Нашите съвети какво да направим сами вкъщи

Докато текат дните в изолация, имаме възможност и време да се тревожим за много неща. Някои тревоги са по-приятни от други. Ние обаче бихме искали да ви спестим възможно най-много и затова решихме да опишем подробно какво можете да очаквате сега, когато не можем да спазим препоръчителните срокове между процедурите ви, и как да извлечем максимално позитивите от ситуацията.

Искаме да знаете защо нашето решение да останем затворени за клиенти остава:

 • Като лекари и медицински лица, ние сме наясно, че няма гаранция за истински безопасен начин да извършваме процедурите си в условия на пандемия, защото не можем да спазим дистанция между терапевтите и клиентите си от минимум метър и половина, а предпазите мерки не действат на 100%.
 • Не искаме да бъдем стимул за никого да нарушава и без това трудната изолация.
 • Вярваме, че това е най-доброто, което можем да направим, за да предпазим здравната ни система от колапс във време, когато имаме нужда да е по-стабилна от всякога заради вируса и заради всички останали заболявания, които не са спрели да съществуват.

Затова правим каквото можем, за да сме ви полезни  вкъщи, докато дойдат щастливите дни, в които ще можем отново да сме заедно.

През последните седмици получаваме доста въпроси, най-често ни питате какво ще се случи с резултатите по време на извънредното положение. Ето всичко, което се сетихме, че може да ви е от полза.

ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ


Добрите новини:
Постигнатите до момента резултати няма да бъдат загубени – унищожените веднъж космени фоликули няма да произведат повече косъм, това е възможно само ако възникнат хормонални промени и стимули като бременност, например, или хормонални заболявания. Ние си повтаряме великолепната мантра, че нищо не се губи и че всичко има смисъл. При нашия лазер GentleLase Pro това е напълно вярно, защото свършената от него вече работа не може да бъде заличена от времето.

 

Ако сте в начало на курса от препоръчителните 6 процедури и сте направили 1-2-3 процедури, ще наблюдавате забавен растеж. Първоначално ще излязат по-малко косми. Ако обаче пропуснете повече от 1 процедура, ще се застъпят няколко „порции“ косми в анагенна фаза и ще изглежда, че има повишаване на окосмяването. Същото се отнася и за тези от вас, които са в средата на курса. В тези случаи може да се наложи да направим допълнителни процедури извън предварително препоръчания брой. Когато започнем отново нормална работа, ще обърнем внимание на всеки от вас поотделно, като се постараем да получите желания резултат с минимални допълнителни усилия спрямо време и пари.
За тези, които са към края на курса, забавянето не е никак фатално, напротив. Ние често ви молим да се обадите чак когато забележите растеж, така че в някаква степен това изчакване е полезно, за да може да излязат всички косми, които не са били в анагенна фаза на растеж по време на курса процедури. Малко вероятно е да се наложат допълнително процедури, но все пак зависи дали ще се наложи да чакаме месец-два или повече.

Как да действаме вкъщи в извънредно положение, когато не можем да правим лазерна епилация?

Без значение от броя на направените процедури до момента, препоръчваме бръснене, подкъсяване с ножичка или тример, за да не прекъсваме цикъла на анагенните фази.

Можете да използвате момента да обновите кожата си, като правите редовно ексфолиация. По този начин, когато подновим процедурите, ще можем да използваме оптимални параметри, защото няма да има останал тен, с който да се съобразяваме и да предпазваме кожата – ще сме максимално ефективни. Ексфолиация можете да направите както с готов продукт, така и с домашно приготвен ексфолиант – например с утайка от кафе/овесени трици/кафява захар, които да смесите с кокосово масло/зехтин или масажно олио. Правете това веднъж или два пъти седмично, след топъл душ, с леки масажни движения и лек натиск. След това хидратирайте добре кожата с крем, лосион или масло.

Относно бръсненето

Много клиенти ни казват, че косъмчетата стават повече, защото се бръснат. Обикновено това са клиенти, които до преди това са правили коламаска или друг метод на отскубване. Искаме да ви успокоим, че това е абсолютно невярно.

