Напоследък често ни задават въпроса кои зони са подходящи за лазерна епилация през лятото с оглед на интензивното слънце. Това вдъхнови нас от лазер център Body Aesthetics да напишем по-обстоен отговор. Надяваме се той да ви бъде полезен и да покажете най-гладката си възможна кожа в топлите дни и вечери. При това без никакви рискове за здравето.

Краткият отговор за подходящите зони за лазерна епилация през лятото

Накратко, лазерна епилация през лятото е подходяща за започване в два типа зони:

1) тези, в които косъмчетата растат през по-дълъг период от време

и

2) „скритите“ зони, които така или иначе не се излагат толкова на слънце.

Всяка зона може да се третира през всеки сезон, стига само да има правилно планиране. Ние ще обърнем внимание кои са по-удобни за започване сега, за да имаме „гладко“ лято.

Нека обаче първо обсъдим една съществена за здравето тема.

При лазерна епилация излагане на слънце препоръчително ли е?

Има едно ясно правило тук. Минимум 2 седмици преди и след процедура не бива да се излагате интензивно на слънце (плаж) или солариум. Също така не бива да използвате автобронзанти и продукти за придобиване на изкуствен тен. Това е така, защото лазерната епилация работи на принципа на фототоплообмен. Светлината на лазера прониква в косъма чрез меланина и се превръща в за лазерна епилация през лятото по правилния начин трябват точният апарат и точният медицински експертен екиптоплинна енергия, която унищожава фоликула му. Светлите и тънки косми обаче съдържат много по-малко количество меланин и светлината трябва много бързо да се проведе до корена на косъма и да се трансформира, за да имаме желания резултат. Затова лазерът трябва да бъде изключително мощен.

GentleLase Pro е медицински александритен лазер и e единственият достатъчно бърз в света, който премахва най-светлите и тънки косми. Също толкова успешен е и с тъмно окосмяване. Именно тази мощ обаче изисква да бъдем много внимателни, за да не засегнем и кожата с тен, който да „привлича“ лазерния лъч. Тогава рискуваме да има изгаряне.

Точно затова преди всяка процедура правим консултация и преглеждаме както фототипа, така и тена на кожата.  По тази причина и задаваме всички тези досадни въпроси, например кога ще ходите на почивка. (Не защото искаме да се бъркаме в плановете ви.) Просто при лазерна епилация излагане на слънце трябва да се случва винаги и само при спазване на предпазните мерки.

Защо зона крака е подходяща за започване при лазерна епилация през лятото

Лазерна епилация през лятото е най-подходяща за започване в зоните, в които косъмчетата растат през по-дълъг период от време и съответно процедурите са на по-голям интервал. Това са например краката, където процедурите са през 60-90 дни. Ние препоръчваме 6 процедури за постигане на дългогодишен перманентен ефект. В този смисъл, ако се започне началото на лятото, две седмици след процедурата ще имате гладък период, а следващата процедура ще бъде чак средата на септември. Следващото лято вече ще имаме постигнат желания дълготраен ефект на перманентно обезкосмяване. Ето примерен план на процедурите:

Средата на юни: I процедура

– изгарят се косъмчетата, които са били в растеж и са на повърхността;за успешна лазерна епилация излагане на слънце е силно непрепоръчително

– косъмчетата ще пробият, ще се наблюдава т.нар. лъжлив растеж, след което ще опадат 2 седмици след процедурата;

– следва гладък период, които продължава до малко преди да дойде време за следващата процедура.

Средата на септември: II процедура

– малко преди да настъпи времето за следваща процедура, ще започнат да излизат отново косъмчета;

– това обаче не са тези, които са вече третирани с лазера, а следващата „порция” косми в тази област;

– създава се фалшиво усещане за засилен растеж, защото, освен израсналите вече косми, кожата „избутва“ и унищожените клетки на бъдещи косми.

Декември: III процедура

Март другата година: IV процедура 

Косъмчетата, които започват да израстват вече са драстично намалели.

Юни другата година: V процедура

Отново имаме цяло гладко лято!

Октомври другата година: VI процедура  

Последната процедура може да се отложи във времето, докато има равномерен растеж.

 

„Скритите“ зони

Другите подходящи зони за старт на лазерна епилация през лятото са „скритите“ зони, например интим и мишници. Тях не излагаме или поне не е неизбежно да излагаме на слънце (освен на нудистки плаж, разбира се). Те са защитени по естествен начин заради самото си разположение по тялото. Важно е обаче да съобразим и плътността и цвета на банските и дрехите си. Обикновена бяла тениска например е еквивалентна на предпазване само с фактор 5! В този смисъл слънцезащитният фактор не бива да се пренебрегва. Освен че предпазва кожата при добър подбор, той може и да я хидратира, включително комбинирано с масла за след слънце.

Ако искаме да третираме някоя друга от зоните по торса (гърди, гръб, корем), имаме и варианта за цял бански.

Има и друг плюс на зоните по торса, част от които са и интим и мишници. Там косъмчетата също растат на по-дълъг времеви период (макар и не колкото при краката): между 45-60 дни.

Може ли да се прави лазерна епилация през лятото на зона лице

вижте всичко за лазерна епилация през лятото на зона лицеПроцедурите на зоните на лицето се правят през най-кратък период от време – между 30-45 дни – и са открити за слънцето. Това не ги прави идеални за лазерна епилация през лятото, защото минимум две седмици преди и след процедурата не трябва да се излагате активно на слънце. Разбира се, всичко зависи от вашите планове за почивки и от това колко ангажирано пазите зоните със слънцезащитен фактор. Факторът обаче трябва да се подновява на всеки 2-3 часа, което изисква следене. И да, дълга разходка в парка също се брои.

В този смисъл, за лицевите зони трябва да се допитате кога е най-удобният период за започване, ако предвиждате активно лято. Важното е, че не е невъзможно да успеете. Преди всяка процедура извършваме безплатна консултация. Така научаваме повече за вашата кожа и за плановете ви и можем да изготвим индивидуален план за обезкосмяване. Той е съобразен изцяло с вашето време. Работим изцяло с медицински лица, само дипломирани лекари и кинезитерапевти според съответната процедура, зона, посетител. А и кафето ни е вкусно…

 

 

Как да пазим кожата си дори и ако не правим лазерна епилация през лятото

Вече би трябвало да сте се запознали дали и кога при лазерна епилация излагане на слънце е препоръчително. Има много начини да се предпазим от вредните влияния на слънцето. Дори да не планираме изобщо да правим епилация, предпазването на кожата е задължително през летния период. Освен слънцезащитен фактор, можем така да управляваме времето си, че да не се излагаме на силните лъчи повече от необходимото. Можем да ползваме широкополи шапки като красив аксесоар и т.н. Тази тема е важна и заслужава допълнително внимание сред въпросите, които засягат всекидневната грижа за кожата и здравето ни.

За финал

Надяваме се вече да знаете кои зони на тялото и лицето са подходящи за лазерна епилация през лятото. Ние от Body Aesthetics търсим активно решение на всеки проблем, с чиято терапия сме се заели. Това означава такъв подход, какъвто и когато е необходим конкретно за вас. Ето защо ви очакваме за детайлна и напълно безплатна консултация с нашия експертен медицински екип. Това, плюс наличието на световно признатия александритен лазер Gentle Lase Pro, гарантира отлични дългосрочни резултати от вашата лазерна епилация. Лятото ви обещава да мине толкова гладко, колкото никога досега.