От години в интернет пространството се разпространяват неверни митове за лазерна епилация. Те варират от това, че тя не работи, до това, че причинява рак на кожата. След дълго проучване, в този текст ще обединим всички най-важни съвети за безопасност от експертите в областта. Ще ви разкажем за 9-те истински опасности, за които задължително трябва да знаете, преди да започнете лазерна епилация. И една съществена причина защо да се подложите на процедурата.

1. ПОГРЕШЕН ИЗБОР НА АПАРАТА ЗА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

Съществуват няколко различни типа апарати, използвани за лазерна епилация. Те са разделени спрямо дължината на вълната, с която работят. Отделно, сред всеки тип има различен клас спрямо това кой, как и къде ги е произвел. Можете да откриете в нашата блог секция подробна информация по темата и сами да прецените кой е апаратът за вас. Опасността тук се крие в това да нямате траен обезкосмяващ ефект или да получите нежелан. При погрешен избор може да се стигне до изгаряне на кожата, стимулиране на окосмяването, пигментации и т.н.

2. ПОГРЕШЕН ИЗБОР НА КОЗМЕТИК

Тази професия се развива в един ритъм с технологиите. Познанията на кварталните козметици са били задоволителни преди, но днес дори едногодишното курсово обучение на медицинските козметици не е. Ние препоръчваме да изберете центрове с медицински лица, посветили 4-6 години на обучение за всички процеси в човешкото тяло. Просто апаратурата и козметиката на днешния ден и бъдещето имат все по-големи възможности и как ще бъдат използвани зависи в най-голяма степен от диагностиката. Т.е. от експертизата на вашия козметик, от неговите познания, опит и квалификация.

Често срещана практика е козметици да използват автоматичната настройка на иначе много добри лазерни апарати за всеки свой посетител. Това води до добър резултат само при много малък процент от подложилите се. Останалите остават с приятното преживяване и раздумката по време на процедурата, но и с окосмяването си.

Всяка следваща грешка при лазерна епилация, описвана в този текст, би се дължала на погрешно избран козметик. Затова се замислете колко много зависи от този ваш избор.

3. ПОГРЕШНО ИЗБРАНИ ПАРАМЕТРИ НА АПАРАТА ЗА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

съществено важно е апаратът за лазерна епилация да работи с точните параметри за всеки индивидуален случай

Както споменахме и в предния параграф, е от фундаментално значение избраният от вас лазер център да има експертно медицинско лице, което да определя точните параметри на апарата. В противен случай може не просто да не постигнете желаните резултати, а дори и да навредите на кожата си.

Ето и кои параметри трябва да избере терапевтът ви, ако използва александритен лазер GentleLase Pro, за да имате желания резултат.

Дължина на вълната

Тя е фиксирана за всеки лазер, а при александритните е 755 nm. Това е оптималната дължина на вълната, която се поглъща максимално от меланина в косъма и минимално от меланина в кожата. Така се позволява достигане до корена на косъма без подминаване на фоликула.

 

Диаметър на лъча

За различни зони се използва различен диаметър на лъча. Той има отношение не само за площта, покривана с един изстрел на лазера, а и за дълбочината на проникване. Например, при лазерна епилация на женско лице използваме по-малък диаметър, защото космените фоликули са по-плитко разположени. По-дълбоко са те при мъжете, затова при тях при епилация на лице – скули, шия – използваме по-голям диаметър. Има и по-специфични случаи, в които преценката е изцяло на терапевта (мъжки тип окосмяване при жени например).

Продължителност на импулса

нашият апарат за лазерна епилация е най-бързият александритен лазер в света

Това е времето, за което импулсът въздейства върху косъма. Да вземем за пример нашия Gentle Lase Pro. Той е лазерът с най-кратка продължителност на този импулс – едва 3 милисекунди, т.е. най-бързият лазер в света. Това позволява достигане до корена дори на тънките и светли косми и пълното им унищожаване. Когато във вашия център има медицинско лице с познания, с по-дълъг импулс може да се предпази и по-тъмната кожа от изгаряния.

Честота на импулса

Този параметър няма отношение към резултата на процедурата, а само към комфорта на подложилия се и бързината на нейното приключване. Това е броят на импулсите за единица време при режим на продължителна работа на лазера.

Плътност на енергията – J/cm2

Това е количеството енергия, приложено на единица площ за един импулс. Каква енергия се използва по време на процедурата зависи от фототипа, от диаметъра на лъча и продължителността на импулса. Енергията се поема от пигмента в косъма и се доставя до корена му. Там се превръща в топлина (62 градуса), за да го унищожи. Винаги трябва да се започва с по-малка енергия при по-плътни косми с повече меланин. С изтъняването на косъма енергията се увеличава. Ако обаче кожата е по-тъмна, не може да се повишава енергията, а това, при неправилно съобразяване, може да не е достатъчно за унищожаването на корена на косъма. Тук говорим за много специфична и сложна преценка, която зависи и от реакцията на кожата в момента на терапията. Погрешната преценка може да доведе до следващия риск.

