ОБЕЗКОСМЯВАНЕТО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Нежеланото окосмяване е проблем, с които хората се занимават открай време. Мит е, че това е скорошна мода. Просто причините, зоните и най-вече методите са се променяли драстично.

Каменната ера

Да, колкото и странно да звучи, в каменната ера са се обезкосмявали – само че мъжете. В доказателство на това са открити скални рисунки отпреди повече от 20 хил. години пр.н.е., че жените са имали дълги сплетени коси, но мъжете по-скоро не са имали никакво окосмяване. През 2016, археологът Маргарита Глиба от Кейбриджкия университет открива край езерото Туркана в Кения каменни инструменти, датиращи отпреди 3.3 милиона години. Това е дори преди хомо сапиенс да се появи. Мъжките екземпляри използвали остри камъни или черупки от миди, за да премахват окосмяването, често на цената на постоянни рани.

Една от теориите за възможните причини е, че окосмяването изпуска остра миризма, която предупреждава дивеча за приближаването на ловеца. Друга теория е, че окосмените зони са перфектна среда за развитието на паразити. Трета е, че при воюването с други кланове са опитвали да предотвратят всяка възможност врагът да ги сграбчи.

Древен Египет

Египтяните вдигат летвата на следващото ниво. Преди около 3000 години пр.н.е. те открили пчелния восък и кола-маската. И мъжете и жените премахвали космите от цялото тяло, включително главата. За тази зона използвали своеобразни пинсети от черупки на речни миди. Сведения за това се виждат на множество рисунки от тези времена и статуите на фараоните.

Римската империя

По времето на Цезар и Клеопатра липсата на телесно окосмяване се считала за признак на социална класа. Знатните имали достъп до инструменти от кремък, а от III век пр.н.е. и добре заточени стоманени остриета. Неслучайно всички мраморни статуи, с които разполагаме от този период, претворяват своите образци без каквото и да било окосмяване, включително в интимната зона.

Ренесанса

Колкото повече пластове дрехи и парфюм слагали жените по себе си и колкото по рядко телата им виждали слънце и вода, толкова повече обезкосмяването на тялото оставало на заден план. За сметка на лицето. Твърди се, че Кралица Елизабет I затвърдила модата със скубането на веждите. Идеята била да се образува по-високо и издължено чело. Желанието за принадлежност към тази мода било толкова силно, че майките третирали челата на дъщерите си от малки с крем от… оцет, котешки изпражнения и орехово масло.

Този стил може да се види ясно в най-популярните картини от този период и малко по-рано дори: например Мона Лиза, чиято линия на косата е изкуствено дръпната назад с поне сантиметър. Макар че въображението някак си се огъва пред задачата да извади представа за малката Мона Лиза седнала в удобен стол на слънце в градината с маска на лицето, докато благодарно гали в скута си Писанка.

 

До 21-ти век

През 1760 г. Жан-Жак Пере създава първия прав бръснач (под формата на буквата L) – на този етап, само за мъже. С европейските заселници модата с обезкосмяването се пренася и в Америка и там през 1844г. д-р Феликс Гуро изобретява своята пудра, или епилационен крем – предшественикът на „Вийт“ – за която твърди, че премахва „мъхчето над горната устна“. Това е доста по-цивилизован метод, имайки предвид, че дотогава косъмчетата се премахват чрез вкарване на навита игла потопена в сярна киселина във фоликула на всеки косъм поотделно. През 1880г. американският бизнесмен Кинг Камп Жилет произвежда първите самобръсначки, на цена достъпна вече и за простолюдието. И – цели 35 години по-късно – моделът „Милади Деколет“ за жени. През същата година в списанието „Харпърс Базаар“ излизат снимки на жена с вдигнати ръце и гладки подмишмници.

До Втората световна война жените успешно си спестяват това досадно занимание, носейки чорапогащници, но недостигът на найлон по време на войната връща нуждата от обезкосмяване. През 1940-те Ремингтон пускат в продажба първата електрическа самобръсначка. През 60-те кола-маската се завръща на сцената като най-популярен метод за обезкосмяване след 5000 години отсъствие.

През 70-те популярна става електролизата, въпреки че съществува и отпреди това. Тя представлява малък електрически заряд, които се вкарва с фина игла, във фоликула на косъма. През 80-те нещата взимат рязък, но кратък обрат, за да може през 90-те да се завърнат един през други всички тези методи.

За лазерната епилация сме писали вече достатъчно. Въпреки че основните иновации са от последните 10 години, тя се предлага с медицински сертификати от средата на 1990-те. Като преди това да се случи минават 20 години в медицински тествания, а технологията се разработва още от 1960-те.

 

Сега

Почти всички изброени методи все още се практикуват под една или друга форма. Обезкосмяването става все по-популярно и налагано медийно като социална естетическа норма и при жените и при мъжете. Хубавото е, че днес разполагаме с информация, с проучвания, медицински тестове, сертификати, видеа от различни процедури, коментари на клиенти и като цяло конкурентна среда за предлагане на различни услуги и методи в различни ценови диапазони. Всеки има възможност да прецени кое е най-добре за неговия тип кожа, естетически изисквания, начин на живот, финанси. Има възможност за планиране и консултации, за да се взимат информирани решения за нещо, което касае красотата и здравето ни.

 

Не е нужно да споделяме своето мнение за всеки един от тези методи. Нашите предпочитания са ясни от типа процедури, които предлагаме и сме насреща за безплатни консултация за всеки заинтересован клиент. Независимо дали обезкосмяването е мода или необходимост, ние в Body Aesthetics искаме да предлагаме решения, които са качествени, безопасни и финансово-изгодни в дългосрочен план.