Около лазерната епилация битуват всякакви митове и легенди, сочещи какви ли не рискове и опасности при нейното прилагане. Ние от лазер център Body Aesthetics събрахме трите най-популярни, за да ви покажем как науката и практиката ги опровергават. Като бонус добавихме и още два, с което искаме съвсем да ви успокоим. Истината е, че няма нищо опасно при лазерното обезкосмяване, а ползите са безброй. Нека започнем с най-разпространения мит.

МИТ 1: Увеличава риска от рак на кожата

Лазерната епилация се предлага в световен мащаб като метод за отстраняване на нежелано окосмяване повече от 20 години. Досега няма известен случай на рак на кожата вследствие на третиране с лазер за епилация. Лазерната енергия като цяло се използва в медицината от около 50 години и се е доказала като абсолютно безвредна.

сред популярните и неверни митове за лазерната епилация е този за причиняването на рак на кожата

Защо е невъзможно да се предизвика рак на кожата с лазер

Ракът на кожата е следствие на мутация на някои клетки. Смята се, че UV лъчите от слънцето са един от възможните причинители на този вид рак. Тези лъчи са в късия спектър на светлината, докато дължината на вълната на импулса на лазерите за епилация е в дългия – варира от 755 нм до 1064 нм. Тоест тя е съвсем различен тип светлина. Импулсът на лазера има свойството да се привлича от меланина (пигмента) в косъма. Там импулсната светлина се превръща в топлина и унищожава космената луковица, но не засяга околни тъкани.

Ракът на кожата се причинява от малформации на бенки. При третиране с лазер бенките задължително се зачертават с бял молив. По този начин разпръснатата светлина от лазера не може да ги засегне по никакъв начин. Така правим допълнителна защита на проблемните зони по кожата като бенките.

МИТ 2: При лазерна епилация на интим при жените може да се увредят яйчниците

Това е абсолютно невъзможно. Импулсът е толкова малък, че най-дълбокото място на възможно проникване, е на около 7 мм до 1 см в косъма. Технологията е измислена така, че светлината да се трансформира в топлина и всъщност топлината достига и унищожава космената луковица. Невъзможно е импулсът да достигне който и да било вътрешен орган.

Лазерна епилация, както и всевъзможни други процедури, не се препоръчва на бременни жени просто защото няма клинични проучвания върху бременни. Преди случването на бременността обаче няма никакъв проблем да се прави лазерна епилация в коя да е зона по тялото.

МИТ 3: Лазерната епилация може да попречи на забременяване

Истината е една. Няма доказателства в световен мащаб, които да сочат, че лазерната епилация може пряко или косвено да причини безплодие поради особеностите на технологията. Тъй като импулсът е изключително малък, той по никакъв начин не може да засегне яйчниците. Същото важи и за матката или който и да било друг вътрешен орган.

ОЩЕ ДВА ПОПУЛЯРНИ МИТА ЗА ОПРОВЕРГАВАНЕ

Апаратът няма значение

Напротив, той е един от главните компоненти за успешната лазерна епилация. Един от основните показатели за високо качество е цената. Най-добрите апарати струват колкото автомобил от скъпите класове и съответно процедурата в притежаващите ги салони е по-скъпа. Вторият индикатор за качество е произходът – ако производството е в САЩ, Испания или Франция, шансовете да сте доволни се увеличават. Ако апаратите са китайски или от друга азиатска страна, бъдете по-мнителни и разучете допълнително за повече сигурност. Ако искате да научите подробности, ето как да изберете точния апарат за лазерна епилация.

Лазерната епилация ще ви остави белези

Още едно твърдение, което не е доказано нито от науката, нито от практиката. Фактите сочат, че най-добрите медицински лазери за епилация, нашият е на първо място сред тях, дори видимо подмладяват кожата. Тя става по-нежна и гладка при допир, което е и тайната на съвършената кожа на купища световни звезди. Може да видите списък на само някои от техните имена, начело с Виктория Бекъм и Ким Кардашян, ТУК.

ЗА ФИНАЛ

Надяваме се, че вече сте се убедили, че няма реалистични причини да се поддавате на насажданите страхове за лазерната епилация. Митове и легенди около всеки вид процедури винаги ще съществуват. Важното е да подхождате с разум и аналитичност, за да изберете безопасен и надежден салон за красота.

Ако имате нужда от още отговори, не се колебайте да потърсите медицинските експерти на Body Aesthetics. Запишете час за безплатна и подробна консултация, след която да вземете най-информираното решение. Лазерното обезкосмяване трябва да извади пред света най-красивия вид на вашата кожа, а не най-грубите изяви на вашите страхове. Заповядайте в нашия лазер център за първата и най-важна стъпка.