Премахването на нежелано окосмяване при момичетата и момчетата тийнейджъри е една от най-важните теми в етапа на съзряване. Загубата на самочувствие при младите хора води до потиснатост и тревожност, което обаче може да бъде преодоляно. Вижте решенията, водещи до така желаната промяна с помощта на най-съвременните технологии и експертността на отлично подготвени медицински лица. Ще научите как да поднесете най-добрия подарък за тийнейджър с проблемно окосмяване със съдействието на лазер център Body Aesthetics.

Окосмяване при момичетата и момчетата в тийнейджърския период: какво се случва

проблемът с нежеланото окосмяване при момичетата тийнейджъри вече е решим с тази технология

Проблемът с нежеланото окосмяване при момичетата и момчетата се появява в сложния тийнейджърски етап от развитието на всекиго от нас. Докато от деца се превърнем във възрастни, тялото ни преминава през редица трудни физиологични, емоционални и интелектуални промени. Едно от големите предизвикателства на тази възраст е появата на окосмяването, наред с всички вторични полови белези.

В пубертета мозъкът отделя хормони, които стимулират продукцията на естроген при момичетата и на тестостерон при момчетата. В телата на тийнейджърите започва да се секретира себум. Съответно кожата започва да се омазнява и се появяват косми за първи път в някои зони. Това предизвиква огромно вълнение, коментари от връстници, притеснения. Между 10 и 15-годишна възраст започва т.нар. „първоначално“ окосмяване – фино и с прав косъм. По-късно то става по-тъмно на цвят, с по-къдрав и здрав косъм. Окосмяването под мишниците се появява до 2 години след окосмяването на половите органи. До края на тийнейджърските години цялото окосмяване е напълно оформено. От този момент то не се различава по нищо от това на възрастните.

Какви са най-честите проблеми с окосмяване при момичетата и момчетата

Два са най-честите физиологични проблеми, свързани с нежеланото окосмяване при момичетата и момчетата в тийнейджърска възраст. Единият е твърде ранната поява на окосмяването – в детска възраст. В този случай съветваме родителите да се обърнат към лекар и да направят съответните хормонални изследвания. Другият е твърде обилно окосмяване, което по-скоро се дължи на генетичния фактор или, в редки случаи, на хормонален дисбаланс. При такава ситуация също съветваме да се обърнете към специалист. Тези състояния се лекуват при навременна намеса и след консултация с лекар – ендокринолог или андролог.

Често по-сериозният проблем е този с комплекса, развиван заради невъзможността да се овладее нежеланото окосмяване при момичетата и момчетата тийнейджъри. Битката с космите за много хора започва именно в тази възраст. Сравнението с нереалистично гладките хора в рекламите по телевизията и списанията също допринася за постоянния срам. Това води до всякакви експерименти в домашни условия с коламаска, кремове и апаратчета, които невинаги имат позитивен ефект върху кожата. Само допреди десетина години, поне у нас, нямаше по-модерен метод от коламаската и старите уреди за мъчение – пружинни епилатори. Сега разполагаме с лазерната епилация, която решава този проблем дългосрочно и сравнително безболезнено, а същевременно спестява време и пари. Т.е. вече имате точната идея за подарък за тийнейджър, изпаднал в подобно сложно положение.

Има ли трайно решение срещу нежеланото окосмяване при момичетата и момчетата

Освен традиционните методи на скъсяване на космите (бръснене, използване на тример, депилация) или изскубването им от корен (епилация, пинсети или коламаска), съществуват нови и удобни перманентнисравнение на решенията в битката с нежеланото окосмяване при момичетата решения. Тук говорим за лазерна епилация с най-съвременните технологии.

Успехът на метода се дължи на унищожаването на космения фоликул по метода на фототермолизата. Това е преобразуването на концентрираната светлинна енергия в топлинна в дълбочина на кожата. Лазерното обезкосмяване в тийнейджърска възраст има едно огромно предимство. То е във факта, че веднъж унищожени, космите е много малко вероятно да изникнат отново на третираните места след излизане от пубертета.

Тук е важно да отбележим, че стопроцентов резултат не може да бъде гарантиран при тийнейджърите с хормонален дисбаланс. Той може да бъде причина да продължи нежеланото окосмяване при момичетата и момчетата, въпреки че се унищожават космените фоликули при третирането с лазер. В такъв случай можете да получите съвет от терапевта или допълнителна консултация с ендокринолог.

Физическият комфорт – дългосрочна инвестиция

При голяма част от хората в тази възраст решението е и въпрос на бюджет. Да, от една страна лазерната епилация със сигурност е по-скъпа от коламаската и бръсначите. В дългосрочен план обаче, при правилен избор на апарата и мястото, тя ще ви остави без косми за период от 10-15 години. За сравнение, коламаска трябва да правите завинаги през няколко седмици.

От друга страна, мнозина смятат, че разходи за лазерна епилация ще имат всеки месец за продължителен период. Това също е неточно твърдение. Заблудата съществува, защото в някои салони подканят клиентите си да ги посещават на всеки 30 дни. Подобни мерки обаче всъщност намаляват ефектът на лазерната епилация.

Когато правим лазерна епилация на цяло тяло, трябва да имаме предвид нещо наистина съществено. В различните зони на обезкосмяване космите растат с различна скорост и епилацията се прави само в активна фаза на окосмяването. Например процедурите на лице се правят през 30-45 дни, процедурите на ръце, подмишници, интим – на 45-60 дни, а на крака през 60-90 дни. При първите процедури в Body Aesthetics се придържаме по-скоро към минималните срокове, а след 2-ра и 3-та – към максималните. Тогава сме сигурни, че космите са в анагенен етап от развитието си и процедурата ще бъде ефикасна.

Апаратът също е важен за премахване на нежеланото окосмяване при момичетата и момчетата

Лазерната епилация като метод за перманентно обезкосмяване вече се утвърди в световен мащаб, а от години се налага и в България. Съществено значение има видът на лазера, с който се извършва процедурата. Най-мощният александритен лазер GentleLase Pro третира най-широк спектър от косми – от плътни и тъмни до съвсем фини, тънки и светли. От значение за настройките и параметрите на апарата при процедурата са фототипът на човека и видът на космите. Също ключово е и спазването на периодите, на които трябва да се извършват процедурите. Затова се доверявайте само на центрове, работещи с медицински лица с нужните познания и висок клас апаратура. Като Body Aesthetics, където съчетаваме и двата фактора.

За финал – как да направите най-добрия подарък за тийнейджър

Ние от Body Aesthetics сме си поставили една амбициозна цел. Тя е да предоставяме на нашите посетители най-съвременните средства, с които да посрещат предизвикателствата на днешния свят. За младите хора на нашето настояще тези предизвикателства са все повече и повече. Вярваме обаче, че нежеланото окосмяване при момичетата и момчетата вече може да НЕ бъде едно от тях.

Затова запишете още сега своята безплатна консултация с експертния ни екип и се запознайте с нашите лазерна епилация цени. Ще се уверите, че вече сте само на крачка от това да направите най-добрия подарък за тийнейджър с прекомерно окосмяване.