НА КОГО ДА ПОВЕРИМ ТЯЛОТО СИ: 6 признака на безопасните козметични салони

Замисляте ли се как избирате козметичните процедури, на които се подлагате? Дали някоя лъскава реклама е привлякла вниманието ви или се доверявате на препоръка на приятел? Дали търсите място, където да ви е приятно, да отделите време за себе си или може би цената е най-определяща?

 

Днес искаме да отворим темата за това какво прави едно козметично студио надеждно и как да разпознаем дали заслужава нашето доверие. Защото ежеминутно през екраните на телефоните и телевизорите ни, от радиостанциите и от страниците на всеки вестник и списание към нас летят хиляди обещания за “най-доброто”, “единственото”, “доказаното”, и за да разпознаем истинското качество, се налага да станем почти експерти във всяка една област.

 

Темата ни е продължение след гостуването на д-р Трачева в „Шоуто на блондинките“ по Радио Fresh!, където говорихме за стандарти и качество на медицинските козметични процедури.

 

Кои са факторите?

 Колкото повече алтернативи имаш пред себе си, толкова по-трудно е да вземеш правилното решение. Това е голямото проклятие на нашето време – изобилието от възможности и информация и все по-краткото време, в което трябва да направим избор.

Много от решенията ни са изцяло емоционални, но когато искаме да направим адекватен избор – в нашия случай на козметичен салон, събираме старателно информация по следните въпроси:

 • каква е апаратурата и козметиката, с която се работи
 • каква е квалификацията на козметиците
 • спазват ли се стандартите за хигиена и безопасност
 • каква е цената
 • какви са отзивите
 • каква емоция предизвиква мястото в нас – лични предпочитания, вкус и желания

Ще ви дадем няколко съвета, които се надяваме да направят задачата малко по-лесна за вас, защото самите ние минахме през същите етапи, когато създавахме Body Aesthetics – търсихме най-добрите апарати, висококвалифицирани терапевти, най-престижните обучения, най-смислената цена за нашите клиенти. Така научихме следното.

 

 1. Апаратите

Когато говорим за най-новото в козметичните процедури за лице и тяло, говорим за апаратни процедури – за технологии. Най-общо казано с медицинските козметични апарати нещата стоят точно както с битовата техника вкъщи. Можете да си вземете телевизор Sony за няколко хиляди лева и да получите всичко, за което плащате, но можете и да платите 900 лева за телевизор Sany и никога да не разберете защо половината му функции не работят. На пазара има много евтини азиатски имитации на висок клас апарати, които много се доближават на вид до оригиналите и изкушават собствениците на салоните да си спестят големите разходи. Oригиналите са лесно разпознаваеми – произведени най-често в Америка или Европа, обикновено струват колкото Mercedes S класа, и притежават всички европейски и американски сертификати за безопасност – FDA, CA и т.н.

Винаги питайте за това с кой апарат работят в даден салон и проверявайте неговата репутация. Има много сайтове с ревюта в интернет, където можете да научите какво да очаквате. Ние избрахме медицински александритен лазер и апарат за намаляване на обиколките и премахване на целулита на американската марка Syneron Candela. Апаратът ни за криолиполиза е на испанската компания за медицински апарати Cocoon, а терапията ни за лице Hydrafacial MD – на американската Edge System. Всеки един от тях притежава всички сертификати за безопасност, проведени са десетки клинични изследвания и милиони процедури с безотказен резултат. Причината да са редки у нас е, че са огромна инвестиция, която за пазара в България все още е рискована.

 

 1. Терапевтите

Отдавна отмина ерата на самоуките квартални козметици. Козметологията и медицинската козметика не са занаят в наше време, а наука. Не само технологиите напредват, но и знанията и уменията на специалистите, които работят с тях. Все повече и в България навлиза световната тенденция козметиците да имат медицинско образование.

За нас беше изключително важно да подберем медицински лица, защото знаем, че ефекта на всяка процедура зависи от провеждането й. Често даваме пример, че лазерната епилация и с най-добрия лазер зависи най-вече от правилната преценка на фототипа на клиента. Защото спрямо него се решават и параметрите, на които да работи апаратът. Друг прост при

мер може да бъде всяко почистване на лице – ако терапевтът не може да прецени какви са проблемите на вашата кожа, как би могъл да предложи решение?

Винаги питайте каква е квалификацията на човека, в чиито ръце поверявате не само външния си вид, но и здравето си.

 

 1. Стандарти за хигиена и безопасност

Първото нещо, по което можете да прецените дали се намирате на безопасно и качествено място, е дали подписвате т. нар. информирано съгласие или поне – дали получавате подробна информация за предстоящата процедура. Забележете дали ви разказват за съставките на козметиката, за метода на процедурата и дали ви питат за заболявания и алергии. Ако не ви предупредят за противопоказания (нека не се залъгваме, няма процедури, които нямат абсолютно никакви противопоказания!), попитайте за тях, за да сте сигурни, че можете да се подложите на процедурата. И най-обикновеното почистване на лице не e подходящо при определени хормонални терапии, например. Антицелулитният масаж може сериозно да навреди при разширени вени. Загряващите процедури са опасни при високо кръвно. Не се доверявайте на твърдението “няма страшно”.

