Чували ли сте тази популярна шега:
– Защо мъжете нямат целулит?
– Защото е грозно!

Когато се чудим как да изчистим тялото си от мазнини и целулит, трябва първо да знаем, че не сме сами в тази битка. Шеги като гореспоменатата са все по-често срещани в нашето време. През последните 10 години модата всяка една дама да има перфектно гладка кожа и форми се засили в невъобразима степен. Списанията, телевизията и рекламите карат всяка една от нас да си мисли, че е последната останала жена на света с целулит, бричове или пухкави вътрешни бедра. Това обаче не е вярно – проблемът е споделен! Ние от лазер център Body Aesthetics ще ви го докажем в този текст с няколко важни статистики. И нещо повече – проблемът е решим и е изцяло в нашите ръце и, в по-голяма степен, в нашите глави.

Проучванията

Проучване на NHANES в рамките на 3 години показва, че над 30,5% от жените в света са затлъстели, а 34% са с наднормено тегло. За сметка на това 33% са с нормално и 2% са с поднормено тегло. Около 90% от всички тези дами смятат, че трябва да подобрят теглото или фигурата си. Т.е. без значение дали попадаме в категорията на слабите или пълните, почти всички ние сме убедени: ТРЯБВА да изглеждаме по-добре.

 • 51% искат по-слаби бедра;
 • 58% не си харесват паласките;
 • 72% от дамите смятат, че коремът им не изглежда добре;
 • 54% искат да променят дупетата си;
 • 49% се притесняват от т.нар. гръбни перки (това, което се образува около презрамките на сутиена).

Трябва ли и как да изчистим тялото си от мазнини

В съвременната надпревара как да изчистим тялото си от мазнини се стига дотам, че дамите вече рядко си дават сметка, че мазнините имат и полезни функции. И че не само е невъзможно да ги нямаме в организма си, а дори е и жизненоважно. Сред основните им роли са да:

 • абсорбират някои витамини (A, D, E, K);
 • поддържат телесната температура;
 • служат за защита на организма и на жизненоважни органи;
 • произвеждат хормони (включително полови хормони, важни за промените в организма в тийнейджърска възраст);
 • отговарят за здравите ни коси и кожа;
 • спомагат за нормалните функции на мозъка и нервната система.

Първоизточникът на енергия за тялото са въглехидратите, но мазнините също имат такава функция. Ако консумираната храна има повече от необходимата енергия (калории) за организма, той я складира под формата на мазнини. Целта е да я използва, ако в някакъв момент енергията (въглехидратите) не е достатъчна. На този принцип са създадени множество изтощителни диети.

Развенчаване на някои митове за мазнините

ето как да изчистим тялото си от мазнини и целулит

Ще ви разкажем какво можем да направим, за да се почувстваме и да изглеждаме по-добре. Преди това обаче искаме да развенчаем няколко мита за мазнините, които толкова много не харесваме. Така ще си дадем шанс да видим телата си и пухкавите части в тях от друга, по-здравословна гледна точка.

Мазнините са бели и кафяви. Кафявата мазнина регулира телесната температура и преобладава в телата на новородените, но с възрастта отстъпва място на бялата. Последната е тази, с която обикновено се борим – съхранява запаси от енергия, но понякога е и депо за токсини и патологични вещества.

Мастната ни тъкан е съставена от 80% мастни клетки и 20% съединителна тъкан. В зависимост от разположението на мазнините, те се делят на два вида:

Висцерални мазнини – те са истински опасните. Натрупват се около органите, затрудняват тяхната дейност и заплашват да активират страшни заболявания (сърдечен удар, инсулт, чернодробна недостатъчност, диабет и високо кръвно налягане). Висцерални мазнини също така забавят метаболизма и с това детоксикацията на тялото и процесите на отслабване. Срещу тях можем да се борим само със здравословен начин на живот: балансиран режим на хранене, движение, спорт и почивка.

Подкожни мазнини – видимите за очите. Те са тези, които учудващо притесняват всички нас повече: защото ни правят „грозни”. Подкожни мазнини се намират под дермиса и се повлияват значително по-трудно от диети, режими и спорт. Причината е, че когато започнем режим на хранене, тялото ни решава да се погрижи първо за по-важните за оцеляването му елементи – вътрешните органи. То започва да чисти от там, а подкожни мазнини складира за черни дни. Прибягва до тях, ако случайно никога повече не му дадем да яде както преди.

