Съвременната жена едва ли може да премине през живота си без обезкосмяване на триъгълника, а и мъжете все по-често прибягват до епилация на интимните части. Има обаче доста въпроси, които вълнуват хората, решили да прибягнат до тази стъпка. Кои са начините? Кой от методите е най-безопасният? Кой е най-безболезненият? И кой е най-изгодният финансово в дългосрочен план срещу най-дълготрайните резултати?

По всички тези теми, и още, експертният екип на лазер център Body Aesthetics ще внесе яснота в този текст. Ако още се чудите, изпитвате неудобство или не можете да съберете смелост да направите крачка към гладката кожа в интимните части, текстът е точно за вас.

Преди това ще направим само едно кратко уточнение. В нашия център сме нарекли процедурата в женската зона “Интим”, а мъжката – “Слабини”, за да различим двете за улеснение. На теория обаче и двете са взаимозаменяеми за всеки пол.

Какви видове обезкосмяване на триъгълника и интимните части се срещат

Обезкосмяване на триъгълника при жените и епилация на интимните части при мъжете са далеч по-сложна задача в сравнение с други зони. Причината е, че кожата там е доста по-нежна и чувствителна отколкото например по краката и ръцете. Отгоре на това е и много по-трудно достъпна. Ето кои са основните методи:

 • със самобръсначка;
 • с крем депилатоар;
 • с коламаска;
 • с епилатор;
 • с фотоепилация;
 • с лазерна епилация.

Сравнение между различните методи за епилация на интимните части и обезкосмяване като цяло

Най-масовият метод за обезкосмяване на триъгълника е със самобръсначка или крем депилатоар. Това е така, защото е лесно и безболезнено, както и сравнително евтино. Минусите тук са свързани най-вече с бързото израстване на космите. Това значи, че доста често ще се налага да повтаряте тази процедура. Другите негативи са загрубяване на кожата в зоната, поява на врастнали и обърнати косми, опасност от порязване или изгаряне, защото са труднодостъпни зони

Най-болезненият метод е чрез коламаска или епилация на интимните части с епилатор. Освен това може да се предизвикат и тежки инфекции на кожата по триъгълника. Друг минус е, че е трудно за практикуване в домашни условия. Трети недостатък е, че между процедурите имате гладка кожа за много кратко време. След това трябва да “пуснете” космите да израснат до видима дължина, за да повторите процедурата. Това е голям дискомфорт. Плюсът на този метод е, че така може да се обезкосмявате само по един-два пъти месечно.

Ефектите на фотоепилация и лазерна епилация на интимните части

Най-дълготрайният ефект за обезкосмяване на триъгълника на жените или епилация на интимните части при мъжете е с фотоепилация или лазерна епилация. Фотоепилацията е по-старият метод с доста по-краткосрочен и по-малък ефект в сравнение с лазерната епилация. Предвид дълготрайността на ефекта на лазерната епилация и малкия брой процедури (в Body Aesthetics например те са най-често само 6) се неутрализира единственият голям минус на тези методи – цената. Гладката и здрава кожа в интимните части е дългосрочна инвестиция, а и често ще попаднете на изгодни промоции. При нас в Body Aesthetics например със сигурност ще ги срещнете, така че следете редовно информацията на нашия уебсайт.

Имайте предвид и това, че нашият апарат за лазерна епилация – медицински александритен лазер – осигурява минимален дискомфорт по време на процедурата. Той е най-безболезненият в сравнение с всички останали по-дълготрайни методи за обезкосмяване на триъгълника. Има други модерни апарати, които предизвикват огромна болка.

най-ефикасният метод за обезкосмяване на триъгълника и интим зона въобще е лазерната епилация

Защо да изберем лазерно обезкосмяване на триъгълника и интимните части въобще

Причините жените да изберат лазерно обезкосмяване на триъгълника, както и мъжете да заложат на лазерна епилация на интимните части, ще обобщим тук.

