Основната битка за красота и младост е свързана с поддържането на здрава кожа. Като специалисти в обезкосмяването, ние ежедневно се сблъскваме с подценяването на темата за вредата от излагането на слънце, затова решихме кратко и ясно да кажем какъв всъщност е големият проблем:

Най-вероятно за първи път чувате, че:

Кожата на всеки от нас има определен капацитет на устойчивост към слънцето. Т.е. кожата може да се защитава само срещу определено количество UV лъчи. Когато капацитетът е изчерпан, тялото вече не е способно да възстановява уврежданията, причинени от слънцето. Това означава, че ако започнете от рано детство да се излагате на слънце, то по-бързо ще изчерпите своя капацитет на устойчивост. Затова е толкова важно да помагаме на кожата, като използваме ефективна защита още от ранна детска възраст.

Видове ефекти от излагането на слънце:
РАННИ изменения – това са всички леки и тежки степени на слънчево изгаряне и увреда на кожата, както и различните фототоксични и фотоалергични реакции.
КИСНИ изменения – това са по-страшните изменения: преждевременно стареене на кожата, хиперпигментаци и евентуална поява на доброкачествени и злокачествени кожни тумори.

Облъчването:

Най-силно въздействие върху кожата имат UVA и  UVB-лъчите, които се различават по дължина на вълната. UVB-лъчите достигат до горната повърхност на кожата, предизвикват пигментиране – т.е. тен, но могат да доведат и до различни степени на изгаряне. UVA-лъчите обаче достигат по-дълбоките слоеве на кожата и с времето водят до разрушаване на еластични и колагенни влакна – т.е. увреждат кожата на клетъчно ниво. Ефектите се появяват в рамките на години – поява на голямо количество бенки, пигментни петна, чувствително стареене на кожата, както и понякога здравословни проблеми като някои кожни тумори.

Кои кожи са по-застрашени:

За рискова група се приемат хора със светъл тип кожа от скандинавски тип – първи фототип. Към рисковата група спадат и кожи с множество бенки или невуси. При тях е препоръчително да се правят редовни профилактични прегледи при дерматолог.

Какво да правим:

  • да не се излагаме на слънце от 11.00 до 16.00 часа, когато лъчите му са най-опасни
  • да се обличаме подходящо, когато излизаме на слънце – леки дрехи в светъл цвят, слънчеви очила с висока защита, шапки с широка периферия
  • да не подценяваме облачното време – слънчевите лъчи все пак достигат до кожата и я увреждат
  • и НАШАТА МАНТРА: поставяйте фотозащита с минимум 50 SPF и я подновявайте на всеки 2 или 3 часа, когато сте активно навън!

Ние от Body Aesthetics възприемаме прекомерният тен като наш враг – дори в най-красивите си форми той води до изменения в кожата и до нейното преждевременно състаряване. А и пречи да извършваме лазерна епилация. Щастливи сме, че модата на тежкия слънчев загар в България вече поотмина и се радваме на всяка бяла и здрава кожа, с която се срещнем! Пазете се и се радвайте на лятото!