fbpx

Teen hair: един проблем по-малко?

Какво се случва в тийнейджърския период?

Това е сложен етап от развитието на всеки от нас. Докато от деца се превърнем във възрастни, тялото ни преминава през редица трудни физиологични, емоционални и интелектуални промени. Едно от големите предизвикателства на тази възраст е появата на окосмяването, наред с всички вторични полови белези.

В пубертета мозъкът отделя хормони, които стимулират продукцията на естроген при момичетата и на тестостерон при момчетата. В телата на тийнейджърите започва да се секретира себум и съответно кожата започва да се омазнява и се появяват косми за първи път в някои зони. Това предизвиква огромно вълнение, коментари от връстници, притеснения. Между 10 и 15-годишна възраст започва т.нар. „първоначално“ окосмяване – фино и с прав косъм, по-късно то става по-тъмно на цвят, с по-къдрав и здрав косъм. Окосмяването под мишниците се появява до 2 години след окосмяването на половите органи. До края на тийнеджърските години окосмяването е напълно оформено и не се различава от това на възрастните.

 

Какви са честите проблеми?

Най-честите физиологични проблеми, свързани с окосмяването в тийнейджърска възраст са два. Единият е твърде ранна поява на окосмяване – в детска възраст, при което съветваме родителите да се обърнат към лекар и да направят съответните хормонални изследвания. Другият е твърде обилно окосмяване, което по-скоро се дължи на генетичния фактор или в редки случаи – на хормонален дисбалас. При такава ситуация също съветваме да се обърнете към специалист. Тези състояния се лекуват при навременна намеса и след консултация с лекар – ендокринолог или андролог.

Често по-сериозният проблем е проблемът с комплекса, който развиват тийнейджърите, заради невъзможността да овладеят проблема си с нежеланото окосмяване. Битката с космите за много хора започва именно в тази възраст. Сравнението с нереалистично гладките хора в рекламите по телевизията и списанията също допринася за постоянния срам. Това води до всякакви експерименти в домашни условия с коламаска, кремове и апаратчета, които не винаги имат позитивен ефект върху кожата. Само допреди десетина години, поне у нас, нямаше по-модерен метод от коламаската и старите уреди за мъчение – прожинни епилатори. Сега разполагаме с лазерната епилация, която решава този проблем дългосрочно и сравнително безболезнено, спестява време и пари.

 

Има ли трайно решение?

Освен традиционните методи на скъсяване на космите – бръснене или използване на тример, депилация или изскубването им от корен – епилация, пинсети или коламаска, съществуват нови и удобни методи за перманентна епилация – лазерното обезкосмяване. Успехът на метода се дължи на унищожаването на космения фоликул по методът на фототермолизата – преобразуването на концентрираната светлинна енергия в топлинна в дълбочина на кожата. Предимство на лазерното обезкосмяване в тийнейджърска възраст е фактът, че веднъж унищожени космите е много малко вероятно на тези места да изникнат отново след излизане от пубертета.

Сто процентов резултат не може да бъде гарантиран при тийнейджърите, които са с хормонален дисбаланс. Той може да бъде причина да продължат да се окосмяват, въпреки че се унищожават космените фоликули при третирането с лазер. В такъв случай можете да получите съвет от терапевта или допълнителна консултация с ендокринолог.

 

Физическият комфорт – дългосрочна инвестиция

При голяма част от момичетата и момчетата в тази възраст решението е и въпрос на бюджет. От една страна, лазерната епизация със сигурност е по-скъпа от коламаската и бръсначите, но в дългосрочен план, ако правилно сте избрали апарата мястото, тя ще ви остави без косми за период от 10-15 години, а коламаска трябва да правите завинаги през няколко седмици.

От друга страна много хора смятат, че за известен период ще имат разходи за лазерна епилация всеки месец. Това също е неточно твърдение. Заблудата съществува, защото в някои салони подканят клиентите си да ги посещават на всеки 30 дни, а това всъщност намалява ефектът на лазерната епилация. Когато правим лазерна епилация на цяло тяло трябва да имаме предвид, че в различните зони на обезкосмяване, космите имат различна скорост на растеж и епилацията се прави само докато окосмяването е в активна фаза. Например – процедурите на лице се правят през 30-45 дни, процедурите ръце, подмишници, интим – на 45-60 дни, а на крака през 60-90 дни, като при първите процедури се придържаме по-скоро към минималните срокове, а след 2-ра и 3-та – към максималните. Тогава сме сигурни, че космите са в анагенен етап от развитието си и процедурата ще бъде ефективна.

 

Важен е и апаратът

Лазерната епилация като метод за перманентна епилация е вече утвърдена в световен мащаб и от години се налага и в България. Съществено значение има видът на лазера, с който се извършва процедурата. Най-мощният александритен лазер Gentle Lase Pro третира най-широк спектър от косми – от плътни и тъмни до съвсем фини, тънки и светли косми. От значение за настройките и параметрите на апарата при процедурата е фототипът на човека и видът на космите, също ключово е спазването на периодите, на които трябва да се извършват процедурите. Затова се доверявайте само на специалисти и центрове, в които процедурите се извършват от медицински лица с нужните познания и висок клас апаратура.

 

Ние от Body Aesthetics сме си поставили за цел да предоставяме на нашите клиенти съвременни средства, с които да посрещат предизвикателствата на съвременния свят. За младите хора днес предизвикателствата са все повече и повече. Но искрено вярваме, че нежеланото окосмяване вече може да НЕ бъде едно от тях.