Много често се повдига темата за лазерна епилация в домашни условия, затова настъпи моментът да се развенчае този мит. Когато се говори за такъв вид обезкосмяване, всъщност става дума за фотоепилация на базата на IPL технология. В този текст ще разберете защо не е възможно да съществува лазерната епилация извън специализираните салони. В текста ще откриете нашите причини да смятаме, че да се доверите на професионален лазер център е единственият начин да постигнете дълготрайни резултати без рискове за здравето си. Поне що се отнася до истинска лазерна епилация. Защото за лазерна епилация за домашно ползване не може да се говори, не и към днешна дата.

Защо реално не съществува лазерна епилация в домашни условия

Липсата на достатъчно време или средства кара онези, които търсят премахване на нежеланото окосмяване, да изберат подхода с обезкосмяване вкъщи. Това изкушава някои маркетинг специалисти и те подвеждат хората. Често сме срещали директни трикове в рекламата на уреди – като термина “лазерна епилация в домашни условия”. Всички предимства на лазерното обезкосмяване са толкова търсени и желани, че биват прикачвани с лека ръка на други методи. Без значение дали въобще са свързани с лазерни технологии. Всичко това, разбира се, крие реални рискове и не бива да се пренебрегва.

Отговорът на въпроса защо няма такова нещо като лазерна епилация в домашни условия е логичен. Няма лазери за домашна употреба, а само апарати за домашна фотоепилация на основата на IPL технология. Няма вариант да бъде осъществена истинската лазерна епилация в домашни условия. Не съществува никакъв начин подобна сложна процедура с професионален апарат да бъде проведена безопасно у дома.

Разликите в спецификите на фотоепилацията в домашни условия и лазерната епилация

За да бъде направена максимално безвредна и сигурна за употреба, фотоепилацията в домашни чифт специални очила в Body Aesthetics струва повече от всеки уред за домашна фотоепилацияусловия залага на готови протоколи. Това е така, защото не-професионалист не може да определи правилно фототип на кожата и вид окосмяване. Съответно и не е в състояние да подбере правилни и безопасни параметри. При лазерна епилация само медицинско лице и експерт може да борави с параметрите на сложния апарат. Затова и е нужно посещение в специализиран професионален център, за да се извърши истинската процедура.

Успехът на лазерната епилация се крие най-вече в правилната диагностика и определяне на параметри. Такива са: дължина на вълната, диаметър на лъча, продължителност и честота на импулса, плътност на енергията. Те се променят при всяка следваща процедура спрямо индивидуалната реакция на организма. Невъзможно е човек сам вкъщи да извърши тази експертна преценка.

Освен това светлината на лазера за обезкосмяване е опасна за очите, затова се носят специални очила. Един такъв чифт (от тези, които използваме в Body Aesthetics) струва около 800 долара. Тази цена е по-висока от цената на уредите за домашна фотоепилация. При определени параметри светлината на лазера може да доведе и до тежки изгаряния на кожата. Няма безопасен ефикасен вариант на параметрите, който да позволява човек без опит, познания и медицинско образование да ползва сам апарата върху себе си вкъщи.

 

 

 

Същност на псевдо уредите за лазерна епилация в домашни условия (а всъщност фотоепилатори)

Има няколко по-популярни уреди, които ще намерите при търсене на “лазерна епилация в домашни условия” в Google. Те са на марките Rio, Tria, Silk’n и Remington I – Light и са висок клас домашни фотоепилатори. Представляват устройства с мощност в безопасна стойност за домашна употреба. Тяхната сила е съобразена и с изискването да бъдат захранвани и с батерия.

Повечето псевдо уреди за лазерна епилация за домашно ползване покриват доста по-малка площ при светлинен импулс спрямо професионалните. Положителното е, че домашните може да се използват и без наличен опит или обучителен процес. За много хора те са добро решение и постигат задоволителен резултат. Спестяват им ходене на коламаска, болка и изчакване на космите да пораснат. Минусът е, че резултатите все пак са временни, а процедурата трябва да се извършва редовно и завинаги.

Специфики на IPL технологията

IPL използва интензивни светлинни импулси вместо лазерни лъчи, т.е. IPL апаратите не са лазери. Те произвеждат широк спектър от дължини на вълните (представете си крушка на лампа) и не могат да бъдат насочени като концентриран лъч. IPL е, общо казано, разпръскване на различни дължини на вълните в различни дълбочини на горния слой на кожата. Само някои от тях са временно ефикасни за намаляване на окосмяването. Те достигат по-плитко в кожата в сравнение с лазера. Така по-дълбоките, по-дебели косми не се третират ефикасно, а тънките се подминават често заради малкото меланин в тях.

Има и друг рисков аспект. Тъй като лъчите на IPL не са насочени конкретно към косъма, част от тяхната светлина се абсорбира в околните тъкани. Това води до нагряване на пигмента в кожата. Оттам идва и по-голямата опасност от изгаряния при по-тъмни кожи.

няма лазерна епилация в домашни условия и вместо това има ipl фотоепилатори

Предимства на фотоепилаторите за домашно ползване пред лазерната епилация

Най-близката алтернатива на лазерна епилация в домашни условия са в действителност фотоепилаторите. Те наистина пестят време и пари при задоволителен, макар и по-краткотраен резултат.