 1. Удивителен и дълготраен краен резултат – кожата остава гладка в продължение на около 15 години след завършване на последната интим процедура. Поддържащи процедури се налагат само ако се появи растеж, който ви притеснява. Или при някаква хормонална промяна – например бременност, но не във всички случаи.
 2. Бързи и лесни за апаратите процедури – само за около 10-15 минути може да се направи лазерната епилация на интимните части. За сравнение, у дома епилацията ще ви отнеме далеч повече време и ще ви донесе много повече трудности и болка.
 3. Изчезване на подкожните и обърнати косъмчета още с първата процедура – това важи дори и при много дълбоко разположените косми. При това, както вече отбелязахме, без болка.
 4. Без възпаления на космения фоликул, обриви и пъпки – те са вечен проблем при ползването на епилатор, коламаска и пинсета.
 5. По-гладка, нежна и подмладена кожа в интимните части – при лазерно обезкосмяване на триъгълника най-добрите медицински лазери носят и този резултат.
 6. Комфорт между процедурите – между 2 процедури лазерна епилация имате гладък период, а след това можете да поддържате с бръснене кожата гладка до следващата процедура. Не е необходимо да оставяте космите да растат до видима дължина, както е с коламаската и епилирането.

За лазерна епилация на интимна зона мнения по темата може да срещнете най-различни. Всички гореизброени доводи обаче би трябвало да ви убедят в множеството плюсове на процедурата.

Какви видове епилация на интимните части с лазер се срещат

Има няколко вида обезкосмяване на триъгълника, предпочитани от нашите посетители.

 • пълен интим / бразилска епилация – премахване на всички косми по интимните части (включително лабии и перианална област, както и бикини линията – около 2 см извън зоната на бикините);
 • бикини линия – епилация само на зоната около бикините (не се премахват космите по триъгълника);
 • лента – някои предпочитат да си оставят само тънка лента с косми.

Лесно обезкосмяване на интимните части за мъже

епилация на интимните части за мъже е най-успешна с александритен лазер

Ако търсите бързо и лесно обезкосмяване на интимните части за мъже, лазерна епилация е идеалното решение. Това важи с особена сила предвид възможността за избягване на реалните рискове от процедурата при избор на качествен лазер център. Сред тях са некачествената апаратура, неумелият и неподготвен екип, лошата хигиена и др.

Има още няколко съществени причини да изберете лазерната епилация за метод на обезкосмяване на мъжки интимни части.

 1. Безопасна е и не води до импотентност – светлината на лазера се разпространява само по дължината на косъма и не навлиза в дълбочина. Тя не достига вътрешни органи.
 2. Медицински лица извършват процедурата – те са лекари и няма от какво да се смущават по време на процедурата. Всички терапевти в Body Aesthetics са добре обучени и се стремят да създадат комфорт и спокойствие за клиентите мъже, които по-рядко се подлагат на такива процедури. Подхождаме към всичко с много професионализъм и разбиране, защото това ни е работата.
 3. Лазерна епилация върху самите тестиси не се прави – защото кожата е много тънка и има опасност от прекомерно загряване.
 4. Всички останали косми в зоната могат да бъдат третирани – включително ако има нежелано окосмяване по самия пенис. Зона Слабини в пакета на Body Aesthetics включва и перианалната зона, ако посетителят желае това, разбира се

Вредна и опасна ли е лазерната епилация на интимните части и триъгълника

Една от най-старите, популярни и отказващи хората хипотези за лазерната епилация на интимните части и триъгълника е митът, че е вредна за детеродните органи и не е добре нераждали жени да се подлагат. Тук е мястото да го оборим веднъж и завинаги с факти.

Лазерният импулс достига само до космения фоликул, който е в дермата. Тя пък се намира на много малка дълбочина и на голямо разстояние от важни органи като яйчниците. Те от своя страна са под коремната мускулатура, през която е невъзможно да премине лъчът. Щом  лазерният лъч попадне на правилното място, където е насочен, той се абсорбира от меланина и се превръща в топлина. Топлината унищожава единствено космения фоликул и не засяга никакви други околни тъкани.

По всички тези причини е напълно невъзможно епилация на интимните части и триъгълника с лазер да увреди яйчниците. Това няма как да се случи по никой начин, ако посещавате реномиран лазер център с работещи в него професионалисти. Също така няма как да се стигне и до вагинални инфекции или предаване на инфекциозни заболявания при стриктно спазване на правилата за дезинфекция и стерилизация.

Ракът също не е по причина на лазерната епилация

Друг неоснователен мит за лазерната епилация е, че може да причини рак. Лазерите за обезкосмяване имат насочен лъч, който се абсорбира само от меланина в космите. Освен това лазери се ползват доказано безопасно в различни области на медицината повече от 50 години. Лазерната светлина, която е опасна за човека, е съвсем различен вид от тази, която се ползва при обезкосмяване, подмладяване и други естетически процедури.

