Как да изберем апарат за дълготрайно обезкосмяване?

Как да се ориентираме сред морето от информация за видовете дълготрайно обезкосмяване? Какви са разликите между лазерна и фотоепилация? Кои са видовете лазери? А кои премахват и светло окосмяване? Завинаги ли?

Всички тези въпроси сме си задавали и ние преди първата си епилация. Безкрайното четене в интернет не винаги води до качествена информация. Затова тук се опиваме да синтезираме част от своите знания по темата и да ги поднесем на едно място. Ще си позволим да ви дадем и съвети, в които вярваме и зад които стоим с аргументи. А решението е ваше.

Започваме с разликите между фотоепилация и лазерна епилация, защото нашата искрена препоръка би била да изключите фотоепилацията като метод за дълготрайно обезкосмяване. Ето причините:

Фотоепилацията (IPL)

е базирана на принципа на интензивна пулсираща светлина, която съдържа множество вълни с различна дължина в диапазона от 600 до 1200 nm. Така по време на фотоепилация се излагаме на ненужнo широк спектър от светлинна енергия. Тя става неефективна, защото се разпределя между меланина в кожата и меланина в косъма.

Ето защо нейната сила е недостатъчна, за да достигне до фоликула на косъма и да го унищожи. Ефектът след фотоепилация често е опадане на окосмяването и забавяне на растежа заради загряването, но коренът на косъма остава непокътнат и можем да очакваме окосмяването да се появи отново. Масово разпространените апарати в България нямат възможност за настройка на дължината на вълната, на продължителността на пулса и т.н., което води до същия ефект при обезкосмяване, както при кола маска.

Малко са апаратите, които позволяват истински ефективни настройки, но те също са доста бавни и болезнени, заради което се смятат за по-остарелия метод за епилация.

Тук е мястото да обсъдим и Домашните фотоепилатори.
Тези апарати са създадени с мисъл да бъдат безобидни, за да се ползват вкъщи. За да се използват от хора, които нямат никакво обучение в домашни условия, без защитни очила, без охлаждащ гел или криоструя, без настройки за различните видове кожа и косми, без настройка на силата на енергията (за да не може човек да се изгори), тези апарати са създадени да работят с максимално щадящи параметри, които за съжаление не могат да унищожат фоликула на косъма. Те загряват и “уморяват” косъма, той пада, но коренът остава жив. Понякога се наблюдава забавен растеж и изтъняване на самия косъм, но не и перманентен ефект.

Далеч по-съвременният и логичен избор е лазерната епилация. Защо я препоръчваме?

Лазерната епилация е базирана на принципа на селективната фототермолиза. Светлинната енергия е насочена и се абсорбира от пигмента меланин в косъма. Заради много по-високата си скорост (отколкото при фотоепилацията) тя успява да достигне до корена на косъма (преди косъма да отдаде приетата енергия), където се превръща в силна топлина и го унищожава.

Съществуват няколко различни типа лазерни апарати за обезкосмяване, разделени спрямо дължината на вълната, с която работят, а сред всеки тип има различен клас, спрямо това кой, как и къде ги е произвел. Ето между какво можете да избирате:

 

Александритен лазер с дължина на вълната 755 nm


Това е златният стандарт в лазерната епилация и най-модерната система за лазерно обезкосмяване. Високият клас александритни лазери са медицински. Поради неограничените му възможности, александритът трябва да се оперира от медицинско лице, което да прецени какви точно параметри да използва. Подходящ е за обработване на по-големи площи и за кожи от I до III фототип и в някои случаи и за IV фототип (не се използва само при чернокожи). В световен мащаб, това са най-разпространените лазери за епилация, но в България са голяма рядкост, защото са огромна инвестиция (цените им варират от 50 000 до 160 000 долара). Дължина на вълната на александритите се абсорбира най-добре от меланина на косъма – това ги прави доказано най-ефективните лазери за обезкосмяване. Но това е и причината да не се използва при тъмни кожи и кожи с тен. Процедурите с тях са почти безболезнени (усещането прилича на боцкане, но не е парене или болка), охлаждането става не с гел, а с криоструя. Освен всичко останало александритът е единственият ефективен лазер при светли, фини и тънки косми, защото неговата скорост е най-бърза. Когато космите са фини и тънки, те много бързо отдават топлината на лъча, затова скоростта има решаващо значение.