Сравнително достъпната цена на фотоепилаторите позволява бързо изплащане на вложението. Това важи с особена сила, ако моделът е от икономична класа. Що се отнася до второто предимство – възможността да се обезкосмявате по всяко удобно за вас време, тук няма две мнения. Тази свобода е наистина много важна в днешното забързано време, в което сме заринати от ангажименти.

Има още един плюс. Методът е комфортен и безболезнен, не се изисква изчакване на космите да пораснат. Човек може да се бръсне между процедури, много по-бърз е от коламаска и се прави много по-рядко от бръснене. Този метод не е за пренебрегване и е много популярен. Все пак не може да се сравни по ефикасност с медицинската александритна лазерна епилация.

Изводът

Фотоепилаторите за домашно ползване имат задоволителен резултат. Те намаляват окосмяването, забавят растежа и космите стават по-фини за определен период от време или докато се ползва. Това се дължи на ”приспиване” на космените фоликули или временното “нараняване” на кръвоснабдяването им. След определен период от време обаче голяма част от окосмяването се възстановява. Т.е. домашните фотоепилатори ви пестят време и пари, но нямат дълготраен ефект, какъвто има всеки професионален апарат за лазерна епилация.

Лазерна епилация за домашно ползване няма: защо да идете в лазер център

Повече нужни процедури спрямо тези в професионален естетически център

Вече споменахме за по-малката мощност на апаратите за псевдо лазерна епилация в домашни условия в сравнение с тези в професионалните салони. Оттук идва и първият голям техен недостатък: ще ви трябват повече на брой процедури за дълготрайни резултати. За сравнение, във висококачествен лазер център обичайно са ви нужни само 6-8 посещения за дадена зона.

У дома най-често уредите предполагат 3 пъти седмично сесии в първите две седмици, после 2 пъти седмично в следващите две и после по веднъж седмично до постигане на желания ефект. Нека сравним с апарата на Body Aesthetics – александритен лазер от най-висок световен клас GentleLase Pro. Тук ще са необходими само 6 процедури, за да видите очаквания мечтан краен резултат. Клинични проучвания на Syneron Candela доказват 89% перманентно премахване на косъмчетата за около 15 години след само 6 процедури с GentleLase Pro.

Други недостатъци на апаратите за домашно ползване

  • Работят само при идеални условия – могат да отстранят само тъмни косми от светла кожа.
  • Недостатъчно дълъг срок на ползване – уредите за псевдо лазерна епилация у дома (т.е. фотоепилаторите) притежават определен брой импулси. Казано накратко, няма как да използваме вечно.
  • Труден и скъп ремонт – за фотоепилаторите нужните за поправка части са скъпи, а доста често и липсват. По тази причина ремонтите изискват доста време и все така ще ви се наложи да посетите център за лазерно обезкосмяване.

Защо си струва да се доверите на експертите в областта на лазерната епилация

Публикуваме този текст, защото за това дали има или няма лазерна епилация в домашни условия мнения, в широк обществен план, има всякакви. За да ви спестим разочарования, вече обяснихме защо тя не е възможна и реалистична. Сега ще допълним и с това какво все пак ще получите в професионален лазер център. (Освен отлични резултати и гаранция за здравето си.)

  • експертна и детайлна консултация от медицинско лице;
  • с по-малко процедури ще имате по-дълготрайни резултати;
  • възможност да третирате зони, невъзможни за саморъчно обезкосмяване.

 

Повече за конкретните ползи от смяната на епилацията в домашни условия с посещение в реномиран салон

Във високо реномираните лазер центрове ще получите експертна и детайлна консултация от медицинско лице. То ще открие възможните противопоказания конкретно при вас преди подлагане на процедурата. Ще ви даде и специални препоръки как най-добре да се погрижите за кожата си около всяка сесия. Най-същественото е, че ще избере точните параметри спрямо вашия фототип кожа.

Освен предимствата откъм безопасност, има и още плюсове да изберете посещение в професионален салон. Апаратите там са несравнимо по-мощни и ефикасни, така че с по-малко процедури ще имате по-дълготрайни резултати. Това прави вложението във вашето самочувствие и красота дългосрочно, съответно и по-изгодно.

Ще можете също така да третирате зони, невъзможни за саморъчно обезкосмяване (дори от несъществуващата лазерна епилация в домашни условия). Имаме предвид зони като гръб, врат, седалище и интим. Т.е. ще сте равномерно гладки по цялото тяло.

За финал

Надяваме се да сме допринесли за развенчаване на мита “лазерна епилация в домашни условия”. Решението дали да посетите професионален лазер център за дълготрайно обезкосмяване, или да използвате домашен фотоепилатор, е изцяло ваше. Бихме искали обаче то да е резултат на вашите нужди и преценка, а не на рекламна заблуда. Няма погрешен метод, просто открийте своя. Ние ще се радваме да помогнем с информация и експертен съвет.

Свържете се с експертите на Body Aesthetics за детайлна и напълно безплатна консултация. Ние ще отговорим с радост на всеки ваш въпрос по темите около обезкосмяването. Вижте и нашите лазерна епилация цени и промоции, за да подберете идеалното предложение за себе си.