Когато търсим апарат за лазерна епилация или фотоепилация с цел дълготрайно обезкосмяване, обилното количество информация може да ни обърка. Как да се ориентираме в това същинско море от съвети и насоки? Всъщност лазерна епилация или фотоепилация да изберем за дълготраен ефект? Има ли апарати, които премахват и светло окосмяване? Какви са различните видове лазери и как да изберем между тях?

Всички тези въпроси сме си задавали и самите ние преди първата си епилация. Безкрайното четене в интернет невинаги води до събиране на качествена и полезна информация. Затова тук се опиваме да синтезираме част от своите знания по темата и да ги поднесем на едно място. Ще си позволим да ви дадем и съвети, зад които стоим с аргументи и в които сме убедени. Започваме с големия избор: лазерна епилация или фотоепилация?

ЗАЩО АПАРАТ ЗА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ, А НЕ ФОТОЕПИЛАЦИЯ (IPL)

IPL фотоепилация се базира на принципа на интензивна пулсираща светлина. Тя съдържа множество вълни с различна дължина в диапазона от 600 до 1200 nm. Така по време на фотоепилация се излагаме на ненужнo широк спектър от светлинна енергия. Енергията става неефикасна, защото се разпределя между меланина в кожата и меланина в косъма. Ето защо нейната сила е недостатъчна, за да достигне до фоликула на косъма и да го унищожи.

ето защо да изберете апарат за лазерна епилация вместо фотоепилация

Ефектът след фотоепилация често е опадане на окосмяването и забавяне на растежа заради загряването, но с един генерален проблем. Той е, че коренът на косъма остава непокътнат и можем да очакваме окосмяването да се появи отново. Масово разпространените апарати в България нямат възможност за настройка на дължината на вълната, на продължителността на пулса и т.н. Това води до същия ефект при обезкосмяване както при кола маска.

Малко са апаратите за IPL фотоепилация, които позволяват истински ефикасни настройки, но и те са доста бавни и болезнени. По тази причина се смятат за по-остарелия метод за епилация. Тук е мястото да обсъдим и друг важен въпрос.

Фотоепилатори за домашно ползване

Всички фотоепилатори за домашно ползване са създадени с мисъл да бъдат безобидни. За да се ползват вкъщи от хора без никакво обучение, без защитни очила, без охлаждащ гел или криоструя, без настройки за различните видове кожа и косми, без настройка на силата на енергията (за да не може човек да се изгори), тези апарати са създадени да работят с максимално щадящи параметри. За съжаление те не могат да унищожат фоликула. Загряват и „уморяват” косъма, той пада, но коренът остава жив. При продължителна употреба на този вид фотоепилация понякога се наблюдава забавен растеж и изтъняване на самия косъм, но не и перманентен ефект.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ АПАРАТ ЗА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

Поради всички гореизброени причини нашата искрена препоръка е да изключите фотоепилация като метод за дълготрайно обезкосмяване. Далеч по-съвременният и логичен избор е залагането на модерен и истински ефикасен апарат за лазерна епилация.

Защо препоръчваме апарат за лазерна епилация за дълготраен ефект

Лазерното обезкосмяване се базира на принципа на селективната фототермолиза. Светлинната енергия е насочена и се абсорбира от пигмента меланин в косъма. Заради много по-високата си скорост в сравнение с фотоепилация тя успява да достигне до корена на косъма, преди косъмът да отдаде приетата енергия. Там тя се превръща в силна топлина, която води до пълно унищожение.

При търсенето на точния апарат за лазерна епилация трябва да знаете, че съществуват няколко различни типа. Те са разделени спрямо дължината на вълната, с която работят. Сред всеки тип пък има различен клас спрямо това кой, как и къде ги е произвел. Ето между какво можете да избирате.

Александритен лазер с дължина на вълната 755 nm

като апарат за лазерна епилация gentle lase pro е александритен лазер №1 в света

Това е златният стандарт откъм апарат за лазерна епилация и най-модерната система за лазерно обезкосмяване. Високият клас александритни лазери са медицински. Поради неограничените му възможности, александритът трябва да се оперира от медицинско лице, което да прецени какви точно параметри да използва. Подходящ е за обработване на по-големи площи и за кожи от I до III фототип, в някои случаи и за IV. (Не се използва само при чернокожи).

В световен мащаб това е най-разпространеният апарат за лазерна терапия, но в България е голяма рядкост. Основната причина е, че заради цената си – от 50 000 до 160 000 долара, изисква огромна инвестиция.

Дължината на вълната на александритите се абсорбира най-добре от меланина на косъма – това ги прави доказано най-ефикасните лазери за обезкосмяване. Същевременно обаче е и причината да не се използват при тъмни кожи и кожи с тен. Процедурите с този тип апарат за лазерна епилация са почти безболезнени (усещането наподобява боцкане, но не е парене или непоносима болка). Охлаждането става не с гел, а с криоструя. Освен всичко останало, александритът е единственият ефикасен лазер при светли, фини и тънки косми, защото неговата скорост е най-висока. Когато космите са фини и тънки, те много бързо отдават топлината на лъча, затова скоростта има решаващо значение.