Ако премахвате окосмяването си с коламаска или епилатор, обикновено го правите при поява на косъмчета, като рядко изчаквате повече от половината от тях да се покажат, както и да са с по-голяма дължина от няколко милиметра, колкото да можете да ги отскубнете. По този начин премахвате само част от космите, които са в момента в анагенна фаза 1 (А1). Съмняваме се някой да чака да излязат 100% от космите в зоната преди да посегне към домашния си епилатор. След това започват да излизат единични косъмчета. Около 7-10 дена след премахването на косъмчетата се показват още, но по-малко косъмчета от същата анагенна фаза (А1) и вероятно и тях ги отскубвате. Обикновено около 2-3 седмици след това се появява отново засилен растеж и пак е време за кола маска/епилатор. Това са нови косъмчета в анагенна фаза 2 (А2). След това се повтаря отново същото с останалите анагенни фази, които са обикновено 5.

Какво става, ако се бръснем? Космите от А1 продължават да се развиват, дори и след като сме ги избръснали, тъй като са свързани с корена си. В това време започват да се развиват и появяват космите от А2. При бръснене премахваме тези две „порции“ косми, но започва развитие и на космите от А3. В този момент космите от А1 започват да претърпяват обратно развитие и да опадат, но пък тогава започват да се развиват нова порция косми от А4. След това започват да опадат космите от А2, но започват да се развиват нови косми от А5. В зависимост от генетично заложените космени фоликули (всеки човек има различен тип окосмяване, което е по-слабо или по-силно изразено) се развиват косми с анагенна фаза А5, или започва отново развитието на космите с анагенна фаза А1 и се повтаря наново целият цикъл.

Това е обяснението защо усещането, че бръсненето стимулира появата на нови косми, е лъжовно. Просто се наслагват косми от няколко анагенни фази.

 

VELASHAPE III

Ако сте направили  дори само една процедура Velashape III, ние сме стимулирали фибробластите да произвеждат колаген за седмици напред. Естествено, резултатът след 1 процедура няма да е същият, както след курс от процедури, но със сигурност и тази 1 процедура няма да е напразна и безрезултатна. Ако пък сте направили няколко процедури или пълен курс от процедури – при вас резултатите ще се развиват по-дълго във времето – по клинични проучвания след последната процедура фибробластите продължават да произвеждат нов колаген до 10 седмици след това. Което гарантира подобряване на състоянието на кожата – нейната плътност, еластичност и стегнатост. Същото се наблюдава и в посока намаляване на целулита и обиколките.

 

КРИОЛИПОЛИЗА

Тези от вас, които са направили процедурите си непосредствено преди обявяването на извънредно положение, все още очакват резултатите си (нужни са поне 6 седмици, а след осмата седмица са най-забележими). Онези, които са направили по-рано процедурите си, вече се радват на резултатите, сигурни сме. Няма друго такова усещане, като да щипнеш мястото, на което си отглеждал в продължение на години едни непоклатими мазнинки, и да усетиш, че повечето са изчезнали. И в двата случая предизвикателството е само едно – да не качим килограми, за да имаме/задържим резултата.

Добрата новина за вас е, че след една криолиполиза на дадена зона, в нея има около 30% по-малко мастни клетки. Следователно дори и да качите килограми, в тази зона ще увеличат размера си 30% по-малко мастни клетки, отколкото в останалите зони и ще сте с 30% по-слаби в тази зона.

 

Как да действаме вкъщи, когато не можем да правим VelashapeIII и Криолиполиза?

За да задържите резултатите и да им позволите да се подобряват, е много важно да внимавате да не повишите килограмите си. Когато движението е ограничено и намалено в сравнение с преди изолацията, ако запазим режимът си на хранене непроменен, неизбежно ще качим килограми, въпреки че преди това със същия начин на хранене сме поддържали едно и също тегло. Тук вариантите са два – да намалите приеманите калории с храната или да изразходвате повече калории в домашни условия. Разбира се, ако ги съчетаете, ще има най-добри резултати.

