Въпросът вредна ли е лазерната епилация е много често срещан в нашата практика и затова заслужава да му отделим специално внимание. На този метод за обезкосмяване се приписват най-различни проблеми като сърбеж, обрив, петна, изгаряне, бенки. Нерядко получаваме запитвания и като „лазерната епилация вреди ли на яйчниците?“ от бременни или опитващи се да забременеят жени. Случва се да чуем или прочетем дори стряскащи неща като това, че процедурата причинява рак заради радиационно облъчване.

На всички тези въпроси, та дори и още, експертният екип на лазер център Body Aesthetics ще отговори в този текст. Накратко, отговорът на въпроса вредна ли е лазерната епилация, е „не“. Ще научите обаче и защо е така, както и кои са противопоказанията срещу подлагането на тази популярна процедура.

Лазерната епилация вреди ли на яйчниците

лазерната епилация вреди ли на яйчниците - научете отговора на въпроса тукМного жени се вълнуват от въпроса „лазерната епилация вреди ли на яйчниците?“. Някои дори направо се отказват да се подложат на процедурата от първичен страх да не си причинят безплодие. Няма обаче никакви доказателства в полза на тази теза и обяснението е просто. Лазерната светлина прониква много плитко в кожата – едва до 7 мм. Тя е насочена светлина и се поглъща единствено от меланина в космите. Освен това лазерната светлина се трансформира в топлина и всъщност достига и унищожава луковицата на косъма. Невъзможно е импулсът да достигне който и да било вътрешен орган, в това число и яйчниците. Той не може да премине дори през коремната мускулатура, така че няма защо да се плашите.

Ако обаче вече сте забременели, няма да може да запишем час за лазерно обезкосмяване. Ще трябва първо да преминете през бременността и евентуално кърменето. Налага се да изчакаме, докато се възстанови месечният ви цикъл – трябва да имате поне три редовни цикъла. Това е знак, че хормоните са се върнали в нормалните си нива и няма да пречат на резултата от лазерната епилация.

Главната причина да се занимаваме толкова много с нивата на хормоните обаче не е само колебливият резултат, ако те не са в норма. По време на бременността повишеното количество естроген увеличава образуването на меланин. Това крие риск от образуване на пигментни петна, които много трудно се премахват след това. И, не на последно място, никой не е провеждал клинични тестове върху бременни и кърмещи жени, няма такава практика. Затова специално ние в Body Aesthetics не си позволяваме да експериментираме.

Обрив след лазерна епилация

Появата на обрив след лазерна епилация не е нещо характерно. Ако все пак се случи,вредна ли е лазерната епилация - отоци и едеми причините трябва да се търсят другаде, а не в самата процедура. Съдейки от нашия опит, обрив е възможно да се появи като алергична реакция към слънцезащитните продукти или някои от медикаментите, използвани за хидратиране на кожата след лазерната епилация и нанасяни още в кабинета. Изключително е важно обаче да подчертаем, че това би било индивидуална реакция, и то много, много рядка.

Не бъркайте с обрив след лазерна епилация т.нар. перифоликулярен оток! Това е много важен търсен ефект при лазерна епилация. Нормално е след процедурата да се появят зачервяване и ситни „пъпчици“, които са там откъдето по принцип излиза всеки косъм. Този ефект се нарича перифоликулярен едем на космените фоликули. Изглежда като леко зачервяване под формата на точици, които може да бъдат релефни и подути. Perifollicular edema е всъщност отличен признак за успешно и ефикасно третиране с лазерна епилация. Получава се при изгарянето или пукането на космените фоликули. Тези точици преминават за различно време, в зависимост от чувствителността на кожата – минути, часове или дни. За този ефект подробно обясняваме по време на консултации.

 

Сърбеж след лазерна епилация

Сърбеж след лазерна епилация може да има, ако кожата е много суха преди и след сесията. Лазерното обезкосмяване е процедура, която допълнително загрява кожата, а охлаждащата обезболяваща система също може да доведе до изсушаване за няколко минути и това да предизвика сърбеж. За да отмине, достатъчно е след сесията кожата да бъде хидратирана с подходящ продукт. Пантенолът, който се използва след изгаряния например, върши чудесна работа при много сухи кожи. Ако нашите посетители имат суха кожа, ние предупреждаваме за този ефект и даваме инструкции как да се справят с проблема.

