През изминалите години се убедихме, че най-щастливи и доволни са клиентките ни за лазерна епилация, с които преборваме упоритото и нежелано окосмяване по лицето. Това е така, защото много дами смятат, че само те имат толкова много косми по брадичката, бакенбардите, шията, горната устна, веждите. Изпитват срам, ежедневното скубане и бръснене ги кара да се чувстват по-малко женствени, наказани от природата, пречат на спонтанното им общуване, на връзките им с мъже и на самочувствието им. За тях загубата на това окосмяване води буквално до нов и много по-щастлив начин на живот. Знаем всичко това не само защото ни го споделяте, а и то личен опит. Ето какво разказа доктор Трачева за своя опит и за тайните на качественото обезкосмяване на зоните по лицето при дамите.

 

Колко сериозен е проблемът с окосмяването по лицето при дамите?

Тъй като днес вече разполагаме с александритни медицински лазери, бих нарекла проблема смело решим или поне контролируем. Често по-сериозният проблем е този с комплекса, който развиват дамите, заради невъзможността да овладеят нежеланото окосмяване. Битката с космите за много хора започва в ранна възраст. Сравнението с нереалистично гладките образи в рекламите по телевизията и списанията също допринася за постоянния срам. Това води до всякакви експерименти в домашни условия с коламаска, кремове и апаратчета, които не винаги имат позитивен ефект върху кожата. Когато аз бях в тази възраст, нямаше по-модерен метод от коламаската и едни стари уреди за мъчение – пружинни епилатори. Бях готова на всичко, за да се сдобия с гладка кожа, но това не се случи, докато хормоните не се усмириха. Много по-късно открих лазерната епилация и сега завиждам на съвременната младеж, не знам колко стара ме прави това да звуча. Но познавам усещането за срам и желанието да се скриеш, щом усетиш, че космите пак са наболи.

 

 

Кога може да се касае до хормонални проблеми и как лазерът може да помогне в такива случаи?

 

Проблемът може да е хормонален, когато виждаме нетипично и засилено окосмяване в зони по лицето при дамите, ако косъмчетата са тъмни, плътни, твърди, ако това е съпроводено със засилено окосмяване по специфични части на тялото като вътрешната част на бедрата, кръста. Или ако има известни заболявания като хормонален дисбаланс, повишен тестостерон, СПКЯ, нередовен цикъл, инсулинова резистентност и др.  Ако клиентката сподели такива наблюдения или пък ние ги забележим, често препоръчваме да се направят консултации с ендокринология и гинекология и да изследват нужните хормони, за да знаем в каква ситуация се борим с космите и да предложим най-адекватното решение.

Лазерът може да помогне и дори да реши проблема при хормонални аномалии, в случай, че се работи комбинирано с терапия за овладяване на хормоналния дисбаланс. Ако не се следи хормоналното състояние, резултатът от лазерната епилация ще е наполовина – ще има разреждане на косъмчетата, ще станат по-тънки, ще израстват по-бавно, но няма да изчезнат. А нашата цел е да изчезнат максимална част от тях и е постижима в по-големия процент от случаите.

 

Каква е спецификата при отстраняване на косми на лицето с лазер при жените?

 Много е важно да видим окосмяването преди да започнем да работим с лазера. Преценяваме страшно много фактори, включително фототип, как са били отстранявани до момента, как са реагирали на различни видове обезкосмяване, възраст и физическо състояние на дамата, прием на медикаменти, използвана козметика, други процедури, които се правят на лицето. Някои от общите за всички фактори и специфики са следните:

  • важно е косъмчетата да имат пигмент, т.е. да не са съвсем светли и мъховидни
  • важно е косъмчетата да се оставят непочистени преди процедура, за да прегледаме, отбележим, заснемем и обработим точно зоната с растеж
  • важно е косъмчетата да не се отскубват от корен минимум 2-3 седмици преди процедура
  • важно е да се използва ежедневно фотозащита върху лицето, защото нашият лазер е медицински александритен, които използва като проводник меланина в косъма
  • важно е да не се трупа тен, за да можем да повишаваме параметрите всеки път, иначе рискуваме да нямаме резултат или още по-лошо – да стимулираме растеж
  • важно е клиентките да ни се доверят, да положат усилия заедно с нас и да не крият нищо, което е важно за резултатите им

 

 

Какво трябва да се спазва, много ли усилия трябва да положи клиентката?

