерната епилация, защото след 3-тата процедура тя забавя растежа на космите в третираната зона. Те стават тънки и светли и увеличаваме и параметрите. Неспазването на тези условия също може да понижи или компрометира ефекта на епилацията.

7. ПОГРЕШНО ТРЕТИРАНЕ НА КОСМИТЕ МЕЖДУ ПРОЦЕДУРИ

За да можем да третираме окосмяване с лазер, космите трябва да бъдат гладко избръснати. Кола маската или другите методи на отскубване на косъма от корен не са подходящи, защото лазерната светлина трябва да стигне до корена на косъма, за да унищожи фоликула му. Ако космите се почистват по принцип с коламаска или епилатор, преди първата лазерна процедура трябва да се изчака 3-6 седмици ( в зависимост от зоната), за да може да израстат нови косъмчета, свързани с корен, за да е ефективно третирането с лазер. За да успокоим тези, които се страхуват от загрубяване на космите при бръснене или от неприятно боцкане при допир, ще кажем, че нашият лазер има ефект още след първата процедура и такива неприятни последствия не настъпват. Ако обаче между процедури се изкушавате и вместо да бръснете и подстригвате косъмчетата, ги скубете, ефектът няма да бъде задоволителен. От друга страна, ако спазвате това правило, ще се отървете от подкожните и обърнати косми, а кожата ви ще стане гладка и сякаш подмладена – това са страничните ефекти на лазерната епилация.

 

 

8.ПОГРЕШНО ТРЕТИРАНЕ НА КОЖАТА МЕЖДУ ПРОЦЕДУРИ

За да се избегнат неприятни последствия от процедурата, много е важно преди да се подложите на епилация, да получите подробна информация за грижата за кожата си. Изискванията са доста и понякога досадни, но ефектът си заслужава и повечето ни клиенти с радост изпълняват всичко.

1/ Минимум 2 седмици преди и след процедура, не бива да се излагате интензивно на слънце (плаж) или солариум, не бива да използвате никакви автобронзанти и продукти за придобиване на изкуствен тен, защото в противен случай рискувате изгаряне на кожата. Ако сте се излагали на слънце, предупредете терапевта си

2/ Минимум 3 седмици преди лазерната епилация, не бива да премахвате косъмчетата в зоната посредством методи на отскубване – кола-маска или епилатор. Можете да ги бръснете, подстригвате с тример или почиствате с крем-депилатоар

3/ Косъмчетата в зоната трябва да бъдат избръснати гладко в деня или вечерта преди процедурата при нас, лазерна епилация с медицински алексанритен лазер се прави на гладка кожа. Ако зоната е по лицето, можете да използвате тример, ножичка или машинка. Ако космите са прекалено дълги губим енергията на лазера излизшно, а и косъмчетата изгарят на повърхността на кожата, което е неприятно като усещане.

4/ В деня на процедурата не поставяйте никакви козметични продукти върху кожата – по възможност елате с чиста, измита кожа без лосиони, дезодоранти, масла и т.н., защото понякога те могат да реагират на енергията на лазера. Ако трябва да ползвате грим или дезодорант през деня, а процедурата ви е вечерта – на място ще ги почистим.

5/ 10 дни преди и след процедурата, не бива да се използват ексфолиращи продукти върху зоните, които ще третираме, за да не раздразним кожата.

6/ След лазерна епилация поставянето на продукти с висок SPF е задължително – препоръчваме 50 SPF

9.ПОГРЕШНО ДАДЕНА ИНФОРМАЦИЯ НА ТЕРАПЕВТА

Много е важно да отбележим, че резултатите зависят от взаимната ви работа с терапевта ви. От изключително значение е да споделите истината за това как третирате кожата си. Понякога клиентите имат спешни желания и правят компромиси като не споделят, че са били скоро на плаж или че планират да се излагат на слънце или солариум по-скоро, отколкото е препоръчително. Това може да има сериозни нежелани последици – пигментации, дори изгаряния. Отговаряйте винаги честно на питанията на терапевта и споделете всичко, което има отношение към процедурата.

 

Накрая обещахме да ви споделим и причината да го направите. Колкото и сложно да звучи, лазерната епилация е единственият напреднал съвременен метод за перманентно обезкосмяване. В дългосрочен план ще ви спести не само пари (само сравнете 6 процедури за цял живот срещу кола маска всеки месец), но и време, и болка. Ние от Body Aesthetics вярваме, че предлагаме истинското решение за обезкосмяване и виждаме как нещо уж толкова малко и маловажно променя живота на хората. Защото понякога е достатъчно да се избавим само от една неприятност в ежедневието си, за да си върнем самочувствието и да общуваме пълноценно.