Освен това има още две лоши новини за подкожните мазнини.

Лоша новина №1

Няма такова нещо като топене или изгаряне на мазнини със спорт и диета. Мастните клетки в човешкия организъм са едно константно число, с което се раждаме и, в повечето случаи, умираме. Имаме шанс само да увеличим броя им. Това може да стане според повечето теории само в тийнейджърска възраст, ако се храним неправилно или стигнем до наднормено тегло.

Според някои други теории, възрастният организъм също може да произведе допълнително количество мазнини, ако се стигне до голямо затлъстяване (при BMI > 40). Това са аномалии. Обикновено обаче имаме между 10 и 50 милиона мастни клетки и организмът нито произвежда повече, нито се отървава от тях. Когато напълняваме, мастните клетки увеличават размера си и се пълнят с мастно съдържимо. Когато отслабваме, те се дренират – изцеждат от съдържанието си, то се извежда от организма през лимфата и отделителната система. Така мастните клетки намаляват обема си (обиколките ни също), но кротко чакат момента да бъдат напълнени отново.

 

Лоша новина №2

Когато се чудим как да изчистим тялото си от мазнини и целулит, нека внесем леко успокоение. Целулитът се получава не само при излишни мастни натрупвания. Слабите жени също го имат. Той е срещан при между 85% и 98% от дамите. При някои от тях се дължи много повече на лош метаболизъм (знак за неправилно хранене/ стрес/ липса на движение/ хормонални нарушения), на лоша диета и на липса на движение. Ето и още причини:

 • задържане на вода;
 • дехидратация;
 • недобро кръвоснабдяване на тъканта;
 • втвърдяване на съединителната тъкан;
 • задържане на токсини в организма – от цигари, алкохол, вредни храни и напитки.

В резултат мастните клетки хипертрофират, дермисът отслабва и кожата изглежда на буци, бабунки или портокалово. Или както всяка от нас си я вижда и възприема.

Защо мъжете нямат такава нужда от премахване на мазнини и целулит

И сега любимия ни въпрос: защо са недосегаеми мъжете? Та те не пият ли, не пушат ли, не напълняват ли, мазнини нямат ли? Да, виновни са по всички параграфи, но природата пак ги е пощадила.

Техните мастни камери са разделени от кръстосани влакнести прегради, които са по-еластични и по-устойчиви. Те не позволяват структурата на подкожната им мастна тъкан да се… накъдри. За сравнение, при жените мастните камери са разделени от вертикални и неустойчиви прегради. И когато мазнините или водата в тъканта са повечко, те избиват, преградите се съпротивляват и се образува негладка повърхност. (Вижте графиката.)

 

Е, та как да изчистим тялото си от мазнини и целулит?

Ако сте с наднормено тегло или затлъстели, най-доброто решение е да намерите точния режим на хранене и движение. С него ще си помогнете и ще избегнете появата на заболявания. Ако пък вече сте застигнати от тях, помнете, че здравословният начин на живот буквално може да ви избави от болестите.

Ако сте с добро тегло, но не харесвате определени части от тялото си, има още варианти. В случай че имате локални мастни натрупвания, които не изчезват след много диети и спорт (е, може би не чак толкова много спорт…), може да предприемете следните стъпки. Проучете добре темата за мазнините и се посъветвайте със специалист. Ние ви предлагаме поредица от няколко интересни четива от нутрициониста Надя Петрова. Първото от тях е ТУК, а останалите са на сайта ѝ.

Как да изчистим тялото си от мазнини с Bodyshaping процедури

Обмислете дали не желаете да си помогнете за премахване на мазнини и целулит с Bodyshaping процедури. През последните години инвазивните оперативни методи за оформяне на тялото отстъпват все повече място на неинвазивните апаратни процедури.

Причината е, че последните са много по-безопасни, много по-евтини, много по-достъпни и без възстановителен период. Голяма част от тях не са свързани с упойки, нарушаване на целостта на кожата или тъканта, дискомфорт и болка. При първата им поява голяма част от апаратите на пазара не даваха очакваните добри резултати. Интересът към тези процедури за изчистване на телесни мазнини и целулит обаче предизвика огромен технологичен напредък. Днес имате възможност да третирате конкретна зона на тялото си и да загубите около 1-5 см от нея в рамките на 1-3 месеца за по-малко от 400-500 лева. Това обаче се случва само при наистина добрите апарати за салоните, готови да инвестират големи суми в тях.