Петна след лазерна епилация

Пигментни петна след лазерна епилация не се получават от или заради самата процедура. Фоточувствителните клетки, произвеждащи меланин в кожата, стават по-чувствителни след лазерно обезкосмяване. Възможно е да се получи пигментация при излагане на слънце за продължително време, без да се използва слънцезащита. Ако след лазерна епилация няма директно излагане на слънце поне 10-14 дни и се използва стриктно слънцезащита, както обясняваме по време на консултациите ни, рискът от пигментни петна е минимален.

Изгаряне от лазерна епилация

Не би следвало да се получи изгаряне от лазерна епилация, ако се спазват:

  • правилата за безопасни лазерна епилация процедури от страна на посетителя;
  • достатъчно експертност на терапевта – медицинско лице;
  • изправност и сигурност на апарата.

Белези от лазерна епилация

Белези от терапия с лазер се получават изключително рядко, и то само ако се допусне човешка грешка. Когато обаче има висококвалифицирани специалисти, каквито са тези в Body Aesthetics, няма как да се случи. За да избегнете в голяма степен възможността да ви останат белези след изгаряне, има няколко начина. В определен период от време трябва да хидратирате кожата си и да не я излагате на пряка слънчева светлина. Ако все пак излизате навън тогава, използвайте висококачествени слънцезащитни продукти. Това важи дори и за облачните дни.

Какво прави нашият екип за предотвратяването на изгаряне и други нежелани реакции

вижте опасна ли е лазерната епилация при неналичие на експертен екип от медицински лицаАко има причина да се съмняваме, че параметрите, които трябва да използваме, биха довели до реакция, в Body Aesthetics винаги препоръчваме две неща. Първото е да направим няколко тестови шота на малка площ от зоната. Второто е да изчакаме поне 12-24 часа да видим ще се появи ли реакция. Едва след това пристъпваме към правене на процедурата. Важно е да отбележим, че в нашия лазер център въведохме и измервания с меланинов анализатор. Той измерва количеството меланин в кожата в момента на процердурата и ни дава много по-конкретна информация дали е безопасно да работим. Имайки тази важна информация, нашите терапевти могат много по-прецизно да съобразят параметрите.

Нежеланите ефекти са сведени до минимум при добро информиране на посетителя от терапевта при консултация и при работа от двете страни в посока постигане на резултати. При първи разговор за лазерна епилация винаги уточняваме колко е важно да не се спестява или преиначава информация. Това важи например за излагането на слънце, като разказваме какви са рисковете за посетителя. При излагане на слънце и скоро натрупан тен, рискът от изгаряне след лазерна епилация е голям.  Ако се излагаме на слънце след процедура, пък е възможно да се появят пигментации.

Ние полагаме огромни усилия да информираме посетителите си и да осигурим тяхната сигурност и безопасност. От януари 2020 г. въведохме система за сертифициране на услугите си. Тя доказва, че използваме оригинални апарати, притежаващи всички европейски и американски сертификати за безопасност. Също и че използваме техните оригинални консумативи в задължителните количества и работим по оригиналните протоколи, без да си спестяваме нищо. Нашият екип е съставен изцяло от медицински лица, преминали обучения и тренировки и постоянно усъвършенстващи знанията и уменията си. Това е много важно, защото в крайна сметка и най-добрата техника в неопитни ръце може да не даде резултати или да нанесе вреда.

Вредна ли е лазерната епилация за кожата

Апаратите за лазерно обезкосмяване днес дават възможност да се използват различни параметри, настройвани индивидуално спрямо фототипа на всекиго и спрямо вида окосмяване. Ако изпълнителят на процедурата има достатъчно опит и познания, а наличният апарат за лазерна епилация е с доказана чрез множество клинични проучвания сигурност, възможността за странични реакции като изгаряния или пигментации е сведена до минимум.

Това обаче не означава, че и днес не могат да се получат такива реакции. В много лазер центрове се използват остарели лазери или апарати втора употреба без техническа поддръжка. Случва се да има и такива, които имат недостатъчно сигурни технологии. Това често компрометира като цяло услугата лазерна епилация, най-малкото заради липсата на резултати. Освен на доказан апарат, доверете се и на опитен и квалифициран екип.

Опасна ли е лазерната епилация като причинител на ракови заболявания

Ако се питате опасна ли е лазерната епилация като причинител на ракови заболявания, следващите редовебенки и петна след лазерна епилация се предотвратяват превантивно с отбелязване с бял молив ще ви успокоят. До този момент в света няма нито един известен случай на рак на кожата като резултат от подлагането на обезкосмяване с лазер. И това, въпреки че този метод се прилага по цялата планета вече около 25 години. Лазерната енергия генерално се ползва в медицината от  50 години и в този период се е доказала като абсолютно безвредна.