Има ли болка при лазерна епилация на интимните части 

Въпросът дали епилация на интимните части с лазер е болезнена процедура е един от най-често срещаните в нашата пракика. Факт е: зоната на слабините е чувствителна и процедурите са малко по-неприятни от тези в останалите зони. Опитен специалист обаче може да помогне това да се избегне. Това става с промяна на параметрите и обезболяване със студен въздух, както и с внимателно разпределяне на работата в зоната. Всички работещи в Body Aesthetics са изключително добре подготвени медицински лица и го гарантират. Освен това, както вече споделихме в този текст, медицинският александритен лазер в нашия център осигурява минимален дискомфорт по време на процедурата, за разлика от други модерни апарати.

В добавка, спокойствието от видимите резултати още след първа сесия значи, че никой не се отказва от по-нататъшни процедури.

Как да се подготвим за лазерна епилация на интимните части

Първото нещо, което трябва да предприемете преди започването на лазерна епилация на интимните части, е да направите проучване. Научете всичко около процедурата и това къде ще получите най-добрата услуга. Можете например да направите детайлна и напълно безплатна консултация с експертния екип на Body Aesthetics. Сигурни сме, че после ще вземете точното и най-информирано решение за себе си.

Що се отнася до предварителната подготовка за обезкосмяване на триъгълника, ето няколко съвета:

 • не правете коламаската и скубането минимум 3 седмици преди процедурата – за да имате оптимален ефект, косменият фоликул трябва да е непокътнат;
 • бръснете интим зоната в периода – задължително 12-24 часа преди посещението в салона. Така ще избегнете раздразнение на кожата;
 • не се излагайте на слънце и не ходете на солариум минимум 2 седмици преди и след процедурата;
 • не използвайте ексфолианти десет дни преди и след процедурата;
 • в деня на лазерната си епилация не нанасяйте лосиони или друга козметика – просто елате с чиста кожа след душ.

Какво може да очакваме след процедурата

В някои случаи може да има чувствителност в зоната след лазерно обезкосмяване на интимните части, но те не са притеснителни. Очаквайте те да отшумят до няколко часа след процедурата. Ако имате зачервяване или подуване, просто успокойте кожата си с хидратиращ продукт с алое вера.

Със сигурност използвайте изложените по-горе препоръки за преди епилацията, които важат и за периода след нея. Поне две седмици преди и след сесията стойте далеч от басейни, СПА, слънце, солариуми и носете по-свободни дрехи по тялото си.

Резултатите от обезкосмяване на триъгълника и интимните части като цяло с лазер

Що се отнася до резултатите, всичко зависи от избрания от вас салон. Резултати обичайно ще видите още при първата процедура. Конкретно в Body Aesthetics, където ползваме александритен лазер от най-висок световен клас GentleLase Pro, ще ви трябват 6 процедури през 45-60 дни за зона Интим, за да видите очаквания мечтан краен резултат. Клинични проучвания на Syneron Candela доказват 89% перманентно премахване на косъмчетата за около 15 години след 6 процедури с GentleLase Pro.

След сесия при нас външната част на зона Бикини и Пубис се повлияват много добре и в повечето случаи 6 процедури са достатъчни. Остават единични и много тънки, мъховидни косъмчета. Зона Лабии е хормоналнозависима зона, в която има и повече на брой космени фоликули от останалата област. Там обикновено има остатъчно окосмяване, което може да бъде повлияно с повече процедури, но намалява значително след 6.

За финал по темата “обезкосмяване на триъгълника”

Надяваме се, че вече се чувствате напълно подготвени по темата обезкосмяване на триъгълника при жените и епилация на интимните части при мъжете. Влезте във връзка с експертите на лазер център Body Aesthetics и насрочете час за детайлна и напълно безплатна консултация. Вижте и нашите лазерна епилация цени и следете за промоциите ни, за да бъде дългосрочното ви вложение още по-изгодно.

Гладката кожа в интимните части е напълно постижима и за жените, и за мъжете. Ние нямаме търпение да ви помогнем да я постигнете и да забравите притесненията за най-съкровената зона на тялото ви.