Новогодишните резолюции са много ценни, особено когато се превръщат в реализирани цели. Ако обаче си останат само думи, казани и намислени в празничната нощ, тогава те могат да се превърнат и в тежест – в поредното нещо, което ни кара да се чувстваме непълноценни.

 

По-добре е да си поставяме по-малки, изпълними цели, които да ни карат да се чувстваме добре, отколкото да се целим високо, но да не успеем. Перфекционизмът е форма на само-саботаж: ще си поставя неизпълними цели и така няма да съм разочарован, ако не успея. Та нали от самото начало беше ясно, че нямаше как да стане?

Тук идеята е друга: да открием дали това е, което наистина искаме, и след това да надграждаме. Да направим поне първи стъпки. И да тръгнем в някаква посока. А това, което е добро за нас, само ще ни накара да го търсим повече и по-често. Само трябва да започнем.

Казват, че това е най-трудното. Но и че всеки навик се гради само за 45 дни. Независимо дали става дума за това да си миеш редовно зъбите, да не пропускаш уроците по плуване или да научиш стихотворение за празничното тържество – всичко става само с постоянство. Учим децата на това! Нека започнем да го спазваме и ние.

Това, с което можем да помогнем ние са няколко идеи, които ние самите обсъждахме помежду си и с клиенти наскоро. И които ние също смятаме да изпробваме.

1. Да заместим едно хранене през седмицата само с плодове и зеленчуци.

Може да е обяд или вечеря (за закуската така или иначе препоръчваме само плодове); едно хранене да е само плодове или само зеленчуци. Експериментирайте, направете го забавен и очакван момент от седмицата. Не е нужно да бъде всеки път домат или банан. Яли ли сте суити? Аеро манго? Спагети от тиквички? Идеята тук е да осъзнаем, че можем да се заситим само от плод и зеленчук. И да усетим колко приятно е чувството – на ситост и лекота.

2. Да заместим един час телевизия, телефон или таблет с един час спорт.

Това са трите Т-та, които отнемат най-много от времето ни – според проучване сред американците за 2019, те отделят кумулативно 7 часа и 18 минути на ден. И тенденцията е това време да расте. Това са 51 часа на седмица. Нека отделим само един от тях за: тенис, тичане, Таекуондо, танго. Защо не?

3. Да се обадим на някого – нещо, което отдавна да отлагаме.

Колкото повече се бавим, толкова по-гузно ни става и толкова по-малък е шансът изобщо да потърсим този човек. Със сигурност има някой, който би се радвал да чуе гласа ви, така както със сигурност има някой, когото вие чакате да ви потърси. Нека разчупим този затворен кръг и да излезем от зоната си на комфорт, за да зарадваме друг човек.

4. Да бъдем отговорни с личните си финанси.

Не е важно колко точно изкарваме. Важното е да изкарваме повече, отколкото харчим. Направете си месечен бюджет, може да свалите и такава апликация. Когато видите по колко харчите на месец за ненужни неща, ще се изненадате. Ако сме отговорни с парите си, това ни дава шанс да бъдем щедри. Да помагаме, да даряваме, да се чувстваме по-сигурни и уверени, а също и да си угаждаме в по-големите си спонтанни желания.

5. Да се научим на нещо ново.

Човек се учи, докато е жив и точно това му помага да се чувства такъв. Ново хоби, умение, нова научна дисциплина. Нещо, което ще ни накара да видим света от друг ъгъл, ще ни даде нова тема на разговор, ще ни запознае с нови хора и ще ни помогне да открием част от себе си, за която не подозираме. Колкото по-необичайно, толкова по-добре. Това може да ни помогне и с нов поглед над ежедневните ни занимания.

Дори едно от тези неща да започнем е достатъчно. Това са големи и важни стъпки. Те отнемат време и изискват постоянство. Така е с всички истински желания и това ги различава от моментните слабости, които само приличат на нещо, което искаме.

Стискаме ви палци. Споделете ни как върви при вас и обещаваме да бъдем честни как върви при нас. Знаете къде да ни намерите: мейл, телефон, фейсбук, инстаграм и на място.

 

Ние от Body Aesthetics искаме да ви пожелаем весели празници! Много здраве, щастие и увереност да изпълнявате обещанията към самите себе си. Искаме да благодарим на всички, които направиха тази година толкова хубава и ценна за нас. За вашата подкрепа, споделената радост, за полезните съвети и доверието.