Въпросът колко вода трябва да пием е буквално жизненоважен, а това важи с особена сила в летните жеги. Запитванията по тази тема валят в лазер център Body Aesthetics след гостуването на д-р Трачева в рубриката на прекрасната д-р Щонова в „Преди обед“ по bTV. Отговорите обаче няма как да бъдат дадени в тесните рамки на една минута телевизионно време. По тази причина тук ще отделим заслуженото място и време за темата колко вода трябва да пием на ден. Ще научите какви количества, колко често и каква точно вода е добре да се приема.

КОЛКО ВОДА ТРЯБВА ДА ПИЕМ: КРАТКИЯТ ОТГОВОР

Въпросът колко вода трябва да пием има доста специфики и съответно разнообразни отговори, но има и един кратък. Той е, че трябва да приемаме толкова вода, колкото ни се прииска. Трудно е и все пак трябва да се научим да слушаме организма си и да говорим на неговия език. Той много рядко ни подвежда в сигналите си и ни е винаги верен. Също така обаче е изключително издръжлив и може много дълго време да понася „тормоз“ от нас, без да „си каже“.

Засега като кратък отговор на въпроса колко вода трябва да пием на ден ще посочим обща доза. Тя е 30 мл за всеки килограм телесно тегло (напр. 50 кг = 1.5 л/ден). Все пак не бързайте да взимате тази формула наготово. Преди да сме наясно колко вода трябва да пием според килограмите, трябва да вземем предвид няколко важни неща.

КОЛКО Е ВОДАТА В ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Отговорът е между 45-60% при жените и 50-65% при мъжете на зряла възраст. Отдавна битува мнението, че организмът съдържа 90% вода, което е преувеличено. Все пак е вярно, че нашето тяло е съставено най-вече от вода. Ето защо е истина и че това какво пием определя състава на организма ни.

Екзюпери казва за водата: „Ти не си необходима за живота – ти си самият живот“. Тя влиза в основния състав на клетката. Използва се от мозъка да синтезира хормони и невротрансмитери. Участва в храносмилането от слюнката до отделителната система. Действа като смазка за ставите и за кожата ни и така нататък, и така нататък. Ето защо е наистина жизненоважно да знаем каква и колко вода трябва да пием.

Интересно е, че мастните клетки съдържат около 10% вода, а мускулните до 75%. Тези пропорции в тялото се мерят с импеданс метър (Танита), който използваме редовно при процедурите в Body Aesthetics. По-нататък в текста ще ви посочим защо е толкова важно да знаем колко вода трябва да пием преди лазерна епилация, криолиполиза, Hydrafacial 2.0, VelaShape 3 и Forma.

за младежка и гладка кожа е фундаментално колко вода пием

КОЛКО ВОДА ТРЯБВА ДА ПИЕМ: ОПАСНОСТИТЕ ОТ НЕДОСТАТЪЧНИЯ ПРИЕМ

Наличието на твърде малко вода в организма, т.нар. дехидратиране, означава загуба на телесно тегло над 1%. Причината е в изразходването на повече вода, отколкото се приема. Например, ако тежим 60 кг, нормално е след активна тренировка да сме с 600 грама по-леки. Затова трябва да знаем каква и колко вода трябва да пием след натоварване, за да възстановим баланса в своето тяло.

Важно е да знаем също, че ние не отделяме вода само чрез уриниране. Кожата всъщност е най-големият отделителен орган. В гореща или пък суха среда (да, климатикът в офиса се брои за такава) също рискуваме да се обезводним. Това важи особено за случаите, когато сме твърде заети да си налеем чаша вода и забравяме по колко вода на ден ни е нужна. Системното неглижиране на приема на вода води до главоболие, мускулни крампи, замаяност, раздразнителност и запек. Също така, а често подценяваме това, до суха кожа, бръчки, отичания, подпухвания, сърбежи, широки пори и акне.