4. ПАРАДОКСАЛНО ОКОСМЯВАНЕ

Парадоксално окосмяване е явление, което е най-често резултат от човешка грешка или от употребата на апарат с неправилните параметри. Ето защо е толкова важно терапевтът ви да е достатъчно добре квалифициран и обучен. Само така той ще може да прецени правилно параметрите, които да използва спрямо специфични характеристики. Тук говорим за вашата кожа, цвят на окосмяването, дебелина на космите и параметри от предишното им третиране.

В такива случаи понякога се използват не достатъчно силни параметри, които да унищожат косъма, а такива, които стимулират растежа му. Слабата топлина стимулира растежа на косми от „заспалите” в момента фоликули. За съжаление, има центрове, в които това се прави не от незнание, а от желание посетителите да идват по-често и по-дълго време.

Странности при лазерна епилация след дълги години кола маска

Ако години наред правите кола маска и после започнете лазерна епилация, между 2-ра и 3-та процедура наглед излизат повече косми. Причината е, че дори и 3-4 седмици след кола маска все още има косъмчета в друг етап на развитие и незасегнати при предната процедура.

5. ПОГРЕШНО ОПРЕДЕЛЕН ФОТОТИП ПРЕДИ ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

Най-популярна и използвана класификация на типовете кожа е системата Фицпатрик. Тя класира кожата в 6 различни категории – фототипове от I до VI. Тази система ни позволява да определим количественото съотношение между меланина в косъма и този в кожата. Също и да преценим с какъв апапарт и с какви параметри да третираме при лазерна епилация. Ето основни характеристики на типовете кожа.

Фототип I: очите са светлосини или светлосиви, косата е рижава или светлоруса, кожата е в цвят слонова кост, бледа, луничава, винаги изгаря на слънце, никога не хваща тен;

Фототип II: сини или зелени очи, русолява коса, светла и бледа кожа, винаги изгаря на слънце, рядко хваща тен;

Фототип III: светлокафяви очи, тъмноруса или светлокестенява коса, светлокафява кожа, понякога изгаря на слънце, но хваща равномерен тен;

Фототип IV: тъмнокафяви очи, тъмнокестенява коса, умерено кафява кожа, винаги хваща тен, изгаря минимално на слънце;

Фототип V: тъмнокафяви до черни очи и коса, тъмнокафява кожа, хваща изобилен тен и никога не изгаря;

Фототип VI: черни очи и коса, дълбоко пигментирана тъмнокафява кожа, хваща изобилен тен и никога не изгаря.

Нещо съществено. Когато в космите вече няма пигментация (бели или т.нар. старчески косми), методът лазерна епилация е неефикасен за обезкосмяване. Причината е, че няма какво да проводи лазерната енергия до корена на косъма. За всички останали случаи има подходящи лазери. Повечето българи са от фототип I-IV, т.е. идеални за епилация с александритен лазер. Както обаче вече отбелязахме, при всеки отделен случай параметрите са много различни.

6. ПОГРЕШНО ОПРЕДЕЛЯНЕ НА БРОЯ ПРОЦЕДУРИ И ПЕРИОДА, ПРЕЗ КОЙТО СЕ ИЗВЪРШВАТ

Лазерна епилация не е процедура, която се прави всеки месец цял живот или докато изчезнат космите. С правилната апаратура и експертиза ви трябват 6 процедури през различен период за различните зони от тялото. Така в следващите 15 години ще забравите за нежеланото окосмяване. Ето ви и истината…

Само космите на косата растат постоянно и едновременно, същото не важи за тези по тялото. Във всеки един момент само около 20% от космените фоликули са кръвоснабдени и от тях излизат косъмчета. Те растат до определен момент, след което опадат и на тяхно място излизат нова „порция” косми. Всички фоликули дават косми за около 6 цикъла на растеж. В различните зони растежът е с различна скорост. Епилацията се прави, когато космите са в анагенна (активна) фаза на растеж и имат корен – защото него искаме да унищожим. Затова процедурите на лице се правят през 30-45 дни; в торса – на ръце, подмишници, гръб, кръст, корем, интим – на 45-60 дни; а на крака през 60-90 дни.

Не се доверявайте на салони, които ви викат винаги през 30 дни. Епилацията всеки месец не е вредна, но е неефикасна и излиза много по-скъпо за вас и много по-изгодно за салона. Важно е с напредването на процедурите да има увеличаване на периода, през който се прави лазерна епилация. Причината е, че тя забавя растежа на космите в третираната зона след 3-тата процедура. Те стават тънки и светли, така че увеличаваме и параметрите. Неспазването на тези условия също може да понижи или компрометира ефекта на епилацията.