Самата дума „радиация“ всява страх поради асоциациите най-вече с трагедиите от радиоактивното облъчване от атомни електроцентрали в миналото. Абревиатурата LASER обобщава в себе си Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. За разлика от йонизиращата електромагнитна радиация (ултравиолетови, рентгенови и гама лъчи), която води до радиационна болест, нейонизиращата (използвана при лазерната епилация) не произвежда достатъчно енергия да причини увреждане на ДНК и рак.

Ракът на кожата е резултат на мутацията на някои клетки и се смята, че UV лъчите от слънцето са един от възможните му причинители. UV лъчите обаче са в късия спектър на светлината, докато дължината на вълната на импулса на лазерите за епилация е в дългия – от 755 нм до 1064 нм. Импулсът на лазера има свойството да се привлича от меланина (пигмента) в косъма. Там светлината на импулса се превръща в топлина и унищожава луковицата на косъма, като не засяга околни тъкани.

Ракът на кожата се причинява от малформации на бенки. При третиране с лазер бенките не само се заобикалят, а задължително се зачертават и с бял молив. Така светлината от лазера не може да ги засегне по никакъв начин.

Опасна и вредна ли е лазерната епилация генерално

Може да се обобщи, че лазерната епилация е опасна и вредна само при:

  • Погрешно определяне на фототипа на кожата и степента на окосмяване;
  • Погрешно определяне на броя процедури и периода между тях;
  • Спестяване на важна информация за здравето и ползваните медикаменти/козметични продукти от страна на подлагащия се на процедурата;
  • Неквалифициран за съответния апарат оператор;
  • Неработеща охлаждаща апаратура на лазера;
  • Несъответстващи на процедурата настройки на лазера;
  • Извършване на процедурата скоро след претърпяно силно слънчево изгаряне на кожата.

Вече сме писали по-детайлно за генералните рискове при подлагане на лазерна епилация. Сега ще ви успокоим, че нашата медицинска апаратура е одобрена от водещите регулатори в САЩ и ЕС. Това са съответно FDA (Food and Drug Administration, Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ) и MDD (Medical Devices Directive, Дирекция Медицински Изделия). Що се отнася до екипа ни, вече споменахме, че той е съставен изцяло от подготвени медицински лица.

Има ли противопоказания за лазерна епилация

Краткият отговор е „да“ – има противопоказания за лазерна епилация. Абсолютно непрепоръчително е подлагане на процедурата при бременност поради липса на достатъчно клинични изследвания на такава група. Същото важи и при рак и история за раково заболяване, епилепсия, някои кожни заболявания (например витилиго). Противопоказно е правенето на лазерно обезкосмяване при наличие на тен – без значение дали от слънце, солариум, автобронзанти. Някои състояния и заболявания може да изискват допълнителна консултации с конкретен специалист.

При лазерна епилация бенките се отбелязват с бял молив и се заобикалят. Разширени вени в третираната зона принципно не са абсолютно противопоказание. Има обаче по-специфични случаи, в които загряването може да навреди и в такива се налага предварителна консултация. Върху капиляри и капилярна мрежа може да се прави лазерна епилация. При пигментни петна зависи от пигментацията.

За финал

Надяваме се, че сме ви успокоили с отговорите на въпроса опасна и вредна ли е лазерната епилация. Когато има точното съчетание на най-високотехнологични апарати и висококвалифицирани медицински лица, няма никакви поводи за тревога. Именно това ще срещнете в Body Aesthetics. И не просто ще премахнете нежеланото окосмяване, а ще се радвате и на силно желани положителни странични ефекти от процедурата.

Първият от тях е премахване на обърнатите и враснали косми. Повечето изчезват още след първата процедура и никога повече не се появяват. Освен това GentleLase Pro се използва и за лазерно подмладяване и третиране на пигментни петна. Така посетителите ни получават и втори силно желан страничен ефект. Той се състои в подобрено качество на омекотената и изгладена кожа, както и изчезване на точиците, които обикновено се виждат след коламаска или бръснене.

Затова разгледайте нашите лазерна епилация цени и запишете детайлна, експертна и напълно безплатна консултация с експертния ни екип. Самочувствието, което дава процедурата на всеки един наш посетител, променя всичко.