Методите за отслабване в миналото и настоящето са крили и крият множество рискове. Съвременният живот ни изправя пред всекидневни предизвикателства. Може би най-стресиращото от тях обаче е идеята, че всеки от нас трябва да знае и може всичко. Слоганите на 21 век – „Няма невъзможни неща“, „Просто го направи“, „бъди… стани… спечели…“ – целят да ни мотивират и покрай това да ни продадат нещо. Често обаче ни карат да очакваме твърде много от себе си и накрая да се чувстваме неспособни, неудовлетворени и нещастни. Медиите ни заливат с истории за тийнейджъри милионери. Също и с формати, в които обикновени хора стават звезди, а социалните мрежи пращят от триумфални селфита. И всички изглеждат по-здрави, по-смели, по-богати, по-щастливи, отколкото са. Само че и по-слаби.

Тази мания не е от вчера, а кръгът е омагьосан. Първо се тъпчем с всичко ново, модерно, често евтино и вредно, после търсим метод да се отървем от излишните килограми. Този цикъл тормози хората, откакто съществува история, или поне откакто съществува реклама. През вековете са опитвани много методи за отслабване и спасяване от излишните мазнини, един от друг по-жестоки. Ние от лазер център Body Aesthetics се наехме да ви покажем най-опасните от тях както в миналото, така и днес. Така се надяваме да ви предпазим от непоправими грешки.

Опасните методи за отслабване в миналото

Тении

Във Викторианска Англия било модерно да се поглъщат малки тении (плосък чревен червей) като метод за отслабване. За тениите се знае, че порастват в храносмилателната система и започват да се хранят от човека. Освен отвратителен, този почин бил и доста опасен: вредният паразит в крайна сметка се отстранявал с телена кука през гърлото. Да не говорим, че в много случаи наличието на тения в организма може да развие епилепсия или деменция. Администраторите на това „лечение“ със сигурност не са били медицински лица.

Арсеник

Французите по същото време приемали арсеник, който наистина донякъде помага за отслабване, но днес вече знаем, че е отровен. В определени количества е дори смъртоносен. По това време се продавали множество медикаменти, чиито производители дори не смятали за нужно да упоменават, че съдържат арсеник.

Дъвчи и плюй

В началото на 20 век Хорас Флечър популяризира метода си за отслабване „Дъвчи и плюй“. Буквално, храната се сдъвква, за да се наситят вкусовите рецептори, а след това се изплюва. Освен безумното разхищение на храна, опасността при този метод идва от факта, че така хранителните вещества не стигат до организма. Страничните ефекти включват стомашни язви, подути слюнчени жлези, проблеми със зъбите, хормонален дисбаланс и др.

С цигари

И да не пропускаме най-голямата мистификация на маркетинга – цигарите. Този метод за отслабване е популярен в доста общества и до ден днешен. Реклама на Lucky Strike от декември 1924 г. гласи: „Ако ви се хапва нещо сладко, пресегнете се за цигара. Най-лесният начин да се пазите от надебеляване“. Едва ли е нужен по-нататъшен коментар…

Рисковите методи за отслабване в настоящето

вижте тук най-опасните методи за отслабване в настоящето

Но това са само методи за отслабване от миналото, нали? Ние имаме късмета да живеем във време на високи технологии, в което хората са информирани, а институциите следят за шарлатани. Е, оказва се, че не съвсем…

„Дъвчи и плюй“ се ползва и днес

Въпреки че днес е класифициран като хранително разстройство, методът „Дъвчи и плюй“ например все още се практикува. Проучване на Анджела Гуарда от 2004 г. показва, че 34% от пациентите с нарушено хранене са признали, че са опитвали метода поне веднъж в последния месец. Други 19% пък съобщават, че го практикуват редовно. Според д-р Филип Аоуад от Университета в Сидни (2017), тази практика е станала още по-популярна през последните пет години. Причинителят са, естествено, най-вече социалните мрежи.

