С две думи – не е. Поне не чак толкова. Но е важно да се чувстваме добре, нали? Важно е да се чувстваме уверени.

За да обясним какво имаме предвид обаче, може би трябва да разделим въпроса на съставните му части.

Защо въобще е важен балът?

Не е ли просто един от многото панаири на суетата, които ни очакват в живота? Така е. Наистина ни предстоят множество помпозни, статични събития, в които традицията сякаш е сковала всичко в една остаряла форма. Но за това има причина. Когато сме изправени пред важни събития, в които участват много хора, традициите ни дават обща база да изразим споделената емоция. Ритуалите ни спасяват от неудобството да се чудим как точно трябва да се държим в даден момент.

Абитуриентският бал е символично прекрачване от един етап на живота в друг. И е важно да го споделим с хората, които се вълнуват заедно с нас: роднини, приятели, съученици.

В крайна сметка –само един ден в живота си имаме бал.

Външният вид

Част от традициите е и външният вид.

Прави ли ви впечатление, че всички по-важни събития в човешкия живот изискват специално внимание в тази посока? Като кажем -първолаци- -абитуриенти- -младоженци-, сигурни сме, че в представите ни веднага изниква определена картина. Избираме външния си вид спрямо даденото събитие, за да покажем уважение към момента.

Но външният вид подсказва и принадлежност. Спортистите обличат екипи, за да се чувстват част от един отбор. Хипитата имаха дълги коси, пънкарите щръкнали, емотата ползват очна линия, хипстърите доскоро имаха мустачки.

Външният вид говори за нас, без да е необходимо да се казва и дума? И ние избираме какво искаме да казва. Дори да не направим този избор, външният ни вид пак ще говори за нас, само че не това, което ние искаме. А за какво искаме да говори външния ни вид?

Ето едно предложение от нас: хармония, постоянство, положени усилия.

Какво всъщност е красотата?

Всеки ден се занимаваме с този въпрос, но сигурно и 10 блог статии няма да ни стигнат за тази дискусия, която си тече от древни времена. Дали е в пропорцията, симетрията, златното сечение. Или отговорът е в древногръцката калокагатия, където красотата и добротата са неизменно свързани (калос – красив; агатос – добър). Никой не може да каже: нито Аристотел, нито Лагерфелд.

Но всички знаем какво значи да се чувстваш добре.

Само че рядко се събуждаме с тази увереност просто ей така. Красотата е кауза, която изисква да бъде заслужена. Да положим усилия. Да се събудим, знаейки, че вчера, оня ден и целия последен месец сме били добри към себе си.

Добри към себе си

Това е нашата формула да се чувстваме уверени на всяко важно събитие в живота. Включително на бала. Да сме положили необходимите усилия да изглеждаме и да се чувстваме специални.

Не казваме, че трябва за един ден да станем своята пълна противоположност. Ако сме пълни да станем изведнъж слаби, ако сме мускулести да станем фини, високите да станат ниски и обратно. Ясно е, че винаги искаме това, което не сме. Но нека този път опитаме нещо друго.

Нека опитаме да бъдем по-добра версия на това, което сме. Да положим усилия да се почувстваме добре.

 

Скъпи абитуриенти, ние от Body Aesthetics прекрасно знаем, че завършването и балът са чудесен повод всички през глава да се надпреварват да ви дават съвети. И ние не се стърпяхме. Но в подкрепа на философстването си, поне ще имаме и изненада за вас в този специален месец. Следете нашият сайт, фейсбук и инстаграм.