за лазерна епилация на лице д-р Трачева е точният експерт

Изминалите години ни убедиха, че сред най-щастливите ни посетители са подложилите се на лазерна епилация на лице. Причината е, че много дами смятат, че само те имат толкова много косми по брадичката, бакенбардите, шията, горната устна, веждите. Изпитват срам, чувстват се по-малко женствени заради всекидневното скубане и бръснене. Това пречи на спонтанното им общуване с околните, на връзките им с мъже и изобщо на самочувствието им. За тях загубата на това упорито и нежелано окосмяване води буквално до нов и много по-щастлив начин на живот. Знаем всичко това не само защото ни го споделяте при посещение за лазерна епилация на лицето, а и от личен опит.

Ето какво разкрива доктор Трачева за своите собствени преживявания в тази трудна, но в крайна сметка успешна битка. Вижте и кои са според нея тайните на качественото обезкосмяване на зоните по лицето при дамите.

 

Как решавахме проблема с окосмяването при дамите преди възможността за лазерна епилация на лице

Днес вече разполагаме с александритни медицински лазери за лазерна епилация на лице, затова смело бих нарекла проблема „решим“. Или най-малкото „контролируем“. Често по-сериозната беда е тази с комплекса, който развиват дамите заради невъзможността да овладеят нежеланото окосмяване. Битката с космите за много хора започва в ранна възраст. Сравнението с нереалистично гладките образи в рекламите по телевизията и списанията също допринася за постоянния срам. Това води до всякакви експерименти в домашни условия с коламаска, кремове и апаратчета, които невинаги имат позитивен ефект върху кожата.

Когато аз бях в тази възраст, нямаше по-модерен метод от коламаската и едни стари уреди за инквизиционно мъчение – пружинни епилатори. Бях готова на всичко, за да се сдобия с гладка кожа, но това не се случи, докато хормоните не се усмириха. Много по-късно при мен се появи вариантът с лазерна епилация на лице и сега завиждам на съвременната младеж. (Не зная колко стара ме прави да звуча това). Най-важното е, че познавам усещането за срам и желанието да се скриеш, щом усетиш, че космите пак са наболи.

 

Как лазерна епилация на лице може да помогне при окосмяване поради хормонални проблеми

лазерна епилация на лице с медицински александритен лазер

Лазерна епилация на лице може да се окаже решение дори когато проблемът с окосмяването е хормонален. Често, когато виждаме нетипично и засилено окосмяване в зони по лицето при дамите, може да става дума за хормонален дисбаланс. Ето кога трябва да обърнете особено внимание:

 • ако косъмчетата са тъмни, плътни, твърди;
 • ако това е съпроводено със засилено окосмяване по специфични части на тялото като вътрешната част на бедрата, кръста;
 • ако при вас има вече известни ви състояния като хормонален дисбаланс, повишен тестостерон, синдром на поликистозните яйчници, нередовен цикъл, инсулинова резистентност и др.

Ако нашата посетителка сподели такива наблюдения или ние забележим симптомите, често препоръчваме да се направят консултации с ендокринолог и гинеколог. Също и да се изследват нужните хормони. Така ще знаем в точно каква ситуация се борим с космите и ще предложим най-адекватното решение.

Важно е тук да отбележим, че може успешно да се третира с лазер лице при хормонални аномалии. Проблемът може дори да бъде решен крайно, ако се работи комбинирано с терапия за овладяване на хормоналния дисбаланс. Ако не се следи хормоналното състояние, резултатът от лазерна епилация на лице ще е половинчат. Ще има разреждане на косъмчетата, те ще станат по-тънки и ще израстват по-бавно, но няма да изчезнат. А нашата цел е да заличим максимална част от тях – цел напълно постижима в значителен процент от случаите.

 

Каква е спецификата при отстраняване на косми при жените с лазерна епилация на лице

Преди да има обработено с лазер лице, е изключително важно да се види окосмяването. Ние в лазер център Body Aesthetics преценяваме страшно много фактори преди старта на процедурите. Сред тях са оценка на вашия фототип кожа, информиране как са били отстранявани до момента косъмчетата и как са реагирали на различни видове обезкосмяване. Също така възраст и физическо състояние на дамата, прием на медикаменти, използвана козметика, други правени лицеви процедури. Някои от общите фактори и специфики са следните:

 • важно е косъмчетата да имат пигмент, т.е. да не са съвсем светли и мъховидни;
 • важно е косъмчетата да се оставят непочистени преди процедура – така можем с точност да прегледаме, отбележим, заснемем и обработим зоната с растеж;
 • важно е косъмчетата да не се отскубват от корен минимум 2-3 седмици преди процедура;
 • важно е да се използва всекидневно фотозащита върху лицето – причината е, че нашият лазер е медицински александритен, който използва като проводник меланина в косъма;
 • важно е да не се трупа тен – така ще можем да повишаваме параметрите всеки път. Иначе рискуваме да нямаме резултат или, още по-лошо, да стимулираме растеж;
 • важно е за добрите резултати посетителките да ни се доверят, да не крият нищо и да положат усилия заедно с нас.