7. ПОГРЕШНО ТРЕТИРАНЕ НА КОСМИТЕ МЕЖДУ ПРОЦЕДУРИ ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

имайте напълно безрискова и безопасна лазерна епилация в Body Aesthetics

За да може да се третира окосмяване с лазер, космите трябва да бъдат гладко избръснати. Кола маската или другите методи на отскубване на косъма от корен не са подходящи. Причината е, че лазерната светлина трябва да стигне до корена на косъма, за да унищожи фоликула му. Ако космите принципно се почистват с кола маска или епилатор, преди първата процедура лазерна епилация трябва да се изчака 3-6 седмици (в зависимост от зоната). Така ще може да израстат нови косъмчета, свързани с корен, за да е ефективно третирането с лазер.

Нека успокоим онези, които се страхуват от загрубяване на космите при бръснене или от неприятно боцкане при допир. Нашият лазер има ефект още след първата процедура и такива неприятни последствия не настъпват. Ако обаче между процедури се изкушавате и вместо да бръснете и подстригвате косъмчетата, ги скубете, ефектът няма да бъде задоволителен. В случай че обаче спазвате това правило, ще се отървете от подкожните и обърнати косми. Отделно от това кожата ви ще стане гладка и сякаш подмладена.

 

 

 

8. ПОГРЕШНО ТРЕТИРАНЕ НА КОЖАТА МЕЖДУ ПРОЦЕДУРИ

За избягване на неприятни последствия от лазерна епилация е важно преди процедурата да получите подробна информация за грижата за кожата си. Изискванията са доста и понякога досадни, но ефектът си заслужава.

1/ Минимум 2 седмици преди и след процедура не бива да се излагате интензивно на слънце (плаж) или солариум. Също така не бива да използвате никакви автобронзанти и продукти за придобиване на изкуствен тен. В противен случай рискувате изгаряне на кожата. Ако сте се излагали на слънце в периода, предупредете терапевта си.

2/ Минимум 3 седмици преди лазерна епилация не бива да премахвате косъмчетата в зоната посредством методи на отскубване – кола-маска или епилатор. Можете да ги бръснете, подстригвате с тример или почиствате с крем-депилатоар.

3/ Косъмчетата в зоната трябва да бъдат избръснати гладко в деня или вечерта преди процедурата. Ако зоната е по лицето, можете да използвате тример, ножичка или машинка. Ако космите са прекалено дълги, се губи излишно енергията на лазера. Освен това косъмчетата изгарят на повърхността на кожата, което е неприятно като усещане.

4/ В деня на процедурата не поставяйте никакви козметични продукти върху кожата. По възможност елате с чиста, измита кожа, без лосиони, дезодоранти, масла и т.н. Те понякога може да реагират на енергията на лазера. Ако трябва да ползвате грим или дезодорант през деня, а процедурата ви е вечерта, ще ги почистим на място.

5/ 10 дни преди и след процедурата не бива да се използват ексфолиращи продукти върху третираните зони. Иначе кожата ще се раздразни.

6/ След лазерна епилация поставянето на продукти с висок SPF е задължително – препоръчваме 50 SPF.

9. ПОГРЕШНО ДАДЕНА ИНФОРМАЦИЯ НА ТЕРАПЕВТА ПРЕДИ ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

От изключително значение за резултатите е да споделите с терапевта си цялата истина за това как третирате кожата си. Понякога при лазерно обезкосмяване имате спешни желания и правите компромиси. Скривате, че сте били скоро на плаж или че планирате да се излагате на слънце или солариум по-скоро от препоръчителното. Това може да има сериозни нежелани последици – пигментации, дори изгаряния. Отговаряйте винаги честно на питанията на терапевта и не крийте нищичко!

Запомнете и още нещо. Ще знаете, че вашата лазерна епилация е правена правилно и ефикасно само ако виждате резултата след всяка процедура и ако космите ви изчезнат след определения от терапевта брой процедури. Ако не е така, търсете грешката по веригата.

ЗА ФИНАЛ

Обещахме накрая да ви споделим и причината да се подложите на лазерна епилация. Това е единственият напреднал съвременен метод за перманентно обезкосмяване. В дългосрочен план той ще ви спести не само пари (само сравнете 6 процедури за цял живот срещу кола маска всеки месец), но и време, и болка. Затова огледайте нашите лазерна епилация цени и се свържете с нас за безплатна детайлна консултация.

Ние от Body Aesthetics вярваме, че предлагаме истинското решение за обезкосмяване. Това е така, защото виждаме как нещо уж толкова малко и маловажно променя живота на хората. Понякога е достатъчно да се избавим само от една неприятност във всекидневието си, за да си върнем самочувствието и да общуваме пълноценно.