В лазер център Body Aesthetics винаги сме се стремели да предлагаме пълен набор услуги за всеки тип кожа с най-съвременните апарати. Ето защо добавихме към богатия си „арсенал“ от услуги и Gentle Max ProPlus – новосъздадения от Candela александритен + Nd:Yag лазер за обезкосмяване, подмладяване и регенерация на кожата. Той може да се използва както върху натрупан тен, така и върху тъмни кожи от IV, V и VI фототип. Нещо, което е особено важно през лятото, когато се излагаме на слънце и искаме да имаме едновременно гладка кожа и бронзов тен.

Да, лазерната епилация с александритния лазер GentleLase Pro на световния лидер Candela продължава да бъде златен стандарт в целия свят. Единственият неин недостатък обаче е, че не позволява да работим върху кожи с тен и при хора с естествено по-тъмен фототип. Затова и ние от Body Aesthetics прибавихме Gentle Max ProPlus в своята колекция от апарати световна класа. Така лазерна епилация през лятото е вече напълно постижима и за най-тъмните кожи със слънчев загар.

Качества на Nd:Yag лазерите

лазерна епилация на корем жениNd:YAG лазерите съществуват от много години, но имат славата на болезнени и бавни лазери. Те са в пъти по-ефикасни от диодните заради дължината на вълната си (1064 нм срещу 855 нм при диодните). Заради предубежденията към тях и много по-високата стойност на апаратите обаче те ся рядко използвани. Gentle Max ProPlus промени това. Ако стандартните Nd:Yag лазери разполагат с лазерен спот от 3 до 5 мм и максимална честота на импулса 10 мс, Gentle Max ProPlus се шири на 12-26 мм и импулс от 2 мс. Това го прави изключително по-бърз. Иновативна е и самата технология на Gentle Max ProPlus – неговият лъч е разделен на равни субпулсове. Това разпределя енергията равномерно, което прави усещането в пъти по-комфортно.

Nd:YAG лазерите сa с най-голяма дължина на вълната, което означава, че проникват най-дълбоко в кожата. Те не действат пряко върху космения фоликул, а прекъсват кръвоснабдяването му. Така косъмът е унищожен буквално завинаги.

Има и друг много важен плюс при този вид лазери. Единствено те дават възможността за излагане на слънце само 72 часа след провеждане на процедура за епилация.

Брой процедури при Nd:Yag лазерите

При Nd:YAG лазера, както и при останалите лазерни епилатори, броят процедури варира в зависимост от физиологията и космения растеж на всеки човек. С апаратите на Gentle Family и с нашата сертифицирана система за успешна лазерна епилация обаче средният брой процедури за отличен ефект в зони по тялото е 6. Ефект се наблюдава до 10 дни след първата процедура. Този лазер е охлаждаща система – криоструя. Тя изстудява епилираната зона, за да се намали до минимум дискомфортът по време на процедура.

Nd:YAG лазерът се използва и за други терапии. Освен лазерна епилация, той може да повлияе на проблемна кожа с акне, също така и при наличието на нежелани кръвоносни съдове, познати още като кръвоносни звезди.

При акнето Nd:YAG лазерът има успокояващ ефект върху кожата. Изключително подходящ е при хора с активизирало се акне след шарка или хормонален дисбаланс. При кръвоносните звезди този вид лазер повлиава на въпросния кръвоносен съд, като го кара да се свие и съответно да изчезне. Процедурата по никакъв начин не уврежда кожата или други кръвоносни съдове. За съжаление, този лазер не може да повлияе на големи разширени вени.

Друго приложение на Nd:YAG лазера е за подмладяване на кожата. Той въздейства директно върху кожата, като намалява възпалителните процеси и стимулира нейните естествени възстановителни процеси. Лазерът има моментално видим ефект, тъй като кара фибробластите да се стягат. Също така, при курс от проведени през един месец процедури трайно намалява бръчките, зачервяванията, изравнява тена и намалява размера на порите.

Как действат Nd:YAG лазерите

Nd:YAG лазерите са медицински лазери, които се използват за лазерна епилация и третиране на редица други дерматологични състояния. Принципът им на работа се базира на селективната фототермолиза. Светлината на Nd:Yag лазерите се поглъща от специален вид хемоглобин (метхемоглобин) в кръвоносния съд, изхранващ космения фоликул.

Погълнатата от хемоглобина, лазерната енергия се абсорбира от кръвта в капилярите и се превръща в топлина. Температурата в прицелените капиляри достига до около 70°С. Това предизвиква коагулация и унищожаване на кръвоносния съд. Точно затова Nd:YAG лазерите са подходящи за епилация на хора с тъмен цвят на кожата – защото лазерната енергия няма да бъде привлечена от многото меланин в кожата.