И най-важното е, че съществуват апарати, които не са в противовес на здравословния начин на живот. Те не предизвикват вредни за организма процеси, а представляват съвременен начин да стимулират тялото да се избави от излишни мастни натрупвания. В Bodyshaping процедурите има апарати които унищожават мастните клетки. (Разрушават ги, което организмът сам не може). Има и такива, които дренират мастни клетки (когато няма излишни, а просто в определени зони има нужда от дренаж) и стимулират кожата да се стегне и прибере.

Ние можем да дадем пример с апаратите, с които ние работим. Това са две доказани и популярни в цял свят технологии, притежаващи всички европейски и американски сертификати за безопасност.

VelaShape 3

ето как да изчистим тялото си от мазнини и целулит с velashape 3Процедурата с VelaShape 3 на американската компания Syneron Candela представлява постоянно контролирано загряване на третираната зона. То се случва чрез радиочестотна енергия, инфраред, вакуум и масажни ролки. Това загряване предизвиква свиване на мастните клетки и тяхното дрениране (изцеждане на мастните киселини). Радиочестотата на VelaShape 3 стимулира производството на нов колаген и еластин в кожата (неоколагенеза). Тази единствена по рода си комбинация прави кожата по-гладка и нежна, а целулитът се премахва.

След 10 години в медицинската естетика, десетки клинични проучвания и повече от 5 милиона извършени процедури, това е най-известната неинвазивна процедура в света. Третата версия на VelaShape е и най-новият модел. Според клинични проучвания за резултатите след нейната употреба, обиколките намаляват със средно от 1 до 3 см след една процедура. Скорошно проучване показва, че 100% от пациентите са имали намаляване с най-малко 1,5 см.

 

CoolТech

Апаратът CoolТech на испанската компания за медицински технологии Cocoon Medical е базиран на уязвимостта на мастната тъкан и клетки (адипоцитите) към ниски температури. При криолиполиза с него имаме контролирано охлаждане на мастната тъкан, което предизвиква унищожаване на мастните клетки (апоптоза на адипоцитите). По този начин премахваме излишните мастни натрупвания в зони, в които по принцип трудно отслабваме.

Третираният участък се охлажда без болка до минус 8 градуса по Целзий за няколко минути и става безчувствен. Процедурата продължава 70 минути. Целта на охлаждането е да елиминира 3 от 5-те основни съставки на мастните клетки и да доведе до тяхната апоптоза. При една процедура се постига кристализация на около 30% от мастните клетки в зоната.

След процедурата започва естествен процес на изхвърляне на унищожените мастни клетки през лимфната система. (Както се случва при отслабване със спорт или диета.) Като цяло третираната зона намалява с 1.3 см до 5.3 см (±) за около 2 месеца след процедурата. В някои случаи резултатите продължават да се подобряват и в третия месец след нея. На една и съща зона могат да се направят до 3 процедури в рамките на година през период от 2 месеца. С тях могат да бъдат унищожени до 70% от мастните клетки в зоната.

За финал

Финално ние от Body Aesthetics искаме да споделим своя опит и разбиране относно външния вид. Често при нас идват красиви дами с прекрасни тела, които не се харесват. Те са убедени, че имат нужда от процедури, за да се чувстват по-добре в своята кожа. И макар процедурите да биха помогнали на самочувствието им, телата им са здрави и красиви и без тях. Невинаги ключът към красотата ни е в промяната на външността ни. Понякога тя се корени в промяната на начина, по който разсъждаваме за себе си и по който възприемаме света. Най-много се радваме, когато успяваме да помогнем на посетителите си не само да получат много добри резултати от процедурите, но и да видят тялото си от друга гледна точка и да го заобичат, защото са го опознали по-добре.

Затова, когато се чудим как да изчистим тялото си от мазнини и целулит, на първо място се нуждаем от сигурност. Ние от лазер център Body Aesthetics сме насреща да ви я дадем. Не само с висок клас неинвазивни процедури и експертност, а най-вече с подкрепа и обективен поглед. Затова огледайте детайлно страниците с подходящите процедури и цени, а после се запишете на подробна безплатна консултация с нашия медицински експертен екип. Очакваме ви!