Популярността на темата „Бременност и епилация“ е огромна. Много от дамите, които искат да преборят нежеланото окосмяване, се чудят дали може да преминат през процедурата дори и бременни или кърмещи.

Това накара експертния екип на лазер център Body Aesthetics да събере нужната информация на едно място. И не само това – да обединим темата и с други състояния, при които не е препоръчително да се прави лазерна епилация. Част от тях са временни противопоказания и трябва да се изчака да преминат. Вижте кои са те.

Бременност и епилация – всичко за различните видове обезкосмяване

Когато говорим за бременност и епилация, трябва да разграничим различните видове обезкосмяване. Всеки от тях има своите специфики, затова ще опитаме да отговорим на въпросите около повечето начини за отстраняване на нежелано окосмяване. Ще започнем с полето, в което ние от Body Aesthetics сме най-подготвени – лазерната епилация.

Лазерна епилация и бременност

Лазерна епилация и бременност не могат, поне на този етап, да вървят ръка за ръка. За бременни е абсолютно противопоказано, а за кърмещи жени не е желателно да се подлагат на лазерна епилация. И в двата случая това не е, защото е доказано опасно за тях. Просто все още няма клинични проучвания върху бременни и кърмещи жени за ефекта върху плода/бебето. Обикновено лекарства и процедури не се тестват върху такива групи, тъй като е несигурно, рисковано и доста скъпо.

Освен тази причина, имаме още две защо лазерна епилация и бременност са несувместими. Ефикасността на лазера ще бъде компрометирана от дисбалансираните хормонални нива. Поради тази причина не можем да гарантираме, че ще постигнем желания резултат или колко процедури ще отнеме.

И съвсем не на последно място – по време на бременността женското тяло произвежда много голямо количество естрогени. Те стимулират активността на меланоцитите и по този начин синтеза на меланин – пигмент, отговорен за цвета на кожата. Ето защо по време на този период и на кърменето може да се повиши рискът от поява на пигментни петна при правене на лазерна епилация и излагане на слънце след това. Нашият съвет е да изчакате. Знаем колко искате гладка и сияйна кожа още сега, но по-добре да го постигнем по правилния и доказано безопасния начин. Сигурността преди всичко!

Коламаска и бременност

коламаската не е най-препоръчителна при бременност и епилация

Бременност и епилация чрез коламаска е комбинация, която също има предимства и недостатъци. Различните кожи реагират различно на този метод на обезкосмяване в този особен етап за тялото ви. Някои са по-чувствителни и може да имат по-неприятно усещане по време на процедурата, да се раздразнят и да се стигне до възпаление. А възпаленията се третират по-трудно по време на бременност.

Има бременни жени, които намират коламаската за по-щадящ и ефикасен начин от депилацията. Ако сте от тях, може да предотвратите инфекция и да намалите раздразнението и почервеняването на кожата. Това става с ползването на антисептичен лосион преди и след коламаската.

Кремове и депилация при бременност

Това е често срещан метод например при обезкосмяване на корема при бременност. Основните тревоги около въздействието на кремовете депилатоар върху плода са свързани с две активни съставки в тях. Това са бариевият сулфид и калциев тиогликолат. Няма доказателства от клинични изследвания, че са вредни за бременните, но няма и такива, които да доказват, че са безопасни.

В случай че решите да ползвате този метод, задължително първо направете тест за поносимост. За целта опитайте действието на избрания от вас продукт върху малка зона от кожата. Веднъж изложени на кислород, химикалите в тези кремове оставят отличителна миризма. Тя е доста неприятна и понякога причинява алергична реакция. Ако след определено време кожата изглежда добре, тогава може да действате. Все пак нашата препоръка е да избягвате този метод по време на бременност и кърмене (а и по принцип).  Най-малкото да се консултирате със здравен специалист преди това.

Бръснене и бременност

бръсненето не е препоръчителен метод за обезкосмяване на триъгълника при бременност и на корема

В този особен етап за вашето тяло бръсненето не е най-лесният вариант. Това важи специално когато говорим за обезкосмяване на триъгълника при бременност.

Използвайте всекидневно хидратираща грижа за кожа, за да не предизвикате раздразнение с бръсненето. Тези с витамин Е помагат на някои жени, които се бръснат по-рядко. Ако имате затруднения с достъпа до конкретни зони в този период, бъдете внимателни или помолете партньора си за помощ. Така ще избегнете порязвания и нараняване.

Кога в други случаи не можем да правим лазерна епилация

Освен че лазерна епилация и бременност са несъвместими, има и други състояния, при които този метод на обезкосмяване е противопоказен. Нека обърнем внимание на всеки от тези случаи поотделно.

