Съвременната битка с излишните мазнини и целулита – какво губим и как да спечелим?

Чували ли сте тази популярна шега:
– Защо мъжете нямат целулит?
– Защото е грозно!

Сигурни сме, че няма да се изненадате, че причините се крият другаде. През последните 10 години модата всяка една дама да има перфектно гладка кожа и форми се засили до такава степен, че списанията, телевизията и рекламите карат всяка една от нас да си мисли, че е последната останала жена на света, която има целулит, бричове или пухкави вътрешни бедра. Не е вярно, проблемът е споделен! Ще ви го докажем в тази статия с няколко важни статистики. Но и нещо повече – проблемът е решим и е в нашите ръце, но много повече – в нашите глави.

 

Проучване на NHANES в рамките на 3 години показва, че над 30,5% от жените в света са затлъстели, 34% са с наднормено тегло, 33% са с нормално тегло и 2% са с поднормено тегло. Около 90 % от всички тези дами смятат, че трябва да подобрят теглото или фигурата си. Т.е. без значение дали попадаме в категорията на слабите или пълните, всички ние сме убедени, че ТРЯБВА да изглеждаме по-добре:
👩 51% искат по-слаби бедра
👩 58% не си харесват паласките
👩 72% от дамите смятат, че коремът им не изглежда добре
👩 54% искат да променят дупетата си
👩 49% се притесняват от т.нар. гръбни перки (това, което се образува около презрамките на сутиена)

Стига се до там, че дамите вече рядко си дават сметка, че мазнините имат и полезни функции и не само е невъзможно да нямаме мазнини в организма си, но е и жизненоважно. Мазнините абсорбират някои витамини (A, D, E, K), поддържат телесната температура, служат за защита на организма и на жизненоважни органи, произвеждат хормони (включително полови хормони, важни за промените в организма в тийнейджърска възраст), отговарят за здравите ни коси и кожа, важни са за нормалните функции на мозъка и нервната система. Първоизточникът на енергия за тялото са въглехидратите, но мазнините също имат такава функция. Ако консумираната храна има повече от необходимата енергия (калории) за организма, той я складира под формата на мазнини, за да я използва, ако в някакъв момент енергията (въглехидратите) не е достатъчна. На този принцип са създадени множество изтощителни диети.

Преди да разкажем какво можем да направим, за да се почувстваме и да изглеждаме по-добре, искаме развенчаем няколко мита за мазнините, които толкова много не харесваме, за да си дадем шанс да видим телата си и пухкавите части в тях от друга, по-здравословна гледна точка.

Мазнините са бели и кафяви. Кафявата мазнина регулира телесната температура и преобладава в телата на новородените, но с възрастта отстъпва място на бялата мазнина. Тя е тази, с която обикновено се борим, тя съхранява запаси от енергия, но понякога е и депо за токсини и патологични вещества.

Мастната ни тъкан е съставена от 80% мастни клетки и 20% съединителна тъкан. В зависимост от разположението на мазнините те се делят на два вида:

Висцерална мазнина, истински опасната мазнина – тя се натрупва около органите, затруднява тяхната дейност и заплашва да активира страшни заболявания като сърдечен удар, инсулт, чернодробна недостатъчност, диабет и високо кръвно налягане, забавя метаболизма и с това детоксикацията на тялото и процесите на отслабване. Срещу нея можем да се борим само със здравословен начин на живот – балансиран режим на хранене, движение, спорт.

Подкожна мазнина, видимата за очите и тази, която учудващо притеснява всички нас повече – защото ни прави “грозни”. Тя се намира под дермиса и се повлиява значително по-трудно от диети, режими и спорт. Причината е, че когато започнем режим на хранене, тялото ни решава да се погрижи първо за по-важните за оцеляването му елементи – вътрешните органи. То започва да чисти мазнините от там, а подкожните мазнини складира за черни дни, ако случайно никога повече не му дадем да яде както преди.