Тезата се подкрепя от научно изследване на Университета в Хайфа. Там се открива правопропорционална зависимост между хранителните разстройства при момичета между 12 и 19 години и времето, прекарано във Facebook. Често страдащите търсят интернет форуми за така нареченото „thinspiration” (вдъхновение за отслабване). Там обаче има съвети не как да се потърси помощ от лекар, а как да се скрият следите от тези опасни за здравето навици. В крайна сметка, няколко изследвания от последните години показаха, че в дългосрочен план „Дъвчи и плюй“ всъщност води до напълняване.

Тениите също пак се оказват актуални

За това са виновни форумите, нали? Поне вече никой не гълта тении, нали? Грешка. И този метод за отслабване все още се практикува. Най-известният случай може би е оперната звезда Мария Калас, за която се твърди, че е имала „паразит за домашен любимец“. Въпреки че е забранено в повечето държави, в Мексико свободно се продават хапчета, които съдържат яйце от кравешка тения. При това те струват 1500 долара! По „медицинските“ форуми, под сравняващите плюсовете и минусите – сякаш изобщо това може и трябва да се обсъжда – могат да бъдат открити множество запитвания. Те са от отчаяни хора, които искат да разберат как могат да се сдобият с такова хапче. Също и дали може ли да се поръча по интернет.

Опасните диети за отслабване

Диетичната индустрия неспирно нараства през последните 200 години, като постоянно се адаптира към пазара и става по-разнообразна. Във Великобритания тя е на стойност 2 милиарда паунда, в САЩ е 81 милиарда долара, и продължава да расте. Тези цифри включват основно фармацевтични продукти, храни и др. Диетите с високо съдържание на протеини, например тези на Аткинс и Дюкан, имат милиони последователи. Знаменитостите продават диети като част от тази печеливша индустрия. Това включва книги, DVD, CD, кремове, лосиони, хапчета, пръстени и обеци, термо-клинове, телесни колани, вибро-масажори. Също и фитнес центрове, клиники за отслабване, хранителни продукти и добавки.

Непроверени продукти за отслабване

В Западна Европа продажбите на продукти за отслабване, като изключим медикаменти по лекарско предписание, достигнаха 1,25 млрд. евро още през 2009 г. В САЩ се харчат между 33-55 млрд. долара годишно за продукти и услуги за намаляване на телесното тегло. Около 70% от опитите за отслабване на американците са от естеството на т.нар. „само-помощ“ (self-help). Въпреки това 64% от възрастните там са с наднормено тегло.

Помогни си сам? Може би този метод не е най-добрият вариант, поне не и в случая със загубата на тегло. Казват, че човек се учи от грешките си, но това важи повече за маймуните. Развитата мозъчна кора ни дава уникалния шанс да се учим от грешките на другите – да мислим критично и да избираме. Бичът на съвременното информирано общество е безбрежното море от информация. В него се губи простата истина и се замества с личен интерес, прикрит с безнаказана анонимност.

За финал

Не е нужно всеки да е завършил медицина, кинезитерапия и дерматология, за да избегне безумните високорискови методи за отслабване. Нито да изхарчи няколкостотин хиляди, за да си купи най-качествените апарати. Няма причина и да се търси съвет и подкрепа в анонимни форуми и страници, когато можем да се доверим на специалистите в разговор лице в лице.

Ние в Body Aesthetics вярваме, че можем с общи усилия и с помощта на високите технологии заедно да се справяме с предизвикателствата пред съвременния динамичен човек. Това са предизвикателства, които стоят и пред нас самите. Препоръчваме да се ползват само процедури с доказан ефект чрез медицински проучвания и сертифицирани апарати от доказани производители.

Всичко това може да намерите в нашия лазер център, затова запишете още сега час за безплатна и детайлна консултация. Нашият експертен екип е винаги насреща. И отново напомняме, че иновациите могат да ни помогнат да наваксаме по-бързо, но има друг, незаобиколим метод за отслабване. Това е здравословният начин на живот.