  • Тен – това е временно противопоказание, но много сериозна причина да отложим процедурите с лазер. Лазерната светлина на александритните лазери за обезкосмяване се поема максимално от меланина в косъма. Ако меланинът в кожата е в голямо количество, светлината ще се поеме и от него. Така създаваме риск от изгаряне на кожата, защото лазерът действа на принципа на фототоплообмена. Неговата светлина, когато е доставена в дълбочина, се превръща в топлина, която има за цел да прекъсне кръвоснабдяването към космения фоликул и той да не синтезира повече косми. Когато това се случи в кожата обаче, ни грози изгаряне, което може да е в различна степен спрямо количеството меланин. Повече меланин поглъща повече лазерна светлина, тя се превръща в повече топлинна енергия и гори по-силно. Така че, когато сте бременни, забравете за около година за слънцеизлагане, изкуствен тен, автобронзанти, солариум, инжекции и хапчета за потъмняване. След това, вече гладки, може да трупате здравословен тен, но отново, за здрава и млада кожа, не пропускайте слънцезащитата!
  • Кожни заболявания, рани, раздразнения, алергии и възпаления в зоната или на голям участък от кожата – в тези случаи в Body Aesthetics не можем да работим, защото може да влошим състоянието. Ако има рана в малък участък от зоната, можем да я заобиколим и да третираме останалата част. Ако проблемът обхваща цялата зона, която ще третираме, трябва да изчакаме проблемът да премине напълно.
  • Други лазерни процедури в зоната, загряващи процедури, козметични процедури с определени медикаменти – има голяма част процедури, които не са съвместими едни с други и трябва да се изчаква. Понякога са нужни два, понякога седем дни, понякога и цял месец между тях. Трябва да попитате конкретно терапевта си, ако в зоната е извършена друга процедура или манипулация.
  • Прием на някои антибиотици и медикаменти, както и част от медицинската козметика и някои козметични продукти – това е така, защото има медикаменти и мазила, които предизвикват фоточувствителност на кожата. Правят я особено раздразнителна при излагане на слънце или лазерна светлина. След употребата на такива продукти трябва да изчакаме обикновено около 7-10 дни преди процедура. Просто попитайте терапевта си, ако приемате лекарства.
  • Витилиго (левкодерма/бяла кожа) – при наличието на витилиго е необходимо да вземете становище от дерматолог, за да направим процедури лазерна епилация. (Без значение дали зоната, в която правим процедурата, е засегната от заболяването или не). Рискът при извършване на лазерна епилация при хора с това заболяване е възможността за увеличаване на броя и размера на депигментираните участъци. Също и за стимулиране на появата на нови, тъй като етиологията на заболяването и влиянието на лазера при наличието му са все още неизяснени.
  • Лупус, неизяснени кожни заболявания – също се налага консултация с лекуващия лекар, защото при налично лечение можем да предизвикаме нежелани реакции. Ако заболяването е овладяно, необходимо е отново съгласие на лекар за извършване на лазерна епилация.
  • Неоплазма, история за ракови заболявания, химиотерапия и лъчетерапия – при наличие на злокачествени заболявания или история за такива, трябва отново становище от лекуващия и следящия лекар за състоянието, преди да се пристъпи към процедура. По протокол от производителя на апарата GentleLase Pro, лазерна епилация можем да правим не по-рано от 3 години ремисия. (В случай че няма други указания от специалист.) Причината отново е, че няма направени достатъчно изследвания върху такива групи хора, за да бъде изчистена процедурата за прилагане. Не забравяйте, когато се питате вредна ли е лазерната епилация, че тя не може да предизвика рак
  • Татуировка или перманентен грим в зоната – наличието на метални частици в мастилата и пигментите, както и привличащите светлината от лазера тъмни цветове, правят абсолютно противопоказно извършването на лазерна епилация върху зона с татуировка. Това не означава, че не можем да третираме зоната около нея – заобикаляме я на безопасно разстояние от около 1 см от нейния контур. Освен че ще разрушим татуировката или грима, съществува риск от изгаряне и белези.
  • Пилинг или ексфолиация в зоната – всеки вариант на излющване, нараняване или раздразнение на кожата крие риск от това с топлината на лазера да предизвикаме дискомфорт или изгаряне. Всякакви такива процедури се правят поне 10 дни преди и 10 дни след лазерна епилация.

За финал по темата „Бременност и епилация“

Надяваме се да сме отговорили на всички ваши въпроси по отношение на темата „Бременност и епилация“.всичко за лазерна епилация и бременност може да научите от този текст на доказан лидер в областта като Body Aesthetics Или поне на най-важните. Ако все пак имате нужда от още яснота относно конкретно лазерна епилация и бременност, потърсете експертния екип на Body Aesthetics. Ще получите детайлна и напълно безплатна консултация, след която ще можете да вземете напълно информирано решение.

Междувременно, докато чакате най-щастливия миг на раждането, може да научите и кои са реалните рискове при лазерна епилация. Така ще сте напълно подготвени за процедурите, когато настъпи моментът, и безпроблемно ще получите мечтаната гладка и сияйна кожа.