КОЛКО ВОДА ТРЯБВА ДА ПИЕМ: ОПАСНОСТИТЕ ОТ ПРЕКАЛЕНИЯ ПРИЕМ

Препиването с вода е също толкова неправилно и недобро за организма. Така натоварваме бъбреците и сърцето, а в по-крайни случаи може да нарушим баланса на соли в организма. След 1 час активен спорт например не трябва веднага да изпиваме 1 л вода. Трябва да се хидратираме в паузите и да продължим този процес постепенно в рамките на още 1 час след тренировката.

Много е важно при чуденето колко вода трябва да пием на ден да знаем, че животворната течност не идва само от бутилката и чешмата. Ние приемаме естествено пречистена вода от плодовете и зеленчуците, които консумираме. Динята е 92% вода, краставицата – 95%, прасковата – 89%. Грубо казано, ако изядем две праскови, все едно сме изпили 250 мл вода от дневната си доза. Това не важи за сушените плодове, разбира се, и, което е по-важното, за бира, газирани напитки, сокове, компоти и т.н. Те съдържат много сол, захар и натрий, които ни карат да консумираме повече и да сме все по-гладни и жадни.

ВОДА ИЛИ ХРАНА – ТОВА Е ВЪПРОСЪТ

Дали сме гладни или жадни е друг важен въпрос, освен този колко вода трябва да пием на ден, чийто отговор често бъркаме. Понякога просто имаме нужда да „сложим нещо в стомаха“. Често обаче се случва да се нахраним обилно и после да изпием огромно количество вода. Затова, ако ни налегне онова неясно усещане в стомаха извън нормалния времеви цикъл на храненето, най-добре да посегнем към водата. Само че тя трябва да се пие бавно, като изискана напитка, а не като лекарство (пълна чаша на един дъх).

Едно авторитетно изследване от САЩ показва, че хората, които пият вода редовно между хранене, консумират 75 калории по-малко на ден. Не звучи като значима цифра, но ако се умножи по 365 дни, стават 27 375 калории на година. Това, забележете, би могло да означава цели 4 килограма разлика в теглото.

важно е каква и колко вода пием на ден

КАКВА ВОДА ДА ПИЕМ

Всъщност това не е чак толкова важно, стига да е чиста. Човекът винаги е пиел водата, която намери, макар да не отричаме множеството плюсове в разнообразието.

Минерална вода

Минералната вода се определя по наличието разтворени минерални частици в концентрация 250 части на милион. Много от тези минерали – калций, магнезий, натрий, са полезни, но в прекомерна концентрация имат негативно влияние. Натрият се добавя, за да „омекоти“ водата, но в прекалени количества може да повиши кръвното налягане.

Не е задължително вярно битуващото мнение, че високото съдържание на минерализация е необходимо, за да е полезна водата. Според принципите на осмозата, вода с ниско съдържание на частици (до 500 мг концентрация на разтворените вещества) по-добре хидратира клетките. Причината е, че по-лесно прониква през клетъчната мембрана. Прием всеки ден на нискоминерализирани води, богати на силиций и метасилициева киселина, е силно препоръчителен. Това помага за гладка, еластична и сияйна кожа.

Канген вода

По-малко популярна у нас е „канген“ водата. Тя е с алкално pH и може да помага за неутрализирането на киселинността в организма ни, която идва с храненето. Ако съумеем да балансираме до едно здравословно pH ниво, ще си помогнем да имаме кожа с блясък без петна.

И ВСЕ ПАК КОЛКО ВОДА ТРЯБВА ДА ПИЕМ

Общи формули по темата колко вода трябва да пием на ден ни заливат отвсякъде. От едни места говорят за 8 чаши дневно, от други – за  поне 1,5 л или 3 л, а наскоро чухме за 4,7 л. Тези формули обаче не са универсални и няма как да важат еднакво за всекиго. Просто трябва да се преценява колко вода трябва да пием според килограмите като един от съществените фактори. Няма как 47-килограмов човек (21 л вода в организма) и 90-килограмов човек (54 л) да трябва да пият вода еднакво. Има и други фактори: в какъв климат живеем, колко се излагаме на слънце, колко сме активни и т.н.

