fbpx

Лазерна епилация през лятото: кои зони са подходящи?

Напоследък често ни задават въпроса кои зони са подходящи за лазерна епилация през лятото с оглед на интензивното слънце. Това ни вдъхнови да напишем по-обстоен отговор, който се надяваме да ви бъде полезен.

Накратко, лятото е подходящо за започване на два типа зони:
1) тези, в които косъмчетата растат през по-дълъг период от време
и
2) „скритите“ зони, които така или иначе не се излагат толкова на слънце.

Всяка зона може да се третира през всеки сезон с правилното планиране. Ние само искаме да обърнем внимание кои са по-удобни за започване сега, за да имаме „гладко“ лято.

Но първо…

Какво общо има слънцето?

Минимум 2 седмици преди и след процедура, не бива да се излагате интензивно на слънце (плаж) или солариум, не бива да използвате автобронзанти и продукти за придобиване на изкуствен тен. Това е така, защото лазерната епилация работи на принципа на фото-топлообмен – светлината на лазера прониква в косъма чрез меланина и се превръща в топлинна енергия, която унищожава фоликула му. Светлите и тънки косми обаче съдържат много по-малко количество меланин и светлината трябва много бързо да се проведе до корена на косъма и да се трансформира, за да имаме желания резултат. Затова лазерът трябва да бъде изключително мощен.

Gentle Lase Pro медицински александритен лазер и e единственият достатъчно бърз лазер в света, който премахва най-светлите и тънки косми. Също толкова успешен е и с тъмно окосмяване. Но точно тази мощ изисква да бъдем много внимателни, да не засегнем и кожата, когато има тен, които да „привлича“ лазерния лъч. Тогава рискуваме да има изгаряне.

Точно затова преди всяка процедура правим консултация и преглеждаме както фототипа, така и тена на кожата.  Затова и задаваме всички тези досадни въпроси и питаме кога ще ходите на почивка, например (не защото искаме да се бъркаме в плановете ви:).

Защо зона крака е подходяща за започване през лятото?

Лятото е най-подходящо за започване на зоните, в които косъмчетата растат през по-дълъг период от време и съответно процедурите са на по-голям интервал. Например, това са краката, където процедурите са през 60-90 дни. Ние препоръчваме 6 процедури за постигане на дългогодишен перманентен ефект. В този смисъл, ако се започне началото на лятото, две седмици след процедурата ще имате гладък период, следващата процедура ще бъде чак средата на септември. А следващото лято вече ще имаме постигнат желаният дълготраен ефект на перманентно обезкосмяване. Ето примерен план на процедурите:

 

Средата на юни: I процедура
– изгарят се косъмчетата, които са били в растеж и са на повърхността
– косъмчетата ще пробият, ще се наблюдава т.нар. лъжлив растеж, след което те ще опадат 2 седмици след процедурата
– следва гладък период, които продължава до малко преди да дойде време за следващата процедура;

Средата на септември: II процедура
– Малко преди да настъпи времето за следваща процедура, ще започнат да излизат отново косъмчета.
– Но това не са тези, които са вече третирани с лазера, а следващата „порция” косми в тази област.
– Създава се фалшиво усещане за засилен растеж, понеже освен израсналите вече косми, кожата „избутва“ и унищожените клетки на бъдещи косми.

Декември: III процедура 

Март 2020: IV процедура  
Косъмчетата, които започват да израстват вече са драстично намалели.

Юни 2020: V процедура
Отново имаме цяло гладко лято!

Октомври 2020: VI процедура   
Последната процедура може да се отложи във времето докато има равномерен растеж.

„Скритите зони“

Другите подходящи зони за старт на епилация през лятото са „скритите“ зони – например интим и мишници, които не излагаме, или поне не е неизбежно да излагаме на слънце (освен на нудистки плаж, разбира се). Те са защитени по естествен начин заради самото си разположение по тялото. Важно е обаче да съобразим и плътността и цвета на банските и дрехите си. Обикновена бяла тениска, например, е еквивалентна на предпазване само с фактор 5! В този смисъл слънцезащитният фактор не бива да се пренебрегва, освен че предпазва кожата, ако е подбран добре, той може и да я хидратира, включително в комбинация с масла за след слънце.

Ако искаме да третираме някоя друга от зоните по торса (гърди, гръб, корем) имаме и варианта за цял бански.

Друг плюс на зоните по торса – част от които са и интим и мишници – е, че там косъмчетата също растат на по-дълъг период от време (макар и не колкото при краката): между 45-60 дни.

 

А какво за зона лице?

Процедурите на зоните на лицето се правят през най-кратък период от време – между 30-45 дни – и са открити за слънцето. Това не ги прави идеални за лазерна епилация през лятото, защото минимум две седмици преди и след процедурата не трябва да се излагате активно на слънце. Разбира се, всичко зависи от Вашите планове за почивки и от това, колко ангажирано пазите зоните със слънцезащитен фактор. Но факторът трябва да се подновява на всеки 2-3 часа, което изисква следене. И, да, дълга разходка в парка също се брои.

В този смисъл, за зоните на лицето сега не е най-удобният период за започване, ако предвиждате активно лято, но не е и невъзможно.

Преди всяка процедура извършваме безплатна консултация на място, за да научим повече за Вашата кожа и за плановете Ви и да изготвим индивидуален план за обезкосмяване, съобразен и с времето Ви. Работим изцяло с медицински лица, имаме само дипломирани лекари и кинезитерапевти, в зависимост каква експертиза изисква съответната процедура, зона, клиент. И кафето ни е вкусно:)

Освен това има много начини да се предпазим от вредните влияния на слънцето.  Дори да не планираме изобщо да правим епилация, предпазването на кожата е задължително през летния период. Освен слъцезащитен фактор, можем така да менажираме времето си, че да не се излагаме на силните лъчи повече от необходимото. Можем да ползваме широкополи шапки като красив аксесоар и т.н. Но повече по тази тема ще се развихрим в следващата ни блог статия. Защото тя е важна и заслужава допълнително внимание сред въпросите, които касаят ежедневната грижа за кожата и здравето ни.

Ние от Body Aesthetics търсим активно решение на всеки проблем, с чиято терапия сме се заели. Това означава такова решение, каквото и когато е необходимо за Вас.