За всички нас разпространението на коронавируса се превърна в тема номер 1. Не знаем какво точно ни очаква. Но целта на тази статия е да потърсим позитивни занимания, с които да прекараме неопределеното време, в което трябва да преосмислим социалните си контакти.

Днес, 13.03.2020, след като парламентът обяви извънредно положение заради коронавируса, ние в Body Aesthetics решихме да преустановим работата си. Публичният дебат дали мерките са пресилени, или, обратното, закъснели, ще продължи. И е важно да продължи, защото това представлява демокрацията, в която живеем.

Но нашето решение е продиктувано от мисията и ценностите ни. За нас здравето и красотата са неразделни части от едно цяло. И не искаме да допускаме дори минимален шанс да навредим на наши клиенти, колеги, партньори и на нас самите.

Затваряме врати не защото има открита зарази при нас или някакви конкретни причини, освен вярата, че за да проработи „социалната дистанция“ трябва всички да участваме, доколкото ни е възможно. Ако мерките са пресилени, сигурно никога няма да разберем, че е можело и без това. Ако обаче се окажат жизненоважни, най-добрият ден да започнем е днешният.

Изпитваме загриженост и солидарност с всички засегнати пряко и косвено от вируса. Боледуващите, заразените, тези под карантина. Лекарите борещи се с вируса, които поставят себе си под риск и жертват много за всички нас. Семействата и приятелите. Колегите, професионалистите, бизнесите, които ще пострадат или ще се върнат на изходна позиция. Сложната финансова ситуация за всички, които трябва да спрат да работят и не знаят дали ще има компенсация.

Не ни е лесно, защото обичаме работата си, обичаме клиентите си и общуването с тях.

Но искаме да запазим позитивно мислене и вярваме, че има скрита благодат в извънредната ситуация. Както когато спира тока и откриваме чара на приятен разговор на свещи.

Важно е да останем информирани и ангажирани. Но ако сме принудени да ограничим работата и социалните си контакти, може би сега е времето да се отдадем на всички онези удоволствия, които иначе ни карат да се чувстваме виновни. Ето нашият списък с идеи.

1.Да прочетем хубава книга.

Дали ще бъде някоя класика, която отдавна искаме да добавим към компетенциите си, книга на млад автор или увлекателна булевардна история – може би сега ще имаме времето и усамотението да преоткрием утехата и успокоението, което ни носи литературата.

2. Филми и сериали.

Все се тюхкаме, че не можем да наваксаме с всичко ново, което излиза. Не е и нужно, но филмите имат свойството да ни отнасят в далечни светове, докато сериалите ни вкарват дълбоко в история, която да следим с интерес.

3. Да преподредим дома си.

Най-бързият и евтин начин да се почувстваме като новодомци е да пренаредим вкъщи. А какво за всички онези домашни задачи, които отлагаме от толкова време? Да сменим някоя крушка, или да стегнем някой винт. Грижата за дома ни носи удовлетворение и връща вярата ни, че нещо е в нашия контрол.

4. Готвене.

Независимо дали сте умели в кухнята или отдавна искате да научите няколко лесни рецепти, какъв по-добър момент да започнете да приготвяте сами храната си. Винаги е по-вкусна, ако сам си я приготвил.

 

5. Оф-лайн ден.

Кога последно сте играли Монополи, карти, асоциации? Ако целият поток от информация, стрес и плашещи кадри ви дойде в повече, изключете компютъра и телефона и спрете телевизора. Отдайте се на добрите стари игри, които карат времето да лети. Игрите не веднъж са спасявали човечеството по време на кризи.

6. Упражнения и домашен фитнес.

Какво по-хубаво от това да повишим тонуса и доброто състояние на организма си. Вече има достатъчно информация как да превърнем почти всяка мебел във фитнес уред. Физическото усилие доказано повишава и отделянето на позитивни хормони към мозъка ни и имунитета на организма.

7. Да се загрижим за другите.

Обстоятелствата може и да не ни позволяват да се погрижим за някой близък в нужда. Но винаги можем да проявим загриженост, интерес, солидарност. Не бива да подценяваме стойността на емоционалната и душевна близост, дори физически да нямаме възможност да помогнем.

8. Да развием професионалните си умения.

Само защото няма да ходим на работа, не означава, че не можем да се развиваме. Можем да се упражняваме, или да четем по специалността си. Да потърсим форум на общуване с колеги.

9. Домашен SPA център.

Необходима ви е само вана, пълна с пухкава пяна, и няколко свещи и ще се отърсите зачас-два от стреса на ситуацията. Към това можете да добавите и масаж, извършен от любимия човек или домашна маска за лице с мед. Всяка грижа за тялото се отразява добре на душата и помага да се справим с натрупаното напрежение.

 

Колкото и сложна и плашеща да е ситуацията, ние се надяваме обществото ни да се справи. По много сложен и труден за приемане начин светът ни предлага възможност да преразгледаме приоритетите си и да заемем позиция, която да е в защита на другите – близки и непознати. Много постове в социалните мрежи през последните часове гласят: „Днес е много лесно да спасиш човешки живот. Просто трябва да останеш вкъщи.“

 

Ние от Body Aesthetics  оставаме вкъщи и избираме доброволната изолация с всички нейни последствия. Пазете се, ще се видим скоро!