В сравнение с ежедневното бръснене или взиране с пинсета в ръка в огледалото с часове всяка седмица, за да дебнем дали някой неприятел се е появил, аз смятам, че тези усилия са минимални. Но са важни и изискват внимание по време на курса от процедури. За повечето зони по тялото той обикновено е от 6 процедури, но за зона лице се налага да правим 8-10 процедури. Ето задължителните неща:

  • Трябва стриктно да се спазват интервалите между процедурите, които за тази зона са 30-40 дни или ако терапевтът прецени – когато дамата забележи растеж.
  • Между процедурите не трябва да се скубят космите в никакъв случай, защото ще се измени анагенната им фаза и ще трябва да правим повече процедури. Най-добрият вариант е да се подкъсяват с тример. Премахването с кола маска или лентички, както и пинсета, освен всичко може да доведе до увеличаване на зоната, пигментация, възпаления.
  • Вече казахме, че трябва да се ползва ежедневно фотозащита и да не се трупа тен, изключително важно е.

Кога няма да има повлияване на окосмяването по лицето и кога не е подходяща лазерната епилация?

 Ако окосмяването е прозрачно, или космите са бели (старческо окосмяване), или път прекалено светли, тънки и мъхообразни, то няма да се повлияе дори и от александритен лазер. В такъв случай не бихме препоръчали да се правят процедури, защото е възможен обратен резултат и стимулация на окосмяване.

 

Защо медицинският александритен лазер GentleLase Pro е наричан златен стандарт и се води най ефикасният при светло и фино окосмяване, каквото често се среща по лицето?

С тъмните и твърди косми би се справил и диоден лазер, но до определен етап. Александритният лазер GentleLase Pro е правилният избор при лазерна епилация на лице, защото е най-бързият лазер в света. Когато космите са фини и тънки, те имат нужда от висока енергия и бърз импулс, за да преведат топлината до корена преди да я отдадат, затова скоростта има решаващо значение.

Обяснението за това е, че лазерната епилация използва светлинна енергия, която се привлича от меланина в косъма, провежда се до фоликула и там се превръща в топлина, която го изгаря. Съществуват много различни типове и различен клас апарати за обезкосмяване (тук разказваме за всички видове, ако сте любопитни). Александритният лазер е с дължина на вълната 755 nm и се абсорбира най-добре от меланина на косъма, това го прави доказано най-ефективният при обезкосмяване. Нашият вид лазери се ползват и за премахване на петна и подмладяване, заради което пък се радваме на един прекрасен страничен ефект от обезкосмяването – кожата става гладка и подмладена и още след първата процедура и изчезват врастналите и обърнати косми.

 

Колко време ще отнеме да достигнем задоволителни резултати?

Зависи от хормоналното състояния, дали има наследственост и от вида окосмяване. По клинични изследвания за зони по лицето са нужни от 6-8 до 12-15 процедури, като в някои случаи окосмяването не изчезва напълно, но се разрежда, забавя се растежа и става почти невидимо. За успешен резултат се приема и остатъчни мъховидно окосмяване. Зоната е много деликатна и обещанието за  премахване завинаги е много силно. Но може да бъде достигнато положение, в което да не се забелязва и да не води до смущение. Със сигурност клиентките ни са много щастливи, защото дори да се наложат 15 процедури, те се правят през повече от месец и не им се налага да правят нищо неприятно в домашни условия.

 

А има ли нещо по-специфично, когато говорим за такова обезкосмяване при момиче в детска или тийнейджърска възраст?

На първо място да се потърси дали има причина за това – консултация с личния лекар, ендокринолог и гинеколог, след това да се търси козметично решение на проблема. В тази възраст трудно можем да разчитаме клиентите да са изрядни в нанасяне на фотозащита и риска от ранна поява на пигментации е голям, затова подхождаме предпазливо.

 

Ние от Body Aesthetics вярваме и вече от опит знаем, че лазерната епилация може да доведе до революция в живота на мнозина, стига заедно да положим нужните усилия.