Разбира се, и сред александритните лазери съществуват опити за компромиси – има по-евтини модели, някои от тях нямат всички сертификати за беопасност, някои просто са с по-слаби параметри. Лидерът сред всички александрити в света е лазерът Gentle Lase Pro, който ние избрахме заради царската му репутация. Той е най-бързият сред останалите лазери от същия вид, най-мощен, с най-големи възможности и най-успешен при премахване на светли и тънки косми. Недостатъкът при него е, че се изисква наистина висока квалификация на медицинските лица, които работят с него, за да могат да определят най-ефективните параметри, с които да работят, и да ги променят при всяка процедура спрямо постигнатите резултати, така че само с 6 процедури да оставят кожата ви гладка за повече от 15 години.

В световната ранглиста след нашия лазер се нареждат малко по-старите системи на Cynosure и EpiTouch Plus.

 

Диоден лазер с дължина на вълната 800 – 810 nm


Немедицински лазери, не изискват медицинско образование на оператора, което би могло да компрометира процедурата. Подходящи са за всички типове кожа, но са средно ефективни и то само при дебели и тъмни косми, защото дължината на вълната им не се привлича толкова силно от меланина. След 2-3 процедури ефектът им намалява или спира, защото космите са вече по-фини и по-светли и не се влияят от лъча на диодния лазер. Тогава се налага да се премине към друг лазер – най-добре александритен, защото само той е ефективен при тънки и светли косми. Възможностите на диода в лазерната епилация са ограничени, поради неоптимизираната дължина на вълната (тя подминава космения фоликул в дълбочината на кожата), този тип лазери нямат голям диапазон на параметрите и не могат да се ползват с различни настройки спрямо индивидуалните особености на окосмяването на различните клиенти. Диодният лазер се използва при всички типове кожа и дори е безопасен при кожа с тен, но не е ефективен, тъй като енергията на неговия лъч не се привлича толкова силно от меланина в кожата, но пък не се привлича толкова силно и от меланина в косъма. Затова процедурите са ефективни само при много тъмно окосмяване. Инвестиция в такъв лазер не е голяма и това прави диодните лазери най-широко разпространени у нас. Много е трудно човек да се ориентира за качеството на диодните лазери, защото съществуват много компромисни варианти и имитации на добри марки на цена дори от 2000 долара. Лидерите при диодните апарати са PrimeLase, Elysion Pro, LaserLite, Apex 800, Epistar, Alma Lasers.

 

Nd:Yag лазер с дължина на вълната 1064 nm


Това е медицински лазер с голяма дължина на вълната. Безопасен е за всички типове кожа, като най-голямото му предимство е, че третира най-тъмните типове кожи от V и VI фототип – т.е. чернокожи. Не премахва светли и тънки косми. Лазерът е сравнително бърз, но доста болезнен. Третиране с него се препоръчва за по-тъмна и пигментирана кожа и кожа с постоянен силен тен. Заради много дълбокото проникване на неговия лъч Nd: Yag се използва основно за друг тип процедури – лазерно подмладяване, онихомикоза (гъбички по ноктите), третиране на капиляри. Лидер в световен мащаб е GentleLase MaxPro, но често срещани са и Cutera, CoolGlide, Fotona, Athos, Medlite IV, Varia, Lyra и Image.

 

Рубинов лазер с дължина на вълната 694 nm

Това е най-старата система за лазерна епилация, ефективна основно за тънки и фини косми. Не може да се използва при хора с по-тъмна кожа и тен, използва се само при I-ви и II-ри тип кожа. Процедурите са много болезнени и това е основната причина този лазер да се ползва рядко в съвремието. Обработва малки площи и е бавен, което увеличава времетраенето на процедурата. Счита се за остарял метод. Най-известните рубинови лазери са Palomar E2000, RubyStar и EpiPulse Ruby.

Ние от Body Aesthetics се надяваме тази информация да е полезна за вас. Целта ни е да бъдем обективни, но не и безпристрастни, защото стоим зад своя избор на лазерен апарат (избрахме го именно като го сравнихме с всички останали на пазара), а той доказва безкомпромисната си ефективност и смисъла от голямата инвестиция в него всеки ден.

Очаквайте следващата седмица подробна информация за истинските рискове при подлагане на лазерна епилация.