Пролетта е най-добрият сезон да започнем на чисто. Нещо ново, многократно прекъсвано или отдавна отлагано. Това е моментът от годината, когато природата се събужда, тялото ни се активизира, дните стават по-дълги, а мечтите по-смели.

Днес искаме да говорим за грижата за тялото. Независимо в какъв аспект, всяко начало е трудно. Усещането е като да вървим по безкрайна вита стълба. Но пролетта е моментът да се пуснем по течението на естествените процеси в организма ни и да отслабваме много по-лесно. Сега е моментът, в който тази стълба може да ни изглежда като движещ се нагоре ескалатор.

Но какви са причините да отслабваме по-лесно през пролетта:

1. Естествена еуфория:

Началото на пролетта ни дава сили за действия в нашата посока за нещата, които наистина искаме да постигнем. Всичко ни се струва по-лесно, по-светло и по-приятно.

И го правим с повече удоволствие и удовлетворение.

2. Активност:

По-топлото време предразполага към повече активност: разходки, спорт, забавления, социални контакти. Дори пролетното почистване на дома или офиса. Всичко това води до неусетно изхабяване на енергия и калории.

Без да трябва да правим нещо специално, което изисква воля.

3. По-малко калории:

Според Cambridge Weight Plan, през пролетта консумираме средно 86 калории на ден по-малко, сравнено с есента. Това е така, защото тялото ни вече няма такава нужда да се поддържа топло. Това е процес, в които

приемът на калории се забавя още повече с идването на лятото. Точно затова е достатъчно само да задържим здравословните си навици на същите темпове (без дори да се налага да ги увели

чаваме), за да имаме все по-позитивни резултати.

Тоест, очаква се приливна вълна в нашата посока.

4. Дишане:

Много по-свободно и по-учестено. И така изхвърляме излишното тегло. Да, точно така – с дишане! Огромна част от теглото се изхвърля от организма ни под формата на въглероден диоксит през издишането. Според Рубен Миърман, известен като „ученът-сърфист“ процентът наистина е огромен: 84 процента през дишането, 16% през отделителната система (вкл. потенето). Макар че това е тема на друга дискусия, едно е ясно:

За да отслабваме, трябва да дишаме.

5. Хранене:

През студените месеци много хора развиват SAD (season affective disorder) или сезонно разстройство. То води до нужда от консумация на повече въглехидрати и съответно нежелани промени в теглото.

Но през пролетта този процес се обръща в наша полза.

6. Витамин D:

Повече слънце, означава повече естествен синтез на този толкова важен витамин. Освен че е важен за структурата на костите и предпазва от депресии, витамин D е важен за баланса на минералите форфор и калции в организма ни. Има и връзка между липсата на витамин D и инсулиновата резистентност и напълняването. Затова повечето излагане на слънце води до естественото нормализиране на нивата му в организма ни. През пролетта дори повече отколкото през лятото – когато заради жегата стоим вкъщи или под плътна сянка.

И така получаваме повече от мекото слънце на пролетта.

7. Продукти:

Просто започва да има пресни продукти. Всички познаваме чувството, когато отхапем свеж плод или зеленчук, наситен с вкус и откъснат току-що. И всеки от нас има поне един такъв, за който мечтае цяла зима. Краставица, домат, рукола, кайсия, пъпеш, диня – моментът е близо. Това ни предразполага да ядем свежа храна, вместо консервирана. Да се нахранваме по-бързо и по-лесно.

И като цяло да ядем по-малко и по-свежо.

Всичко това е предостатъчно. Но има и допълнителни субективни фактори. На първо място, пролетта е едно ново начало и това е кодирано в съзнанието ни от природата.

И второ, когато започнем да сваляме зимните пашкули и да показваме повече от тялото и кожата си, това ни напомня какви са нишите цели всъщност. Може би искаме сияйна кожа, оформено тяло, прибран силует. А може би се харесваме, каквито сме и искаме само да продължим да поддържаме тялото срещу атаките на времето.

Така или иначе грижата за тялото е наш ангажимент – всеки ден, всеки сезон.

Неслучайно започнахме със сравнението между витата стълба и ескалатора. Защото пролетта може да бъде сезонът, в които усилията ни се отплащат. И то без да се налага да полагаме повече от тях, а само като задържим темпото. Но е много важно да не даваме заден ход.

Но пролетта е моментът, когато факторите са на наша страна.

Ако пък, не сме полагали усилия досега – няма по-добър момент да започнем. И друг път сме говорили за това, колко важно, но и трудно е да се изгради един добър навик. Но е много по-мотивиращо, когато виждаш добрия резултат. И ако есента е необходимо да влагаме повече сили, защото плуваме срещу течението, то през пролетта течението ни носи в желаната от нас посока.

Сега само трябва да направим първоначалното усилие – да се пуснем.

През пролетните месеци сме ви приготвили специални изненади. Вярваме, че нашите процедури могат да дадат така нужния начален тласък. Защото ние от Body Aesthetics знаем, че началото е трудно, но знаем и много добре, че когато веднъж започнеш – с всеки ден става все по-хубаво.