Всеки сезон носи своите тревоги. Лятото също. Но как да се предпазим от стреса и нереалистичните очаквания на този период?

Досега коледните празници бяха безспорният фаворит за най-стресов сезон, но според последните проучвания началото на лятото ги измества. Затова е важно да знаем кое ни създава целия този дискомфорт без дори да осъзнаваме.

Според д-р Мариана Килбърн, терапевт в лондонския здравен център Воугъл, причините са няколко: по-малкото часове сън, заради жегите и шума, прекаляването с алкохол и забавления, дехидратирането на организма. Но това е така, откакто земята се върти, какво е новото? Има един съвсем различен фактор, който се оказва решаващ: социалното напрежение и сравнението с другите.

И причината за това е, че за да изкараме лятото пълноценно, ни се налага да се разголим. Буквално! В парка, по улиците, на спортната площадка, на работа, на сватба или парти на открито, на басейн, на плажа. Дрехите, грима и аксесоарите отстъпват пред кожата и естествените форми на тялото ни. И в днешно време е още по-стресиращо, защото освен компанията, с която сме, се показваме пред много по-широка аудитория. Всички постоянно снимаме, после споделяме с приятели и роднини, качваме във фейсбук, пращаме си снимки по вайбър.

И постоянно се сравняваме. Кой е по-красив, по-богат, по-слаб, по-весел и т.н. Само че на снимките се виждат само физическите ни характеристики, нали?

Кое, обаче, ни кара да се чувстваме уверени и красиви?

Според едни красотата е в излъчването. Според други е в здравето. Гладката кожа. Буйната коса. За трети има класически идеални пропорции. А може би е модата – да си пищен в Ренесанса, да си плосък през 90-те. По-малко, или по-голямо. В древен Египет жените са стягали препаски през гърдите, защото се е смятало, че големият бюст е проява на лош вкус. Японките носили тесни обувки, за да не растат краката им. А в Африка си слагали тежести на ушните миди с надеждата ушите им да стигнат поне до раменете. Такава била естетиката. Днес имплантираме силикон, за да уголемим едно, а ‚изсмукваме‘ мазнини, за да намалим друго.

Почти всички сме съгласни, че красотата представлява симетрия на отделните части една към друга и към едно цяло. Това разпознава окото във видимите неща. Но да помислим какво означава това. Само едно сложно съединение може да бъде красиво, никога нещо лишено от съставни части. Само едно цяло. Няколко части ще имат красота, не сами по себе си, а само когато работят заедно, за да създадат нещо по-значимо. И все пак общата красотата изисква красота в детайлите. Или поне така твърди Плотин в своите „Енеади“: тя не може да бъде изградена от грозота, от неестественост, нейният закон трябва да тече през всички части.

Но значи ли това, че трябва да имаме всичко? И да сме перфектни във всичко, и винаги, и изобщо възможно ли е това? Дали трябва да имаме големи, или малки гърди? Малки или големи уши? Да сме слаби, пищни? Само ако можехме да имаме по едно различно тяло за всяка мода, за всеки повод – като дрехи, закачени в гардероба.

Само че имаме едно единствено тяло. За цял живот.

Може ли само един елемент да промени начина, по-който изглеждаме? Или поне начина, по който се чувстваме.

Когато погледнем друго човешко същество, ние не правим анализ на всичките му плюсове и минуси, а ни правят впечатление 1 или най-много 2 неща. И обикновено това е елементът, който човекът сам изкарва на преден план. Хубава усмивка. Гладка кожа. Красива коса. Хубава дреха. Настроение. Но важи и обратното, първото нещо, което ще ни направи впечатление е това, което човекът се опитва да скрие или ненавижда в себе си.

Не е нужно всичко в нас да е перфектно, достатъчно е да има едно или две неща, които да ни отличават и да ни дават увереност. А това вече звучи като постижима задача, за да се отървем от дискомфорта, който сами си причиняваме.

Когато пионерът в изучаването на емоциите Пол Екман, създава своя „атлас на емоциите“, той открива пряка връзка между тях и изражението на лицето ни. Най-лесно ще издадем това, което се опитваме да скрием – като неопитен играч на покер. И обратно – ако се чувстваме добре, ще заредим средата около нас с тази емоция.

Красотата е комуникация. Начинът, по който се възприемаме, предразполага светът около нас също да ни възприема така. Случвало ли ви се е да изкарате страхотен ден само защото излизате с добро настроение, благодарение на нещо дребно? Нов аксесоар, щедра стрелка на кантара, хубава прическа, сияйна кожа.

Ние в Body Aesthetics искаме да продължаваме да виждаме клиентите си да излизат от нашето студио точно с такова усещане. И не твърдим, че можем да решим всички проблеми, нито че можем да направим чудеса за един ден. Но можем да помогнем за един важен детайл. Или два.