Всяка козметична процедура включва използване на еднократни или многократни консумативи. Това, за което трябва да следите, е дали отварят еднократните пред вас и дали ги изхвърлят след употреба, и дали почистват многократните професионално. Всеки компромис в това отношение носи опасност от инфекции и зараза с чужди заболявания.
Ние често имаме изненадани клинети, които за първи път научават, че дюзите на Hydrafacial се използват само веднъж (през дюзите минават всички отпадъчни вещества от порите на кожата, както и епителни клетки и бактерии). Други не знаят, че предпазните криомембрани на CoolTech трябва да бъдат отворени пред очите им и изхвърлени след процедурата – повторната им употреба води до риск от сериозно студово изгаряне на кожата. Трети се изненадват, че ги предупреждаваме да използват слънцезащитен фактор преди и след всяка терапия на лице.
Но тъй като при нас работят медицински лица, компромисът със здравето и безопасността е недопустим – те първо са се учили да не вредят, а след това да помагат.

 

 1. Цената

За да обясним защо цената може да е фактор, по който да познаете дали ви предлагат качествена услуга, ще трябва или да ви запознаем с принципите за ценообразуване или да ви дадем някой добър пример. Ако в хранителния магазин видите, че продават замразени ягоди за 50 лв. килограма, по-вероятно е веднага да ви светне лампичката, че това е измама. Но ако ги продават за 50 стотинки – това също ще събуди подозрение, че им е изтекъл срокът на годност.

С козметичните процедури е за съжаление по-трудно. Постоянно излизат нови и никога не знаеш коя с коя да сравниш. Можем да ви посъветваме няколко неща. Проверете дали постоянно всичко е на промоция в салона, който обмисляте да посетите. Ако е така – вероятно цените са изкуствено завишени и реалните са промоционалните цени. Ако цената ви се стори много висока спрямо останалите на пазара, уверете се, че апаратът или процедурата са наистина висок клас и се отличават с качество, ефективност и новаторство.

Задавайте въпросите си, компетентният отговор е добър знак. Ние често получаваме питания относно цените на лазерната ни епилация – защо предлагаме пакетни цени само за 6 процедури, например. При нашият лазер обикновено само с толкова унищожаваме окосмяването в зоната за около 15 години, затова не се налага да са повече.

Внимателно четете условията на промоциите и вижте дали наистина ви излиза по-евтино. 10 процедури по 20 лева не са по-евтини от 6 за 200 лева, а напротив – ще ви отнемат повече време и усилия, а времето знаем, че струва пари.

Най-лесно ще разберете дали предлаганите цена/качество са спрямо изискванията ви, ако обърнете внимание на оставените ревюта и препоръки.

 

 1. Отзивите

Вярно е, че в днешно време всеки може да напише каквото иска. Вярно е и че има много фалшиви профили, които са създадени или за да може някой сам да се нахвали, или от конкуренцията – за да оплюе. Някои от фалшивите профили във Фейсбук можете да разпознаете по това дали имат приятели, дали имат скорошни постове, дали са активни… А реалните коментари се разпознават още по-лесно – те звучат искрено и имат свой почерк. Винаги можете да зададете въпрос на човека, чието ревю ви е станало интересно. Все повече сайтове намират начини да ограничат фалшивите коментари и системите за оценяване са все по-надеждни.
Ние например решихме да публикуваме видеоанкети с клиентите си в Инстаграм – във видеото не можем да ви измамим.

 

 1. Вашето собствено усещане

Тук сме безсилни, не можем да ви дадем съвет. Понякога интуитивно – заради една снимка, заради визията на сайта, заради адреса или заради името – се спираме на някоя услуга или стока, която сме разпознали само с душата си като своя. Там фактор е единствено вашият собствен вкус и светоусещане.

Това, с което се опитваме да помогнем на клиенти, които се интересуват от нашите услуги, са безплатните ни консултации за всяка предлагана процедура. Те не ви обвързват с покупка, само ви дават възможност да се запознаете с нас, да зададете въпросите си, да ни разкажете за притесненията си и сами да прецените (или усетите) дали сме вашето място.

 

Ние от Body Aesthetics решихме да отделим много време и ресурси в проучвания, когато започнахме да развиваме идеята си за Лазерен център. Защото искахме да създадем място с високотехнологични и ефективни апаратни терапии, достъпни за всеки. Искахме най-доброто. Това, което бихме търсили за себе си. И всеки ден полагаме огромни усилия да отговаряме на нуждите на всеки свой клиент и да оправдаем избора му и добрите отзиви за нас.