Нежеланото окосмяване е проблем, с който хората се занимават открай време. Мит е, че това е скорошна мода. Просто причините, зоните и най-вече методите са се променяли драстично през вековете. Ние от лазер център Body Aesthetics събрахме любопитни исторически данни за обезкосмяването в различните етапи на развитието на човечеството. Ще се уверите, че нищо не започва от днес.

Обезкосмяването в каменната ера

Да, колкото и странно да звучи, в каменната ера са се обезкосмявали – само че мъжете. В доказателство на това са открити скални рисунки отпреди повече от 20 хил. години пр.н.е. На тях се вижда, че жените са имали дълги сплетени коси, докато мъжете по-скоро не са имали никакво окосмяване.

През 2016 г. археологът Маргарита Глиба от Кеймбриджкия университет открива край езерото Туркана в Кения каменни инструменти, датиращи отпреди 3,3 млн. години. Това е дори преди появата на хомо сапиенс. Мъжките екземпляри използвали остри камъни или черупки от миди, за да премахват окосмяването, често на цената на постоянни рани.

Една от теориите за възможните причини е, че окосмяването изпуска остра миризма, която предупреждава дивеча за приближаването на ловеца. Друга гласи, че окосмените зони са перфектна среда за развитието на паразити. Трета е, че при честото воюване с други кланове са опитвали да предотвратят всяка възможност врагът да ги сграбчи.

Древен Египет

Египтяните вдигат летвата на следващото ниво. Около 3000 години пр.н.е. те открили пчелния восък и коламаската. И мъжете, и жените премахвали космите от цялото тяло, включително главата. За тази зона използвали своеобразни пинсети от черупки на речни миди. Сведения за това се виждат на множество рисунки от тези времена и статуите на фараоните.

Римската империя

По времето на Цезар и Клеопатра липсата на телесно окосмяване се считала за признак на висока социална класа. Знатните имали достъп до инструменти от кремък, а от III век пр.н.е. и добре заточени стоманени остриета. Неслучайно всички познати ни мраморни статуи от този период претворяват своите образци без каквото и да било окосмяване. Включително в интимната зона.

Обезкосмяването през Ренесанса

Колкото повече пластове дрехи и парфюм слагали жените по себе си и колкото по-рядко телата им виждали слънце и вода, толкова повече обезкосмяването на тялото оставало на заден план. За сметка на лицето. Твърди се, че Кралица Елизабет I затвърдила модата със скубането на веждите. Идеята била да се образува по-високо и издължено чело. Желанието за принадлежност към тази мода било толкова силно, че майките третирали челата на дъщерите си от малки с крем от… оцет, котешки изпражнения и орехово масло.

Този стил може да се види ясно в най-популярните картини от този период и дори от малко по-ранния. При Мона Лиза например линията на косата е изкуствено дръпната назад с поне сантиметър.

Обезкосмяването до XXI век

През 1760 г. Жан-Жак Пере създава първия прав бръснач (под формата на буквата L) – на този етап само за мъже. С европейските заселници модата с обезкосмяването се пренася и в САЩ. Там през 1844 г. д-р Феликс Гуро изобретява своята пудра (или епилационен крем, предшественика на „Вийт“). За нея той твърди, че премахва „мъхчето над горната устна“. Това е доста по-цивилизован метод, имайки предвид дотогава използваните методи. Например, косъмчетата се премахват чрез вкарване на навита игла, потопена в сярна киселина, във фоликула на всеки косъм поотделно.

През 1880 г. американският бизнесмен Кинг Камп Жилет произвежда първите самобръсначки на цена, достъпна вече и за простолюдието. Цели 35 години по-късно пуска на пазара и модела „Милейди Деколете“ за жени. През същата година в списанието „Харпърс Базаар“ излизат снимки на жена с вдигнати ръце и гладки подмишмници.

Какво се случва през XX век

До Втората световна война жените успешно си спестяват това досадно занимание, носейки чорапогащници. Недостигът на найлон по време на войната обаче връща нуждата от обезкосмяване. През 1940-те Remington пускат в продажба първата електрическа самобръсначка. През 1960-те коламаската се завръща на сцената като най-популярен метод за обезкосмяване след 5000 години отсъствие.

През 1970-те популярна става електролизата, въпреки че съществува и отпреди това. Тя представлява малък електрически заряд, който се вкарва с фина игла във фоликула на косъма. През 1980-те нещата взимат рязък, но кратък обрат, за да се завърнат през 1990-те един през друг всички тези методи.

За лазерна епилация сме писали вече достатъчно. Въпреки че основните иновации са от последните 10 години, тя се предлага с медицински сертификати от средата на 1990-те. Преди това да се случи, минават 20 години в медицински тествания, а технологията се разработва още от 1960-те.

Обезкосмяването в настоящето

Почти всички изброени методи все още се практикуват под една или друга форма. Обезкосмяването става все по-популярно и налагано медийно като социална естетическа норма и при жените, и при мъжете. Хубавото е, че днес разполагаме с информация, проучвания, медицински тестове, сертификати, видеа от различни процедури, коментари на клиенти. Като цяло имаме конкурентна среда за предлагане на различни услуги и методи в различни ценови диапазони. Всеки има възможност да прецени кое е най-добре за неговия тип кожа, естетически изисквания, начин на живот, финанси. Има възможност за планиране и консултации, за да се взимат информирани решения за нещо, което касае красотата и здравето ни.

За финал

Не е нужно ние да споделяме своето мнение за всеки един от тези методи. Нашите предпочитания са ясни от типа процедури, които предлагаме. Медицинският ни експертен екип обаче е насреща за безплатни консултация за всеки заинтересован потенциален посетител. Независимо дали обезкосмяването е мода или необходимост, ние в лазер център Body Aesthetics искаме да предлагаме решения, които са качествени, безопасни и финансово изгодни в дългосрочен план.