Освен това има още две лоши новини за подкожните мазнини:

Лоша новина №1:

Няма такова нещо като топене, изгаряне или сваляне на мазнини със спорт и диета. Мастните клетки в човешкия организъм са едно константно число, с което се раждаме (и в повечето случаи със същото умираме). Имаме шанс само да увеличим броя им – това може да стане според повечето теории само в тийнейджърска възраст, ако тогава се храним неправилно или стигнем до наднормено тегло. Според някои други теории, възрастният организъм също може да произведе допълнително количество мазнини, ако се стигне до сериозно затлъстяване (при BMI > 40). Това са аномалии. Но обикновено имаме между 10 и 50 милиона мастни клетки и организмът ни не произвежда повече, нито се отървава от тях. Когато напълняваме мастните клетки увеличават размера си и се пълнят с мастно съдържимо, нарастват и ние

ставаме по-пълни (буквално). Когато отслабваме мастните клетки се дренират – изцеждат от съдържанието си, то се извежда от организма през лимфата и отделителната система и мастните клетки намаляват обема си (обиколките ни намаляват) си кротуват и чакат (а може би искат!) да бъдат напълнени отново.

 

Вече се питате какво може да се направи тогава, скоро ще отговорим, първо да приключим с лошите новини.

 

 

Лоша новина №2:

Целулитът се получава не само при излишни мастни натрупвания, слабите жени също го имат (това е за успокоение на пълничките). Между 85% и 98% от жените го имат (ако трябва да сме напълно честни – го имаМЕ!). При някои дами се дължи много повече на лош метаболизъм (знак за неправилно хранене/ стрес/ липса на движение/ хормонални нарушения), на лоша диета и на липса на движение. Ето тук още причини:
– задържане на вода
– но и дехидратация също
– недобро кръвоснабдяване на тъканта
– втвърдяване на съединителната тъкан
– задържане на токсини в организма – от цигари, алкохол, вредни храни и напитки

В резултат мастните клетки хипертрофират, дермиса отслабва и кожата изглежда като на буци или на бабунки, портокалова или както всяка от нас си я вижда и възприема.
И сега любимият ни въпрос: защо са недосегаеми мъжете, те не пият ли, не пушат ли, не напълняват ли, мазнини нямат ли? Виновни са по всички параграфи, но природата пак ги е пощадила.

Техните мастни камери са разделени от кръстосани влакнести прегради, които са по-еластични и по-устойчиви и не позволяват структурата на подкожната им мастна тъкан да се… накъдри. Докато при жените, мастните камери са разделени от вертикални и неустойчиви прегради и когато мазнините или одата в тъканта са повечко, те избиват, преградите се съпротивляват и се образува негладка повърхност.
(Вижте графиката)

 

И дойде време за решенията:

Ако сте с наднормено тегло или затлъстели, най-доброто, което можете да направите за себе си, е да намерите режим на хранене и движение, с които да си помогнете и да избегнете стигането до заболявания. Или ако вече имате такива – помнете, че здравословният начин на живот буквално може да ви избави от болестите.

Ако сте с добро тегло, но не харесвате определени части от тялото си и имате локални мастни натрупвания, които след много диети и спорт (може би не чак толкова много спорт…) не изчезват, тогава можете да вървите по следните стъпки.

Проучете добре темата за мазнините, може би се посъветвайте със специалист, ние ви предлагаме поредица от няколко интересни четива от нутрициониста Надя Петрова, първото от тях е тук (останалите са на сайта ѝ).

Оставете диетите и минете постоянен здравословен на режим на хранене и живот.

Обмислете дали не желаете да си помогнете с Bodyshaping процедури. През последните години инвазивните оперативни методи за оформяне на тялото отстъпват все повече място на неинвазивните апаратни процедури, защото те са много по-безопасни, много пъти по-евтини, много по-достъпни, без възстановителен период, голяма част от тях не са свързани с упойки, нарушаване на цялостта на кожата или тъканта, дискомфорт и болка. При първата им поява голяма част от апаратите на пазара не даваха сериозни резултати, но интересът към тези процедури предизвика сериозен технологичен напредък и днес имате възможност да третирате конкретна зона на тялото си и да загубите около 1-5 см от нея в рамките на 1-3 месеца за по-малко 400-500 лева. Но това са наистина добрите апарати за салоните, готови да инвестират големи суми в тях.