Nd:Yag лазерът е медицински лазер с дълъг импулс на вълната и може да се използва безопасно за всички типове кожа. Практиката обаче е да се ползва основно при кожа с тен от I-VI фототип и при тъмнокожи хора от IV-VI фототип.

Кога използваме Nd:Yag лазер

Nd:YAG лазерите са използваеми основно в два типа случаи:

  • за обезкосмяване при хора от IV, V и VI фототип;
  • за обезкосмяване на хора от I, II и III фототип, ако в процеса на процедурите си за обезкосмяване с александритен лазер са натрупали тен или задържат много дълго време тен – тогава използваме Nd:Yag лазер, за да не изпускаме анагенна фаза на растеж на окосмяването и да не удължаваме курса процедури.

При кои фототипове кожа е подходящ Nd:Yag лазерът

Nd:Yag лазерът може да се използва за всички типове типове кожа (I-VI). Той обаче рядко се предпочита при I, II и III фототип. Това е така, защото оптималният и най-ефикасен лазер за обезкосмяване при този тип посетители в салона е александритният.

Кои са недостатъците на Nd:Yag лазера

Има два основни недостатъка на процедурите с Nd:YAG лазер.

  1. Те са болезнени за част от подложилите се на процедурата, особено ако се ползват лазери от по-старо поколение или на по-нисък клас производители. Новото поколение на Gentle Max Pro Plus е с подобрена технология, за да може усещането от лазера да максимално комфортно и сравнимо с това от александритен лазер.
  2. Не е ефикасен при тънки и фини косми. С тях се справя само александритният лазер, който има друга дължина на вълната и технология на действие.

Има ли странични ефекти при Nd:Yag лазера

Като при всеки траен метод на обезкосмяване, лазерната епилация с Nd:Yag лазер би могла да доведе до странични ефекти. Сред тях са например изгаряния, белези, зачервяване, изсветляване на кожата, както и подуване. При правилно третиране от опитен терапевт обаче страничните ефекти са сведени до минимум. С Nd:Yag лазер рядко може да се получи изгаряне заради принципа му на действие. Възможна е поява на леки отоци в зони с по-гъсто окосмяване и по-фина кожа.

Разлики между александритния и Nd:Yag лазер

Основната разлика между двата вида лазери е дължината на вълната – александритът прониква до 755 nm, а Nd:YAG лазерът до 1064 nm. Светлината на александритния лазер се поглъща от меланина в косъма и се провежда от него до корена и фоликула, където се превръща в топлина. Там тя унищожава фоликула буквално завинаги. При Nd:YAG лазерите целта е хемоглобинът в кръвоносните съдчета, които хранят космените фоликули. Лазерът прекъсва кръвоснабдяването на космите и така ги унищожава – също перманентно.

Именно това прави Nd:YAG лазерна епилация подходяща за тъмни кожи и кожи с тен. По-дългата дължина на вълната се абсорбира по-малко от меланина в кожата, което значително намалява риска от изгаряния и промени в пигментацията, правейки го идеален за по-тъмни кожни тонове (Фицпатрик типове IV до VI). Затова няма опасност от изгаряне при наличие на тен.

Разлики в начина на действие между диодния и Nd:Yag лазер

Отново разликата е в дължината на вълната. Диодните лазери работят в дълбочина от 855 nm. Това им дава ефикасност за по-широк диапазон от кожни типове, включително средно-тъмни кожни тонове (Фицпатрик типове III до V). При тях обаче има по-висок риск от хиперпигментация или изгаряния за хора с много тъмна кожа в сравнение с ND: Yag лазерите. Причината е, че част от тяхната енергия се поглъща от меланина в кожата и косъма. Това прави операторите на диодни лазери по-предпазливи с параметрите, което води до нуждата от много повече процедури и по-колеблив резултат.

За финал

Вече би трябвало да сте наясно защо избрахме Nd:YAG лазер от най-ново поколение за вас в център Body Aesthetics. С Gentle Max ProPlus от Candela успешната лазерна епилация през лятото е вече напълно постижима дори за най-тъмните кожи с бронзов тен. Да не говорим и за допълнителните ефекти на подмладяване и регенерация на кожата.

Затова не се колебайте при допълнителни въпроси да запишете детайлна и напълно безплатна консултация с нашия експертен екип. Огледайте и новия ни онлайн магазин, за да изберете подходящото предложение конкретно за вас. Вашата гладка и тъмна лятна кожа е съвсем близо до постигане.