 

епилираното с лазер лице е съвършено гладко и подмладено

Кои условия трябва да се спазват за успешна лазерна епилация на лице

За лазерна епилация на лице мнения съм чувала всякакви, но знам истината от личен опит. В сравнение с всекидневното бръснене или часовете взиране в огледалото с пинсета в ръка всяка седмица, за да дебнем дали някой неприятел се е появил, аз смятам, че тези усилия са минимални. Те обаче са важни и изискват внимание по време на курса от процедури. За повечето зони по тялото той обикновено е от 6 процедури, но за зона лице често се налага да правим 8-10. Ето задължителните неща, които се изискват от вас:

 • стриктно спазвайте интервалите между процедурите – за тази зона са 30-40 дни или, ако терапевтът прецени, когато дамата забележи растеж;
 • в никакъв случай не скубете космите между процедурите – иначе ще се измени анагенната им фаза и ще трябва да правим повече процедури. Най-добрият вариант е да се подкъсяват с тример. Премахването с коламаска или лентички, както и пинсета, освен всичко може да доведе до увеличаване на зоната, пигментация, възпаления;
 • задължително ползвайте фотозащита всеки един ден и не трупайте тен – по-горе вече обяснихме защо това е изключително важно.

 

Кога няма повлияване на лицевото окосмяване и не е подходяща лазерната епилация

Ако окосмяването е прозрачно, ако космите са бели (старческо окосмяване), или пък прекалено светли, тънки и мъхообразни, то няма да се повлияе дори и от александритен лазер. В такъв случай не бихме препоръчали да се прави лазерна епилация, защото е възможен обратен резултат и стимулация на окосмяване.

 

Защо медицинският александритен лазер GentleLase Pro е смятан за най-ефикасния при светло и фино окосмяване, често срещано по лицето

лазерна епилация на лице с GentleLase Pro

С тъмните и твърди косми би се справил и диоден лазер, но само до определен етап. Александритният лазер GentleLase Pro е правилният избор при лазерна епилация на лице, защото е най-бързият в света. Когато космите са фини и тънки, те имат нужда от висока енергия и бърз импулс, за да преведат топлината до корена, преди да я отдадат. Именно затова скоростта има решаващо значение.

Лазерната епилация използва светлинна енергия, която се привлича от меланина в косъма, провежда се до фоликула и там се превръща в топлина, която го изгаря. Съществуват множество различни типове и различен клас апарати за обезкосмяване. Александритният лазер е с дължина на вълната 755 nm и се абсорбира най-добре от меланина на косъма. Това го прави доказано най-ефективния при обезкосмяване. Нашият вид лазери се ползва и за премахване на петна и подмладяване. По тази причина се радваме на един прекрасен страничен ефект от обезкосмяването – кожата става гладка и подмладена още след първата процедура и изчезват врастналите и обърнати косми.

 

 

 

Колко време отнема достигането до задоволителни резултати при лазерна епилация на лице

Зависи от хормоналното състояние, от това дали има наследственост и от вида окосмяване. По клинични изследвания, за зони по лицето са нужни от 6-8 до 12-15 процедури. В някои случаи окосмяването не изчезва напълно, но става почти невидимо, защото се разрежда и се забавя растежът. За успешен резултат се приема и остатъчно мъховидно окосмяване. Зоната е много деликатна и обещанието за премахване завинаги е твърде силно. Може обаче да бъде достигнато положение, в което то да не се забелязва и да не води до смущение. Със сигурност посетителките в нашия лазер център са много щастливи дори и да се наложат максималните 15 процедури. Това е така, защото интервалите между тях са повече от месец и не се налага междувременно дамите да правят нищо неприятно в домашни условия.

 

Специфики при лазерно обезкосмяване на лицето при момиче в детска или тийнейджърска възраст

На първо място е наложително да се потърси дали има причина за прекомерното окосмяване. Трябва да се направи консултация с личния лекар, ендокринолог и гинеколог, преди да се търси козметично решение на проблема. В тази възраст трудно можем да разчитаме младите ни посетителки да са изрядни в нанасяне на фотозащита. По тази причина рискът от ранна поява на пигментации е голям и затова подхождаме предпазливо при лазерна епилация за лице.

 

За финал

Ние от Body Aesthetics вярваме и вече от опит знаем, че лазерна епилация на лице може да доведе до революция в живота на мнозина. Нужно е единствено заедно да положим нужните усилия и с постоянство да стигнем до бленувания краен резултат. Нашият експертен медицински екип е насреща да изслуша всичките ви въпроси и да ви даде откровени и детайлни отговори. Възползвайте се от безплатните ни консултации и ще сте крачка по-близо до живот с повече увереност и самочувствие. Разгледайте и нашите лазерна епилация на лице цени, за да откриете конкретните зони, които да третираме.

 

Ние от Body Aesthetics вярваме и вече от опит знаем, че лазерната епилация може да доведе до революция в живота на мнозина, стига заедно да положим нужните усилия.