След блаженството често идват угризенията и мислите как да се откажем от сладкото. В празничните така уютни дни в домашна обстановка кулинарните изкушения започват да стават много по-силни от мотивацията ни да бъдем във форма. Нерядко и в делниците посягаме към шоколади, сладоледи и различни видове сладкиши, за да забравим стреса. Често забравяме, че лятото ще съжаляваме, задето сме прекалили. Още повече – занемаряваме и здравословната страна на нещата, която е всъщност истински важната.

Всички сме хора и имаме нужда да се поглезим. Ако обаче усетите, че нещата излизат извън контрол, има пет малки трика, с които (почти) да излъжете глада за сладко. Ние от лазер център Body Aesthetics ги събрахме на едно място за вас.

1. Далеч от очите, далеч от… устата

Това е първият ни ход, когато се чудим как да се откажем от сладкото. Ако всяка вкусотия се намира само на ръка разстояние, расте вероятността да не успеете да се въздържите. Затова не купувайте запаси от шоколад и десерти. Изпразнете „сладкия“ шкаф в кухнята и не се запасявайте с нищо вредно и висококалорично. Така, ако много ви се дояде, ще трябва да направите усилие да излезете до магазина. Знаете, че особено през зимата много трудно успяваме да се накараме да излезем от топлите завивки и пантофи. Може пък това да ви откаже и просто да хапнете една ябълка или да изпиете чаша ароматен плодов чай с мед.

2. Взимайте сладки, които не харесвате особено

Опитайте да пазарувате по-здравословен вариант на сладките неща, които обичате, защото те ще ви изкушават далеч по-малко. Това е чудесен начин за спиране на сладкото. Например, вместо двойно покрити с шоколад меки бисквити, вземете си десерт от сурови плодове или от овесени ядки и чиа. Много по-рядко ще разопаковате тези десерти, в това сме убедени (от личен опит).

ето как да откажем сладкото с мъничко хитрост3. Направете здравословните закуски и десерти по-изкушаващи

Добавете приятни аромати към по-здравословните варианти на бързо похапване. При кисело мляко с овесени ядки например можете да вдигнете нивото на удоволствие с мъничко, но вкусни добавки. Сложете няколко пресни малини, лъжица пчелен мед или сироп от агаве, малко канела или ванилия, сушени кайсии или смокини. Така, вместо да мечтаете за млечен шоколад с бисквита и лешников пълнеж, ще копнеете за здравословния си снак. Удивително вкусен начин как да откажем сладкото във вредните му разновидности.

4. Чаша вода, за да излъжем глада

Този трик е стар колкото света. Когато много ви се иска да изядете една кутия сладолед или цял пакет вафли, се пресегнете към водата. Налейте си и изпийте една голяма чаша: стомахът ви ще се напълни и ще ви спечели време. Така, макар и за кратко, може да се откажете от идеята да погълнете 1500 калории наведнъж под формата на десерт, който не дава на тялото ви нищо ценно. Тук има и друг важен момент. Ако сте се обезводнили, особено след движение и спорт, тялото ви ще закопнее за захарни висококалорични изделия. Затова пийте непрекъснато вода и ще сте добре.

5. Открийте любимата си здравословна напитка

Това може да се окаже неподозирана глезотия, когато се чудим как да се откажем от сладкото. Неподсладено овесено мляко със замразен банан и пресни ягоди е изключителна вкусотия. Тя при това, освен че е сладка, е и много полезна. А опитвали ли сте смути с круша, банан и малко канела – същинска зимна феерия! Или обезмаслено прясно мляко с малко кафе, един резен портокалова кора, мед и канела? Тази напитка несъмнено ще събуди желанието ви да почетете пред прозореца, особено, ако навън падат бели пухкави снежинки.

 

За финал

Ние от Body Aesthetics далеч не си падаме по крайностите и не мислим по цял ден как да се откажем от сладкото. Това важи в още по-голяма степен, когато си представим какво би представлявал един живот без шоколад, брауни и торти. Самите ние трудно устояваме на сладките предизвикателства, които прекрасните ни посетители често носят в знак на благодарност. Все пак се стараем да поддържаме баланс и в деня ни да има повече пресни плодове и зеленчуци. Така си помагаме да сме здрави и силни през зимата, а и в останалите сезони.

Затова ви съветваме да не се лишавате изцяло от изкушенията. Просто ограничете приема им, спортувайте и преобладаващо се хранете пълноценно. А за да дорешите проблем с излишните мазнини с паласки, коремче и бричове, заповядайте при нас за криолиполиза с CoolTech.