И най-важното е, че съществуват апарати, които не са в противовес на здравословния начин на живот, не предизвикват вредни за организма процеси, а представляват съвременен начин да стимулират тялото да се избави от излишни мастни натрупвания.

В Bodyshaping процедурите има апарати които унищожават мастни клетки (разрушават ги, нещо, което организмът сам не може), има и такива, които дренират мастните клетки (когато няма излишни такива, а просто в определени зони има нужда от дренаж) и стимулират кожата да се стегне и прибере.

Ние можем да дадем пример с апаратите, с които ние работим – две доказани технологии, които притежават всички европейски и американски сертификати за безопасност, и които са популярни в цял свят.

Процедурата с VelaShape III на американската компания Syneron Candela представлява постоянно контролирано загряване на третираната зона чрез радиочестотна енергия, инфраред, вакуум и масажни ролки. Това загряване предизвиква свиване на мастните клетки и тяхното дрениране (изцеждане на мастните киселини). Радиочестотата на VelaShape III стимулира производството на нов колаген и еластин в кожата (неоколагенеза). Тази единствена по рода си комбинация прави кожата по-гладка и нежна, а целулитът се премахва. След 10 години в медицинската естетика, десетки клинични проучвания и повече от 5 милиона извършени процедури, това е най-известната неинвазивна процедура в света. VelaShape III е най-новият модел. Според клинични проучвания за резултатите на VelaShape III обиколките намаляват със средно от 1 до 3 см. след една процедура. Скорошно проучване показва, че 100% от пациентите са имали намаляване с най-малко 1,5 см.

 

Апаратът CoolТech на испанската компания за медицински технологии Cocoon Medical е базиран на уязвимостта на мастната тъкан и клетки (адипоцитите) към ниски температурни. Криолиполизата представлява контролираното охлаждане на мастната тъкан, което предизвиква унищожаване на мастните клетки (апоптоза на адипоцитите). По този начин премахваме излишните мастни натрупвания в зони, в които по принцип трудно отслабваме. Третираният участък се охлажда без болка до минус 8 градуса по Целзий за няколко минути и става безчувствен. Процедурата продължава 70 мин. Целта на охлаждането е да елиминира 3 от 5-те основни съставки на мастните клетки и да доведе до тяхната апоптоза. При една процедура се постига кристализация на около 30 % от мастните клетки в зоната. След процедурата започва естествен процес на изхвърляне на унищожените мастни клетки през лимфната система, както се случва при отслабване със спорт или диета. Като цяло третираната зона намалява с 1.3 см до 5.3 см (±) за около 2 месеца след процедурата. В някои случаи резултатите продължават да се подобряват и в третия месец след нея. На една и съща зона могат да се направят до 3 процедури в рамките на една година през период от 2 месеца, като с тях могат да бъдат унищожени до 70 % от мастните клетки в зоната.

 

Финално ние от Body Aesthetics искаме да споделим своя опит и разбиране относно външния вид. Често при нас идват красиви дами с прекрасни тела, които не се харесват и са убедени, че имат нужда от процедури, за да се чувстват по-добре в своята кожа. И процедурите биха помогнали на самочувствието им, но телата им са здрави и красиви и без тях. Не винаги ключът към красотата ни е в промяната на телата ни, понякога е в промяната на начина, по който разсъждаваме за себе си и по който възприемаме света. Най-много се радваме, когато успяваме да помогнем на клиентите си не само с много добри резултати от процедурите, но и с това да им предоставим възможност да видят тялото си от друга гледна точка и да го заобичат, защото са го опознали по-добре!