Може би вече ви е втръснало. Може би вече забравяте защо го правите, особено ако по никакъв начин вирусът не е стигнал до вас или близките ви. Може би от всички тези новини, противоречиви теории и мнения в социалните мрежи ви се вие свят и просто искате всичко да е постарому. Може би ви е много трудно финансово. А този ужас не свършва и всички казват, че предстои най-трудното.

Трябва ни нова мотивация да останем вкъщи. Ужасът от случващото се и страхът от заразата вече по-скоро ни дразнят и ги бутаме някъде далеч от съзнанието си. Често изключваме новините, защото звучат като повторение на тези от вчера, от миналия ден, от миналата седмица, от миналия месец… Само цифрите се сменят.

Какво може да ни задържи вкъщи, има ли нещо, което никой не ни е казал, нещо, което още не сме си помисляли?

Решихме да изброим тук абсолютно всички причини, за които се сетим и които още не сме чули/прочели някъде. Дори да са смешни, дори да са абсурдни, дори да са страшни и неприятни. Каквито и да са, да са искрени, да са свои. Като меню, от което всеки да си избере, за да подкрепи вехнещата си мотивация за солидарност и съпричастност. За да издържим още малко. Или колкото е необходимо.

И още нещо – молим ви, допишете като коментар, ако сме забравили нещо. Като помнете – глупави или срамни причини вече няма, всяка върши работа на някого!

 

 1. Най-сетне мога да си пусна веждите да израстат, за да ги оформя както ми харесва.
 2. Обожавам чесън и сега си хапвам всеки ден на обяд на корем, без да има никакво значение за никого.
 3. Искам да се пробвам да напиша книга и най-сетне имам време.
 4. От години искам да накарам мъжа ми да направим позите от Кама Сутра една по една всяка вечер подред – дойде му реда.
 5. Не съм си признавал пред никого, но имах нужда да не виждам никого. Никого! И сега ми харесва да живея като старец сам вкъщи – лягам си рано, ставам рано, гледам всички емисии новини, ям каквото има, мързелувам, не си вдигам телефона. Душата ми ликува!
 6. Умирам от ужас да не се заразя, а никой от моите близки и познати не приема ситуацията като мен. Задължителните мерки ми дават оправдание да постъпя както сърцето ми подсказва и изолацията ме успокоява. Радвам се, че никой не вижда как мия всяка покупка и накисвам марулите в гореща сапунена вода.
 7. Имам да пиша дипломна работа от… 6 години, сега най-сетне ще завърша висшето си образование и кой знае – когато всичко свърши може да си намеря по-добра работа.
 8. Имам пролетни алергии и обикновено по това време се крия у дома, а всички се радват на сезона. Ха-ха-ха! Нека ви! Мразя го това време! Сега никой не може да се радва! Няма ела с нас тук, ела там! Всички по къщите и това е! Чакам лятото, то е моят сезон.
 9. Още съм дебела от последното си раждане и изпитвах ужас от морето, което си бяхме организирали през юни с всички кльощави приятелки с маркови бански. Сега всичко пропадна и аз няма да съм хипопотамът на плажа!
 10. Най-сетне мъжът ми е вкъщи по цял ден и децата си имат и татко за игри и забава, а мама има време да вземе вана, да си лакира ноктите и да виси в тоалетната по 20 минути при всяко пишкане.
 11. Всичките ми роднини са възрастни, аз съм изтърсакът в семейството, страх ме е за тях, а те мислят всичко това за конспирация лично срещу тях. Да живее извънредното положение! Радвам се на глобите за маски! Ако можеше да глобяват и за пушене на цигари и готвене с маргарин, щях да съм още по-щастлив!
 12. Загубих връзка с двете си деца тийнейджъри. Сега гледаме техните филми, слушаме тяхната музика, готвя им пица – реших да им подаря изолацията и да правим само каквото те искат. И всичко се промени, благодарна съм,  никога нямаше да намеря време за това.
 13. Научих толкова важни неща за приятелите си само от това кой как възприема ситуацията. Най-сетне осъзнах с кои гледаме в една посока и кои отдавна сме се разделили по пътя, без да забележим.
 14. Да живее Zoom! Мисля да продължа да се събирам с приятели онлайн и след края на извънредното положение. По принцип съм мързелив човек, така че признавам – аз толкова хубави вечери по пижама, без грим, без да харча пари за безумно скъпи алкохоли и без да търпя неприятни шумове и миризми в заведенията не съм имала. А Zoom дискотека пробвахте ли вече? Трябва повече алкохол за това, предупреждавам само…
 15. Когато всичко започна, реших, че ще имам време да наваксам с хиляди задачи. Време нямам, по цял ден се занимавам с работа онлайн, децата, с всеки роднина да се чуя, да прочета и изгледам всичко за вируса, да намеря начин да се успокоя от това, което съм научил, вечер не спя добре от превъзбуда и тревоги… Надявам се на още eдин месец изолация, в който да намеря все пак време за задачите.
 16. Пътувах постоянно, всеки уикенд имах лоукост билет за докъдето са пуснали полет. Сега това ми се струва не само страшно и опасно, но и кощунство. Изолацията ми помага да преосмисля много навици. Да видя как живея, как се отразявам аз на планетата.
 17. За първи път откакто се помня няма спортни събития, мъжът ми най-сетне разговаря с мен, ходим на разходки, гледаме филми. Ами не е зле…
 18. Знам, че много хора губят пари или останаха без работа и ми е гузно да го кажа, но аз спестявам пари за първи път в живота си. Работя от вкъщи, получавам заплата и харча едва ⅓ от нея, защото без пътувания, заведения, кино, театър и всякакви излизания, разходите ми са само за режийни и храна.
 19. Останахме почти без пари и започнах да продавам разни неща, които не ползваме. Започнах да готвя всичко, което има по шкафовете. Спряхме да ядем вафли и салами. Мъжът ми си намери онлайн работа. Не бих казала, че се радвам на ситуацията, но виждам, че имаше някакъв смисъл в това, аз уча много.
 20. Заведението под нас не работи, така не съм се наспивал с години!
 21. Тук е мястото на вашата причина ;)

Ние от Body Aesthetics искаме само да ви припомним, че всичко, което си мислите в момента, е човешко и разбираемо. Не се срамувайте, ако в изолацията за вас има удоволствия и утеха, не се чувствайте зле, защото други страдат. Ако сте у дома и пазите околните, вие нямате вина за случващото се. Намерете своя начин да помогнете и мислете позитивно. Очакваме вашите различни причини да останете вкъщи 💛!