Нашите съвети

 • Свалете си приложение и си следете калориите ежедневно – ще се изненадате как второто кафе с мляко или малкото парченце шоколад обръщат сметките не във ваша полза.
 • Пийте повече вода – също можете да използвате приложение, за да ви подсеща. Оптималното количество вода е 30 мл. на килограм от теглото ви.
 • Движете се повече – хитър начин е да водите телефонните разговори разхождайки се, а не седнали на домашното бюро. Или изберете някоя приятна програма с упражнения за 10-15минути – сега няма как да се оправдаете с липса на време.
 • Поддържайте резултатите с лек масаж, стимулиращ лимфния поток. Има много видеа в интернет, които можете да следвате. Ако имате вендуза или масажна ръкавица – вкарайте ги в действие.

 

 

HYDRAFACIAL MD

Няма процедура, която да може да замени Hydrafacial MD, не само в домашни условия – по принцип процедурата е незаменима за кожата на лицето, деколтето и шията. Но това, което можете да правите вкъщи, за да поддържате резултатите, които сме постигнали до следваща процедура, са стъпките на Hydrafacial MD, модифицирани за домашни условия:

 1. Почистване на лицето – използвайте готов продукт или почиствайте с розова вода, вода от лайка или мицеларна вода, ако нямате почистващ препарат за лице.
 2. Eксфолиация – можете да използвате както готови продукти, така и направени в домашни условия, например сода за хляб/овесени трици с кокосово масло, също и ексфолираща маска със стрити на прах 3 аспирина и 1 с.л. мед за 20-30 минути преди баня.
 3. Хидратирайте добре – продуктите на Hydrafacial MD за домашна грижа са перфектен вариант – Pur Moist и Antiox+ хидратират в дълбочина благодарение на съдържащата се хиалуронова киселина в тях, както и антиоксиданти, витамини А и Е и много други полезни съставки. Това, което се намира във всеки дом и може не само да хидратира вашата кожа и но и да подейства антибактериално, е медът. Можете да си правите маски по няколко пъти в седмицата с чист мед – нанасяте за 5/10/15 минути (с колкото разполагате) и отмивате. Медът действа за всеки тип кожа.
  За мазна кожа или акнеична кожа е подходяща маска с мед и канела за около 30 мин.
  За суха кожа – маска с мед, намачкано авокадо и малко кокосово масло, отново за 20-30 минути и после отмивате.
  За кожа с пигментации – мед с лимонов сок, а за чувствителна кожа – мед и алое.
 4. Не забравяйте за защита на кожата – най-добре използвайте продукт с висок слънцезащитен фактор (поне SPF 30, а вече най-добре 50+). И все пак ако не разполагате с такъв продукт, кокосовото и какаовото масло имат известна доза защита, но не биха ви предпазили в слънчев ден, защото са около SPF 2.

 

Винаги сме на разположение, ако искате да ни питате нещо, което не сме се сетили да ви разкажем тук. Отговаряме по мейл, Фейсбук, Инстаграм, телефон (понякога с малко изолационно закъснение, но винаги!). Насреща сме, ако ви обземат и паники – всеки има нужда да сподели, нали?

Ние от Body Aesthetics вярваме, че във всяка криза трябва да се опитаме да следваме няколко прости правила за общото ни благо: да слушаме експертите и учените, да се опитваме да не изпадаме в паника, да помагаме с каквото можем. Нека тези от нас, които сме късметлии, че за нас има дори капка романтика в социалната изолация, не забравяме, че има хора, които сега се борят с вируса, лекари, които взимат невъзможни решения, семейства, които се страхуват за прехраната си, хиляди, които губя работата си или бизнеса си… Нека не забравяме, че може би предстои по-трудното и не е време сега да ни омръзне от изолацията. Нека останем още малко вкъщи преди да можем отново да сме заедно!