Формулата, която се приближава най-много до истината, е 30 мл за всеки килограм телесно тегло. Например, ако тежим 50 кг, 50х30 = 1500 мл/ден, тоест литър и половина дневно. Ако сме 100 кг, тогава на ден ще са ни нужни грубо 3 л дневно. Ако сме 62 кг – 1860 ml, и т.н. Това е най-правилният възможен отговор на въпроса колко вода трябва да пием според килограмите.

Реално дори по една водна чаша три пъти на ден (сутрин, обед и вечер) е достатъчно количество за дневния минимум. Но ние искаме оптимума, а не минимума, нали така? И помнете: няма универсална формула, така че се вслушвайте в своя организъм.

Един лесен тест за проверка на хидратацията ни

Достатъчно за целта е да погледнете цвета на урината, когато ходите до тоалетна. Ако тя е светложълта (цвят на слама) значи най-вероятно сте добре хидратирани. Ако е по-тъмна (цвят бира) или леко оранжева, значи е добре да повишите приема на вода.

НЯКОЛКО СЪВЕТА ЗА ПРАВИЛЕН ВСЕКИДНЕВЕН ПРИЕМ НА ВОДА

ето колко вода трябва да пием на ден

Ето какво ви съветваме да направите, за да си създадете лесно навик за правилен прием на вода във всекидневието. Така ще се хидратирате постоянно и няма да редувате цикли на вредните дехидратация и свръххидратация.

– носете вода в чантата, може да бъде и бутилка от вкъщи;

– имайте на разположение чаша вода на бюрото си;

– дръжте вода до леглото си нощем;

– оставяйте си вода в колата;

– заменете една от напитките през деня (кафе, кола, сок) с чаша вода и я изпийте бавно и с наслада;

– сменете една от храните в чинията си (хляб, месо, мляко) с пресен плод или зеленчук;

– при активност или спорт използвайте всяка пауза за глътка вода;

– когато излизате и консумирате алкохол, винаги поръчвайте и вода (дори с бирата!).

КОЛКО ВОДА ТРЯБВА ДА ПИЕМ ПРЕДИ ЕСТЕТИЧЕСКИ ПРОЦЕДУРИ

В Body Aesthetics често получаваме запитвания: колко вода трябва да пием преди подлагане на процедура? Нашите експерти винаги съветват да приемате обилно вода преди и след нашите процедури. Това е ключово по няколко причини.

  • При Hydrafacial 2.0 последната стъпка е хидратиране и в използвания от нас серум Antiox + има хиалуронова киселина. На нея ѝ е нужна вода, за да разгърне действието си. Молекулите ѝ се свързват с голямо количество водни молекули и задържат вода около 1000 пъти над собственото си тегло. Хиалуроновата киселина може да запълва пространството, заради което изглажда така видимо мимическите и фините бръчки. А представете си какво се получава, когато се свърже с повечко вода…
  • При криолиполиза пиенето на вода е важно, защото забързва метаболизма и извеждането на отпадните продукти след процедурата. Това води не само до по-бързи, но и до по-добри резултати.
  • При VelaShape 3 и Forma ролята на водата е да помогне отново на обмяната на веществата и изхвърлянето на дренираните течности от мастните клетки. Разбира се, и за хидратирането на кожата и организма предвид високата температура по време на процедура.
  • При лазерна епилация водата не играе конкретна роля за резултата. Ние обаче не пропускаме възможност да напомняме на своите посетители, че високата енергия и загряване по време на процедурата изсушава кожата. Ето защо всяка хидратация отвън или отвътре допринася за по-хубавия вид на кожата.

ЗА ФИНАЛ

Ние вярваме, че добрият път към здравето и красотата е лек път. Просто трябва да се върви по него с постоянство всеки ден. В това отношение можем да почерпим мъдрост от водата – няма „глупава“ вода, която тече нагоре, нали? Не е нужно нещо да е непременно трудно, скъпо или неприятно, за да работи за здравето ни. Нека просто слушаме тялото си за това колко вода трябва да пием и да не го пренебрегваме. То ще ни се отблагодарява всекидневно.

Надяваме се да се възползвате от нашите съвети. Бъдете вода, приятели! Бъдете здрави и заповядайте в лазер център Body Aesthetics, за да имате хидратирана красива кожа дори в най-сухите горещи дни.