Кой е световният №1 апарат за лазерна епилация сред александритните лазери

Разбира се, и сред александритните лазери съществуват опити за компромиси. Има по-евтини модели, някои от тях нямат всички сертификати за безопасност, други просто са с по-слаби параметри.

Лидерът сред всички александрити в световен план е Gentle Lase Pro. Той е най-бързият сред останалите лазери от същия вид, най-мощният, с най-големи възможности и най-успешен при премахване на светли и тънки косми. Единственият недостатък при него е, че се изисква наистина висока квалификация на работещите с него медицински лица. Тя е нужна, за да могат да определят те най-ефикасните параметри на работа. Също и да ги променят при всяка следваща процедура спрямо постигнатите резултати, така че само с 6 процедури да оставят кожата ви гладка за повече от 15 години. Добрата новина е, че за Gentle Lase Pro александритен лазер София може да разчита на лазер център Body Aesthetics. Нашият експертен медицински екип ще се погрижи да постигнете в пълна безопасност оптималните резултати.

В световната ранглиста след нашия лазер се нареждат малко по-старите системи на Cynosure и EpiTouch Plus.

 

сравнение между различни видове апарати за лазерна и друга епилация

 

Диоден лазер с дължина на вълната 800-810 nm

Диоден лазер е немедицински апарат за лазерна епилация и съответно не изисква медицинско образование на оператора, което би могло да компрометира процедурата. Подходящ е за всички типове кожа, но е средно ефективен, и то само при дебели и тъмни косми. Причина за това е, че дължината на вълната им не се привлича толкова силно от меланина. След 2-3 процедури ефектът намалява или спира, защото космите са вече по-фини и по-светли. Така те не се влияят от лъча на диоден лазер. Тогава се налага да се премине към друг от видовете лазери, най-добре александритен. Ако се питате дали диоден или александритен лазер, имайте предвид, че само вторият е ефикасен при тънки и светли косми.

При лазерна епилация с диоден лазер възможностите на диода са ограничени. Поради неоптимизираната дължина на вълната – тя подминава космения фоликул в дълбочината на кожата – този тип лазери нямат голям диапазон на параметрите. Също така не могат да се ползват с различни настройки спрямо индивидуалните особености на окосмяването на посетителите на лазер центровете.

Към диоден лазер за обезкосмяване се прибягва при всички типове кожа. Дори е безопасен при кожа с тен, но не и ефикасен. Причината е, че енергията на неговия лъч не се привлича толкова силно от меланина в кожата и в косъма. Ето защо процедурите сработват само при много тъмно окосмяване.

Защо е толкова разпространено обезкосмяването с диоден лазер

За всеки център при покупката на апарат за лазерна епилация цената е съществен фактор. Инвестицията в диоден лазер не е голяма и именно това прави тези апарати най-широко разпространени в България. Недостатъкът е, че е много трудно човек да се ориентира за качеството им. Просто съществуват много компромисни варианти и имитации на добри марки на цена дори от 2000 долара. Иначе лидерите при диодните апарати са PrimeLase, Elysion Pro, LaserLite, Apex 800, Epistar и Alma Lasers.

Nd:Yag лазер с дължина на вълната 1064 nm

Nd:Yag лазер е медицински апарат за лазерна епилация с голяма дължина на вълната. Безопасен е за всички типове кожа. Най-голямото му предимство е, че третира най-тъмните типове от V и VI фототип – т.е. чернокожи. Не премахва светли и тънки косми. Лазерът е сравнително бърз, но доста болезнен. Третиране с него се препоръчва за по-тъмна и пигментирана кожа и кожа с постоянен силен тен. Заради много дълбокото проникване на неговия лъч Nd: Yag се използва основно за друг тип процедури. Сред тях са лазерно подмладяване, онихомикоза (гъбички по ноктите), третиране на капиляри.

Лидер в световен мащаб е GentleLase MaxPro. Често срещани обаче са и Cutera, CoolGlide, Fotona, Athos, Medlite IV, Varia, Lyra и Image.

Рубинов лазер с дължина на вълната 694 nm

Това е най-старият апарат за лазерна епилация, ефикасен основно при тънки и фини косми. Не може да се използва при хора с по-тъмна кожа и тен, а само при кожа тип I и II. Процедурите са много болезнени и това е основната причина този лазер да се ползва рядко в съвремието. Обработва малки площи и е бавен, което увеличава времетраенето на процедурата. Смята се за остарял метод. Най-известните рубинови лазери са Palomar E2000, RubyStar и EpiPulse Ruby.

ЗА ФИНАЛ

Ние от лазер център Body Aesthetics се надяваме цялата тази обемна информация накрая да ви е полезна. Целта ни е да бъдем обективни, но не и безпристрастни. Причината е, че твърдо стоим зад своя избор на апарат за лазерна епилация, след като го сравнихме с всички останали на пазара. Gentle Lase Pro всеки един ден доказва безкомпромисната си ефикасност и смисъла от голямата инвестиция в него. Неговата царска репутация като александритен лазер №1 в света се потвърждава с всеки един доволен посетител при нас и другаде.

Затова разгледайте нашите лазерна епилация цени и заповядайте на процедури с най-добре работещия апарат за оптимални резултати. Предварителната консултация е детайлна и напълно безплатна.